Allah peygamberlerinin dualarını da Kur'an-ı Kerim'de bizlere aktarmıştır. Peygamberler ne isterler ise Allah'tan istemişler, ama bir usul-uslup dairesinde niyazda bulunmuşlardır. Peygamber dualarından orneklere Yuce Kitabımızda cok sık rastlamaktayız. Bunları "genel" yani Peygamberlerin ortak duaları ile "ozel" dualan diye iki grupta toplayabiliriz. Fide yayıncılığın gectiğimiz ay neşrettiği, Kur’an ve Hadiste dualar kitabından sizlere bu ozel duaları aktarıyoruz... (alıntıdır)
PEYGAMBERLERİN ORTAK (genel) DUALARI:
Onların sozleri ancak:
"Rabbimiz!
Bizim gunahlarımızı ve işlerimizdeki taşkınlıklarımızı bağışla ve (yolunda) ayaklarımızı diret,
KÂfirler guruhuna karşı da bize yardım et!" demekten ibaretti. (3: Al-i İmran Suresi:147)
Eğer yuz cevirirlerse de ki: "Allah bana yeter; O'ndan başka tanrı yoktur, yalnız O'na guveniyorum; O buyuk arşın Rabbidir.” (9: Tevbe Suresi: İ29)
Peygamber: "Rabbim! Aramızda gercekle hukmet, anlattıklarınıza karşı ancak Rahman olan Rabbimizden yardım istenir” dedi. (21: Enbiya Suresi:112)
PEYGAMBERLERİN OZEL DUALARI:
Hz. ibrahim (as)'in duası
İbrahim (as)'in putperest kavmine karşı konuşması ve onların şahitliğinde Rabbine yalvarması:
ibrahim:
"Eski atalarınızın ve sizin nelere taptıklarınızı goruyor musunuz? Doğrusu onlar benim duşmanımdır. Dostum ancak Alemlerin Rabbidir. Beni yaratan da, doğru yola eriştiren de O'dur. Beni yediren de, iciren de O'dur. Hasta olduğumda bana O şifa verir. Beni oldurecek, sonra da diriltecek O'dur.
Ahiret gununde yanılmalarımı bana bağışlamasını umduğum O'dur. Rabbim!
Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat.
Sonrakilerin beni guzel şekilde anmalarını sağla. Beni nimet cennetine varis olanlardan kıl. Babamı da bağışla, o şuphesiz sapıklardandır, insanların diriltileceği gun, Allah'a temiz bir kalble gelenden başka kimseye malın ve oğulların fayda vermeyeceği gun, beni rezil etme" demişti. (26: Şuara Suresi: 75-89)
Hz. İbrahim'in Mekke şehri ile ilgili duası ve Beytullah'ın duvarla*rını yukseltirken oğlu İsmail ile birlikte Rabbine yakarışı:
Ve o vakit ibrahim;
"Ey Rabbim, burasını guvenli bir belde kıl, halkından Allah'a ve ahiret gunune iman edenleri ceşitli meyvelerle rızıklandır” diye yalvardı.
Allah buyurdu ki:
"Kufredeni dahi rızıklandırır da hayattan biraz nasip aldırırım, sonra da onu ateş azabına uğratırım ki, orası ne yaman bir duraktır!"
Ve ne vakit ki İbrahim, Beyt'in temellerini yukseltmeye başladı,
İsmail ile birlikte şoyle dua ettiler:
Ey Rabbimiz,
bizden kabul buyur, hic şuphesiz işiten sensin, bilen sensin.
Ey bizim Rabbimiz, hem bizim ikimizi yalnız senin icin boyun eğen
muslumanlar kıl, hem de soyumuzdan yalnız senin icin boyun eğen
musluman bir ummet meydana getir ve bize ibadetimizin yollarını
goster, tevbemize rahmetle bakıver.
Hic şuphesiz TevvÂb sensin, Rahîm sensin.
Ey bizim Rabbimiz,
Bir de onlara iclerinden oyle bir peygamber gonder ki, onlara senin
Âyetlerini tilavet eylesin,
Kendilerine kitabı ve hikmeti oğretsin, iclerini ve dışlarını tertemiz yapıp onları pÂk eylesin. Hic şuphesiz Azîz sensin, Hikmet sahibi (2: Bakara Suresi: 126-129)
Hz. Zekeriyya (as)'ın duası
Orada Zekeriyya, Rabbine dua etti:
"Rabbim!
Bana katından hayırlı bir nesil ver.
Şuphesiz sen, duayı hakkıyle işitensin" dedi
(3: Al-i Imran Suresi: 38)
Zekeriyya da: "Rabbim!
Beni tek Başıma bırakma, Sen varislerin en hayırlısısın" diye nida etmişti. (21: Enbiya Suresi: 89)
Hz. Şuayb (as)'ın duası
Milletinin buyukluk taslayan ileri gelenleri, "Ey Şuayb! Ya dinimize donersiniz ya da, and olsun ki seni ve inananları senin*le beraber kentimizden cıkarırız" dediler. Şuayb, onlara: "istemezsek de mi?
Allah bizi dininizden kurtardıktan sonra ona donecek olursak, doğrusu Allah'a karşı yalan uydurmuş oluruz.
Rabbimizin dilemesi bir yana, dininize donmek bize yakışmaz. Rabbimizin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Biz yalnız Allah'a guvendik Rabbimiz!
Bizimle milletimiz arasında hak ile Sen hukum ver, Sen hukmedenlerin en hayırlısısın" dedi. (7: Araf Suresi: 88-89)
Hz. Musa (as)'ın duası
Hz. Musa haksız yere bir adamı oldurduğunde rabbine şoyle dua etti: Musa:
"Rabbim! Doğrusu kendime yazık ettim, beni bağışla" dedi. (28: Kasas Suresi: 16)
Musa, korku icinde cevresini gozetleyerek oradan cıktı. "Rabbim! Beni zalim milletten kurtar" dedi. Medyen'e doğru yoneldiğinde:
"Rabbimin bana doğru yolu gostereceğini umarım" dedi. (28: Kasas Suresi: 21-22)
Musa onların davarlarını suladı.
Sonra golgeye cekildi:
"Rabbim!
Doğrusu bana indireceğin hayra muhtacım" dedi.
(28: Kasas Suresi: 24)
Vahiy geldikten sonra da Hz. Musa rabbinden yardım istemişti. Musa: "Rabbim!
Goğsumu genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin duğumunu coz ki sozumu iyi anlasınlar.
Ailemden kardeşim Harun'u bana vezir yap, beni onunla destekle, onu gorevimde ortak kıl ki Seni daha cok teşbih edelim ve cokca analım.
Şuphesiz Sen bizi gormektesin" dedi. (20: Taha Suresi: 25-35)
Musa, tayin ettiğimiz muddette milletinden yetmiş kişi secti; onları sarsıntı tutunca dedi ki: "Rabbim!
Dileseydin daha once beni ve onları yok ederdin, aramızdaki beyin*sizlerin yaptıklarından dolayı bizi yok edermisin?
Bu, Senin imtihanından başka bir şey değildir, bununla dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletirsin; bizim dostumuz sensin; bizi bağışla, bize merhamet et. Sen bağışlayanların en iyisisin." "Bu dunyada ve ahirette bizim icin guzel olanı yaz; biz Sana yonel*dik" dedi. (7: Araf Suresi: 155-157)
Musa: "Rabbimiz!
Doğrusu sen Firavun'a ve erkanına ziynetler ve dunya hayatında mallar verdin. Rabbimiz!
Senin yolundan şaşırtmaları icin mi? Rabbimiz!
Mallarını yok et, kalplerini sık; cunku onlar can yakıcı azabı gormedikce inanmazlar" dedi. (10: Yunus Suresi: 88)
Hz. Nuh (as)'ın duası
Nuh:
"Rabbim!
Beni yalanlamalarına karşılık bana yardım et" dedi.
(23: Mu'minun Suresi: 26)
Ey Nuh!
Sen ve beraberindekiler gemiye yerleşince:
"Bizi zalim milletten kurtaran Allah'a hamdolsun" de.
"Rabbim!
Beni mubarek bir yere indir.
Sen indirenlerin en iyisisin" de
(23 Mu'miııun Suresi: 28-29 )
O peygamber:
"Rabbim!
Beni yalancı saymalarına karşılık bana yardım et" dedi.
(23: Mu'minun Suresi: 39)
De ki:
"Rabbim!
Onların tehdit olundukları şeyi bana mutlaka gostereceksen, o zaman beni zalim milletin icinde bulundurma Yarabbi." .
(23: Mu'minun Suresi: 93-94)
Deki:
"Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından Sana sığınırım." "Rabbim! Yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım.". (23: Mu'minun Suresi: 97-98)
Nuh:
"Rabbim!
Milletim beni yalanladı. Benimle onların arasında Sen hukum ver.
Beni ve beraberimdeki inananları kurtar" dedi.
(26: Şuara Suresi: 117-118)
Nuh dedi ki:
"Rabbim!
Doğrusu ben, milletimi gece gunduz cağırdım."
"Fakat benim cağırmam, sadece benden uzaklıklarını artırdı."
"Doğrusu ben Senin onları bağışlaman İcin kendilerini her cağırışımda. Parmaklarını kulaklarına tıkadılar.Elbiselerine burunduler, direndiler, buyuklendikce buyuklendiler. (71: Nuh Suresi: 5-7)
Nuh:
"Rabbim!
Doğrusu bunlar bana baş kaldırdılar ve malı, cocuğu kendisine sadece zarar getiren kimseye uydular; birbirinden buyuk duzenler kur*dular" dedi. insanlara:
"Sakın tanrılarınızı bırakmayın, Ged, Sava, Yağus.Yeuk ve Nesr putlarından asla vazgecmeyin" dediler. "Boylece bircoğunu saptırdılar;
Rabbim!
Sen bu zalimlerin sadece şaşkınlığını artır." Onlar, gunahları yuzunden suda boğuldular; ateşe sokuldular, ken*dilerine Allah'tan başka yardımcı bulamadılar.
Nuh dedi ki:
" Rabbim! Yeryuzunde hicbir inkarcı bırakma." "Doğrusu Sen onları bırakırsan kullarını saptırırlar; sadece ahlaksız ve cok inkarcıdan başkasını doğurup yetiştirmezler." " Rabbim!
Beni, anamı, babamı, evime inanmış olarak gireni, inanan erkek ve kadınları bağışla; zalimlerin de yalnız helakını artır." (71: Nuh Suresi: 21-28)
Hz. Suleyman (as)'ın duası
Suleyman, onun sozune hafifce guldu ve:
" Rabbim!
Bana ve ana babama verdiğin nimete şukretmeme, hoşnut olacağın barışcıl bir iş yapmaya beni muvaffak kıl.
Rahmetinle, beni iyi kullarının arasına koy" dedi.
(27: Neml Suresi: 19)
Ona:
"Koşke gir" dendi;
salonu gorunce, onu derin bir su zannetti, eteğini cekti. Suleyman: "Doğrusu bu camdan yapılmış mucella bir salondur" dedi. Melike: " Rabbim!
Şuphesiz ben kendime yazık etmişim. Suleyman'la beraber, Alemle*rin Rabbi olan Allah'a teslim oldum" dedi. (27: Neml Suresi: 44)
Hz. Lut (as)'ın duası
Lut:
"Doğrusu yaptığınıza cok kızanlardanım.
Rabbim!
Beni ve ailemi bunların yapa geldiği kotulukten kurtar" dedi.
(26: Şuara Suresi: 168-169)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamberlerİn EttİĞİ Ozel Dualar