Turkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından yapılan acıklamada, kacak faaliyetlere yonelik denetimlerde, 796 kacak tur denetimi yapıldığı belirtilerek, 392 acente hakkında idari para cezası ve seyahat acenteliğinden men cezası uygulandığı acıklandı.
TURSAB tarafından kanuya ilişkin olarak yapılan acıklama şoyle:
"Malumunuz olduğu uzere Birliğimizin kacak faaliyetler ile mucadelesi devam etmektedir. Son olarak Kacak turlarla ilgili olarak hazırladığımız rapor; gerek yazılı, gerekse gorsel medyada geniş bir şekilde yer alarak tuketicilerin bilinclendirilmesi noktasında cok onemli bir rol oynamıştır.
Kacak turların oluşturduğu riskler ve tuketicilerin tatil satın alırken dikkat etmesi gereken hususların vurgulandığı rapor, tatil satışlarının yoğunlaştığı bayram oncesi donemde cok ciddi ilgi gormuştur.
Ayrıca Birliğimiz bunyesinde gercekleştirilen tuketicinin bilgilendirilmesi ve bilinclendirilmesi calışmaları kapsamında; “seyahat sigortası”nın yaygınlaştırılması ve ozellikle “belgesiz seyahat acentacılığı” faaliyetinde bulunan kişi ve kuruluşların engellenmesi amacıyla, ulusal basında bir ilan kampanyasına başlanmıştır.
Bu calışmalara ek olarak Birliğimiz, Kultur ve Turizm Bakanlığı ile birlikte kacak tur ve işyerleri ile ilgili denetim calışmalarını da ara vermeden surdurmektedir.
Birliğimiz Genel Merkeze ve Bolgesel Yurutme Kurullarımıza bağlı olarak calışan denetim ekiplerimiz Turkiye genelinde denetim calışmalarını surdurmektedir.
Bu cercevede Kultur ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Ocak - Temmuz 2014 doneminde 796 kacak tur denetimi gercekleştirilmiş olup bu turların 439 tanesi hakkında cezai işlem uygulanmıştır. ŞikÂyete konu olan 796 turdan 357 tanesinin ise uyemiz seyahat acentaları tarafından gercekleştirildiği anlaşılmış olup işlem yapılma gereği duyulmamıştır.
Yine yılın ilk 7 aylık doneminde gercekleştirilen kacak işyeri denetim sayısı ise toplamda 739 olmuştur. 392 işyeri hakkında idari para cezası ve seyahat acentalığı faaliyetlerinden men işlemi uygulanmıştır. 347 işyeri ise cezai işlem gerektirecek bir faaliyet gercekleştirilmediğinden haklarında işlem yapılmamıştır.
Kacak acentacılık faaliyetleri ile mucadelemiz bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir. Uyelerimize duyurulur"
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- TURSAB'dan 392 acenteye belge iptali ve para cezası