Turkiye, vize muafiyetine goturecek yol haritasında bir adım viraj daha alındı. Vize muafiyetine dair AB raporunda, bazı eksiklikliklere dikkat cekilmekle birlikte, genel hatlarıyla tablonun olumlu olduğuna işaret ediliyor.

Turkiye ’nin Avrupa Birliği’nden (AB) en onemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti surecine ilişkin ilk değerlendirme raporuna Hurriyet ulaştı. Teknik icerikli “yeşil ışığı” hayati onem taşıyan AB Komisyonu tarafından hazırlanan 40 sayfalık belgede, surecte henuz ilk yıl olmasının da etkisiyle eksikler bulunsa da genel hatlarıyla olumlu bir tablo soz konusu. Hafta başında acıklanması beklenen belgede, Turkiye’nin vize muafiyeti icin hazırlanan yol haritasındaki bir takım kriterlerin uygulanmasında daha şimdiden iyi ilerleme sağladığı ve kriterlerin tamamını karşılama konusunda daha fazla ilerleme sağlama kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Buna rağmen Turkiye’deki gelişmelerin, sağlanan yasal ve idari ilerlemenin ve AB ile işbirliğinin genel duzeyinin Turk vatandaşlarına Schengen vizesinin kaldırılması onerisinde bulunulmasını sağlayacak duzeyde olmadığı da belgenin vurguları arasında yer alıyor.

Turkiye’nin belge guvenliği, goc idaresi, kamu duzeni ve guvenliği, temel haklar, geri kabul ile istatistikler alanında bir yılda kaydettiği performansı değerlendiren AB, belirlenen 75 kriterin 10’unun hic karşılanmadığının altını ciziyor. Belgede, geri kalan kriterlerin buyuk bolumunun ise kısmen tamamlandığı ve daha fazla ilerleme perspektifinin bulunduğu vurgulanıyor.

TURKİYE'DEN BEKLENTİLER

Turkiye’nin atması gereken adımlardan one cıkanlardan bazıları şunlar:

Rumlara vize verirken Guney Kıbrıs Rum Kesimi ifadesi yerine “Kıbrıs Cumhuriyeti” ifadesini kullanmak.
AB muktesebatıyla uyumlu veri iceren biyometrik pasaport duzenlemek.
Daha modern, etkili ve entegre bir sınır idare sistemi oluşturmak.
Goc idaresi alanında mevcut yasaların etkili ve kapsamlı şekilde uygulanması.
Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA - Turkiye uzerinden AB ulkelerine gecen multecilerin kabul edilmesi) tum AB uyelerine yonelik olarak butunuyle uygulanması.
Terorle mucadele yasasının revize edilmesi ve AİHM ictihatıyla uyumlu olarak uygulanması.

HIZI ANKARA'YA BAĞLI

Turkiye, imzayı takip eden 3 yıl boyunca Geri Kabul Anlaşması’nı (GKA)uygulamama hakkına sahip. AB ise muafiyeti tanımak icin GKA’nın uygulanmasını istiyor. Uygulamanın yeterli olup olmadığını gormek icin ise Bruksel’in 2-2.5 yıl sureye ihtiyacı var. Turkiye’nin “3 yıl hakkını” kullanması halinde normal şartlarda 2018 civarında bitmesi ongorulen teknik surecin sonunda vize muafiyeti kararı oybirliğiyle değil nitelikli coğunluk ilkesi temelinde verilecek.

SIKI DENETİM SURECEK


AB, vize muafiyetine giden surecte Turkiye’yi sıkı denetimde tutacak. Asıl olarak Komisyon tarafından yurutulecek surecte AB ulkeleri tam mudahil olacak. Bu cercevede uye ulkelerin uzmanları da devrede olacak. Europol, Eurojust, Frontex gibi ilgili AB ajanslarının uzmanlığına başvurulabilecek. AB Komisyonu, Geri Kabul Anlaşması (GKA) konusunda AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na raporlar sunacak. AB adalet ve icişleri bakanları altı ayda bir durum değerlendirmesi yapacak.

KAYNAK

__________________