Yıllardır ligimize ne oyuncular gelip gitti. Biz bu oyuncuları hep burdan ayrıldıktan sonra tanıdık. Surekli ust duzey maclarda bir zamanlar kısa bir sure ligimizde de oynamıştı gibi cumlelerle anlattık bu oyuncuları. Genel olarak bu oyunculara bakmak değil niyetim. Sadece bu sezon onemli yabancılar alan ve buyuk başarılar hedefleyen Efes’in biraz gecen seneki kadrosunu duşunmek istiyorum. Gecen sezonki yabancıları o kadar eleştirdik ki oyunuların Belgrad’a gitmeyişi sonucu kurtuldu Efes bunlardan bile dedik. Ama bu yazıyı yazmaya Joventut karşısında Hutson’ı izledikten sonra karar verdim. Hutson yetenekleri acısından Efes formasıyla da beğendiğim bir oyuncuydu. Ama genel olarak Efes kalitesinde gormedik. Fakat Fenerbahce’nin grubunda ilk sırayı hedefleyen Roma’ya kalite olarak uymuş ki inanın Efes’in kalitesine de fazlasıyla uyabilirmiş yani. Roma’nın sezon başında aldığı Brezec’ten bile daha aktif ve Becirovic ile birlikte takımının hem ligde hem de avrupadaki en onemli, en skorer ismi. Zaten Roma’dan once onu isteyen takımlardan biri de Olympiakos’tu. Bu da onun değerini bir kez daha gosteriyor. Kenny Gregory’e bakalım birazda. Şuan yunan liginde o da Paok’un en onemli oyuncusu konumunda duruyor. Onu Paok formasıyla izleyemedim ama istatistikleri oyle gosteriyor o yuzden onunla ilgili cok bir şey demem yanlış olur. Fakat dediğim gibi yakaladığı istatistikler iyi bir sezon gecirdiğini gosteriyor. Scoonie Penn konusunda doğru kararmış diyorum rahatlıkla cunku Banvit TUBAD turnuvasında fena oynamamıştı. Ozellikle Banvit macında oldukca iyiydi fakat sonra Kyiv formasıyla bu performansı devam ettiremedi. Yollanma nedenleri farklı da olsa da diğer 3 oyuncuya gelelim. Partizan deplasmanı oncesi yaptıklarıyla zaten takımda kalmalarının yanlış olacağı 3 isimden Nicholas şimdi Panathinaikos’ta oynuyor. Onun burdayken de performansı pek eleştirilmezdi gerci. Ve şuanda da eleştirilecek bir performansı yok. Cunku orada Efes’teki rolunde olamayacağı bilinen bir gercek. Diğer bir isim Loren Woods ve bence Hutson’dan sonraki en onemli performans onunki. Gecen sezonki kısa sureli Houston macerasından sonra şuan Zalgiris takımıyla cok iyi basketbol oynuyor. Takımının Jankunas ile birlikte en cok sayı atan oyuncusu. Bunun dışında takımının ribaund ve blok istatistikleri lideri. 2 sayılık saha ici isabeti konusunda da takımının en iyi ismi. Euroleague’te ribaund sıralamasında ikinci, blok sıralamasında dorduncu sırada. Son olarak da Rashad Wright. O cok etkili bir oyun oynamıyor bu senede. Ama en azından Alba’nın rotasyonunda istikrar yakalamış durumda. Tabi yabancı sınırlamasının olduğu bir ligde Alba’daki gibi kenardan gelerek oyle bir istikrarı yakalaması zordu. Dediğim gibi tabiki oyuncuların şuanki performansına bakıp neden Efes’te boyle oynamıyorlardı dersek her oyuncu her takıma uyum sağlıyacak diye bir kural yok. Zaten şuanki takımlarındaki rolleriyle Efes’teki rolleri bir değildi denebilir. Benim anlatmak istediğim gecen seneki yanlışların sadece oyuncu secimleri olmadığını gostermekti. Takımın başındaki kocta nitekim Rusya’yı şampiyon yaparak gelmiş David Blatt’tı. Efes’ten ayrılıp Dinamo Moskova’ya gittide zaten. Ve Dinamo Moskova’da kadrosu cok iyi bir takım tabiki ama onun da etkisiyle iyi gidiyor yani kotu bir koc secimi de yoktu ortada. Peki bunları anlattım ne işe yaradı ama değinmek istediğim bir nokta daha var. O da Efes’in bu sene yaptığı transferler. Bence gecen seneki yanlış Efes’in tamamen yabancılar odaklı bir takım halini almasıydı. Bu sene cok iyi Turk oyunculara sahipler fakat yeterince kullanılmıyor bu oyuncular. Bu sene alınan yabancılar gecen senekilerden kariyer olarak cok cok iyi oyuncular ama gidenleri de goruyoruz. Demek ki Efes’in başarısı icin sadece iyi yabancılar yeterli olmuyor. Yazımda oyuncular hakkında beğenmediğimiz, istemediğimiz, Efes’e yakıştıramadığımız gibi kelimeler kullandım. Tabi ki ben beğeniyordum falan diyenler olabilir. Ama genel olarak etrafta yazılanlar, forumlarda okuduklarım ve kendi duşuncelerim cercevesinde bu sozcukleri kullandım, genel bir tabloda bakmak istedim. Cok yorum, yazı okudum Nicholas dışındakiler diye başlayıp devam eden. Tabi kotu oyuncular olmadıklarını ama burda oynayamadıklarını duşunenler de coktu ama nasıl oynatıldıkları da cok onemli. Amacım dediğim gibi zaten beğenmediğimiz adamlara bakın demek değil bu senenin gecen seneden bir farkı olmazsa diye duyduğum korku. basketbolhaber
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Basketbol
- Yabancı Almak İle Bitseydi