Nikah tazelemek
Sual: Arkadaşın biri, "Nikahı ve imanı yenilemek bid'attir. İman ve nikah pamuk ipliği ile bağlı değildir. Uzerinden zaman gecmekle eskimez ve yenilenmesine gerek olmaz. İman ve nikah ya vardır veya yoktur. Varsa yenilenmesine luzum yoktur. Camilerde yapılan nikah ve iman tazeleme işleri bid'attir" diyor. Tecdid-i iman ve tecdid-i nikah bid'at midir?
CEVAP
Arkadaşın soyledikleri yanlıştır.
Uzerinden zaman gecmekle iman eskir ve yenilenmesi gerekir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Elbisenin eskidiği gibi, icinizdeki iman da eskir. İmanınızın yenilenmesi icin Allahu teÂlÂya niyaz edin!) [Hakim]
İman eskiyeceği ve kopacağı icin, her muslumanın kufre duşmemesi icin, sabah-akşam aşağıdaki iman duasını okumaları emredilmiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Şirkten korunmak icin Allahumme inni euzu bike min en-uşrike bike şey-en ve ene Âlemu ve estağfiruke-li-ma la-Âlemu inneke ente allamulguyub duasını okuyun!) [İ.Ahmed]
Kufre duşulebilir
İman ve nikah, pamuk ipliği ile değil, soz ile bağlıdır. Her zaman kopabilir. Kufre duşunce hemen kopar ve her kopuşta da yeniden bağlamak gerektiğini butun İslam Âlimleri bildirmektedir. Mesela Birgivi’nin Kadızade şerhinde buyuruluyor ki:
(Bir kÂfir, bir kelime-i tevhid soylemekle mumin olduğu gibi, bir mumin de kufre duşuren bir soz soylemekle kÂfir olur. Kufre duşunce nikah da kalmaz, fakat bu talak demek değildir. Bunun icin ucten fazla imanı ve nikahı tazelemek caiz olur.) [Kufr bahsi]
Berika ve Hadikada, (İtikadında, sozunde veya işinde kufre sebep olacak bir şey bulunan kimsenin tecdid-i iman ve [evli ise] iki şahit yanında tecdid-i nikah yapması gerekir) buyuruluyor. Yine aynı kitaplarda buyuruluyor ki:
(Bir sozun veya işin, kufre sebep olacağını bilerek, tehdit edilmeden soyleyenin imanı gider. Buna (Kufr-i cehli) denir. Cunku her muslumanın bilmesi gereken şeyleri oğrenmesi farzdır. Bilmemesi ozur olmaz, buyuk gunahtır. Her iki halde de kufre girenin onceki ibadetleri yok olur. Tevbe ederse, geri gelmez. Zengin ise tekrar hacca gitmesi gerekir. Once eda ettiği namaz, oruc veya zekatları kaza etmez. Fakat kufre duşmeden once yapmadığı ibadetleri kaza eder. Tevbe icin yalnız kelime-i şehadet soylemek kÂfi değildir. Kufre sebep olan şeyden de tevbe etmesi gerekir.
Kufre sebep olan sozu, hata ederek, yanılarak veya tevilli olarak soyleyen veya kufru gerektirdiği Âlimler arasında ihtilaflı olan bir sozu bilerek soyleyen kufre girmez. Fakat tecdid-i iman etmesi gerekir. Tecdid-i nikah gerekmez.) [Dil afetleri bahsi]
Yalnız eskiyen değil kırılan, kaybolan, bir şeyin yerine yenisi alınınca, buna, yeniledim, tazeledim denir. Nitekim hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(La ilahe illallah kelimesini cok soyleyerek imanınızı yenileyin!) [Hakim]
İmanı yenilemek
Tecdid-i iman ve tecdid-i nikah yapmanın gerektiği Redd-ul Muhtar ve diğer butun fıkıh kitaplarında da bildirilmektedir. Tahtavi’nin Merakıl-felah haşiyesinde ve bunun tercumesi olan Nimet-i İslamda, (Kadın kocasına, aramızda talak vaki olduğu zaman, beni kendine nikah etmeye seni vekil ettim der de, kocası da kabul ederse, talak vaki olunca, iki şahit yanında, "Filaneyi kendime nikah ettim" derse nikah sahih olur) buyuruluyor.
Kufre duşen karı-kocanın, tecdid-i imandan sonra, iki şahit yanında tecdid-i nikah yapmaları gerekir. Kolaylık olmak icin, nikahı yenilemeye hanımdan vekalet almalı, iki şahit yanında, (Oteden beri, nikahım altında bulunan hanımımı, onun tarafından vekil olarak ve tarafımdan asil olarak kendime nikah ettim) demelidir. Camilerde yapılan meşhur tecdid-i iman ve tecdid-i nikahı cemaat ile okumak bu hukme dayanmaktadır.
Camide, imam efendi, yukarıdaki ifadeyi cemaat ile birlikte soylerse, cemaat birbirlerine şahit olmuş, hanımından vekalet alanların nikahları tazelenmiş olur.
Vekalet almayanlar ise, sadece imanlarını tecdid etmiş olurlar. İmam efendilerin ve vaizlerin yapacakları iş, her muslumanın hanımından vekalet almalarını tavsiye etmektir.
Cemaat ile birlikte, (Allahumme inni uridu en uceddidel imane vennikaha tecdiden bi-kavli la ilahe illallah Muhammedun resulullah) duasını okuyanlar, (İmanınızı La ilahe illallah sozu ile yenileyin!) hadis-i şerifindeki emre uymuş olurlar.
KAYNAK: http://sevgiclubu.10.forumer.com/viewtopic.php?t=200
REP VERECEKLERDEN ALLAH RAZI OLSUN.......