HadÂne: Cocuğu terbiye edip onun işlerini deruhte etmek ve buyuyene kadar onu gozetip kollamaktır.
(54) Anne, Bebeği Almaya Babadan Daha Evladır

(97) Amr bin Şuayb babası ve dedesi tariki ile rivayet edip şoyle dedi:
“Bir kadın:
−Ya Rasulallah! Benim bu oğluma karnım bir kap, memelerim bir emzik, kucağım ise bir korunma mahalli oldu. Babası ise beni boşadı ve oğlumu cekip benden almak istiyor dedi şikÂyet etti.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Sen nikÂhlanmadığın muddetce cocuğu almaya daha cok hak sahibisin’ buyurdu.”
Ebu Davud 2276, Darekutni 3/305, HÂkim 2/207, Beyhaki 8/4, 5, Ahmed 2/182, Albani İrva 2187
(55) Cocuk Baba ve Anne Arasında Muhayyer Bırakılır

(98) Medine’den birinin azatlısı olan sadık kişi Ebu Meymune (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Ben bir ara Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) ile beraber oturuyor idim. Ona beraberinde kendisinin oğlu olan İranlı bir kadın geldi. Karı kocadan her biri cocuğun kendisine ait olduğunu iddia etti.
Kocası kadını boşamıştı. Kadın:
−Ya Eba Hureyre! dedi ve ona Farsca:
−Kocam oğlumu goturmek istiyor dedi.
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) kadına:
−Cocuk icin kura cekin dedi ve bunu Farsca olarak soyledi.
Kadının kocası geldi ve:
−Kim cocuğum hakkında benimle cekişiyor? dedi.
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh):
−Allah’a yemin ederim ki ben bunu kendimden soylemiyorum. Fakat bir kadını işittim o kadın ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında oturuyor iken ona geldi ve:
−Ya Rasulallah! Boşandığım kocam oğlumu benden alıp goturmek istiyor. Oğlum beni, Ebu İnebe kuyusundan su taşıyıp suladı ve bana fayda sağladı dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Cocuk uzerine kura cekin!’ buyurdu.
Kadının kocası geldi ve:
−Kim cocuğum hakkında benimle cekişiyor? dedi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cocuğa:
−‘İşte bu babandır, bu da annendir. Onlardan hangisini dilersen elini tut’ buyurdu.
Cocuk annesinin elini tuttu, kadın onu alıp goturdu.”
Ebu Davud 2277, Nesei 3496, Tirmizi 1357, Darimi 2/170, İbni Mace 2351, İbni Hibban Mevarid 1200, Hakim 4/97, Beyhaki 8/3, Ahmed 2/286, Albani İrva 2192
(56) Teyze Anne Konumundadır

(99) Bera bin Azib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“...Hamza (Radiyallahu Anh)’nın kızının kimin yanında kalacağı hususunda Ali, Zeyd bin Harise ve Cafer (Radiyallahu Anhum) arasında anlaşmazlık cıktı.
Ali (Radiyallahu Anh):
−Bu, benim amcamın kızıdır. Ona bakmaya ben daha hak sahibiyim dedi.
Cafer (Radiyallahu Anh):
−Bu, benim amcamın kızıdır, teyzesi de benim nikÂhım altındadır dedi.
Zeyd bin Harise (Radiyallahu Anh):
−Bu kız benim kardeşimin kızıdır dedi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Hamza (Radiyallahu Anh)’nın kızı icin teyzesinin yanında kalması lehine hukum verdi ve:
−‘Teyze anne konumundadır’ buyurdu.
Sonra Ali (Radiyallahu Anh)’a:
−‘Sen bendensin, ben de sendenim.’
Cafer (Radiyallahu Anh)’a:
−‘Sen ise yaratılış ve ahlak bakımından bana benzedin.’
Zeyd (Radiyallahu Anh)’a da:
−‘Sen ise bizim kardeşimiz ve mevlamızsın’ buyurdu.”
Mevla: Bu kelimenin bir manası da; kole iken azat edilmiş, hurriyetine kavuşmuş kimse manasınadır.
Buhari 2494, Tirmizi 1904, İbni Hibban 4873, Beyhaki 8/5, 6, Albani İrva 2190