1) Sıla-i Rahim Yapmak
Rabbimiz TebÂreke ve TeÂl şoyle buyuruyor:
“Allah’tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının.”
Nisa 1
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Herkim rızkının genişletilmesini ve ecelinin geciktirilmesini (omrunun uzamasını) isterse sıla-i rahim yapsın.”
Buhari 5986, Muslim 2557/20, 21
“Herkim omrunun uzatılmasını, rızkının genişletilmesini ve kotu olumun kendisinden uzak tutulmasını arzularsa Allah’tan korksun ve sıla-i rahim yapsın.”
Ahmed 2/290, Bezzar, Taberani
Not: Sıla-i rahim, akrabalık bağlarını korumak demektir. Sıla-i rahim; hısım ve akrabalara guc nispetinde maddi ve manevi iyilik etmek, onlara nasihat etmek, şefkat ve merhamet gostermek, iyi muamele etmek, hayırları icin dua etmek ve onları koruyup kollamakla yapılır.
2) Allah’a Tevekkul Etmek
“Şayet siz Allah’a hakkıyla tevekkul etseydiniz, sabahleyin ac gidip akşamleyin tok olarak donen kuşları rızıklandırdığı gibi sizi de rızıklandırırdı.”
Tirmizi 2447, İbni Mace 4164, Ahmed 1/30, 52, HÂkim 4/318
Not: Tevekkul; Âlemdeki tek failin Allah olduğuna, var olan her şeyin, yaratılmanın, rızkın, ihsan ve mahrumiyetin, zarar ve faydanın, hastalık ve sıhhatin, hayat ve olumun ve adına varlık denen her şeyin Yuce Allah’tan olduğuna yakînen inanmak, kesin bir kanıyla bilmektir.
Tevekkul calışıp gayret etmeyi terk etmek değildir. Bilakis rızık aranırken calışılmalı, ancak bu calışmaya guvenip dayanılmamalı, her şeyin Allah’ın elinde olduğuna inanılmalıdır. Nitekim kuşların yuvalarından cıkıp rızıklarını araması, ancak bunu yaparken yalnızca Allah’a guvenerek bunu yapmaları bu nevidendir.
3) Tevbe ve İstiğfar Etmek
(Kavmi hakkında Nuh) “Onlara dedim ki: “Rabbinize istiğfar edin, cunku O cok mağfiret edicidir. Bağışlanma dileyin ki; O uzerinize semayı (yağmuru) bol bol indirsin! Mallarla ve oğullarla size yardım etsin, size bahceler versin ve sizin icin nehirler akıtsın.”
Nuh 10, 12, Hud 52
“Herkim cokca istiğfar ederse Allah onun her kederine bir kurtuluş, her sıkıntısına bir cıkış yapar ve onu ummadığı yerden rızıklandırır.”
Ahmed 4/55, HÂkim 4/292
Not: İstiğfar, soz ve davranışlarla bağışlanma dilemektir.
Tevbe ise, gunahı terk etmek, yaptıklarından pişmanlık duymak, tekrar yapmamaya karar vermek ve varsa kul hakkını odemektir.
4) Kendini Allah’a İbadete Vermek
“Muhakkak ki Allah şoyle buyurdu:
–Ey Âdemoğlu! Kendini bana ibadete ver ki, goğsunu (kalbini) zenginlikle doldurayım ve fakirliğine engel olayım. Şayet bunu yapmazsan iki elini meşgaleyle doldurur ve fakirliğine engel olmam.”
Tirmizi 2584, İbni Mace 4107, Ahmed 16/284, HÂkim 2/443
“Rabbiniz şoyle buyurdu:
–Ey Âdemoğlu! Kendini bana ibadete ver ki, goğsunu (kalbini) zenginlikle ve ellerini rızıkla doldurayım. Ey Âdemoğlu! Benden uzaklaşma! Sonra kalbini fakirlikle ve ellerini meşgalelerle doldururum.”
HÂkim 4/326
Not: Kendini ibadete vermekten kasıt, sebeplere sarılmayı terk ederek gece gunduz ibadet etmek değildir. Bilakis, kulun ibadetlerini yerine getirirken kalbi ve bedeniyle hazır, Rabbinin karşısında huşulu, O’nun azametini kalbinde hisseder halde olması ve tum gucuyle kalbini Rabbine ibadete vermesidir.
5) Takvalı Olmak
Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir cıkış yolu yaratır ve onu hic beklemediği bir yerden rızıklandırır…”
Talak 2, 3
Not: Takva, Allah’ın emirlerine uyup ve yasaklarından sakınarak gunahlardan korunmaktır.
6) Allah Yolunda Hicret Etmek
“Herkim Allah yolunda hicret ederse gidecek cok yer ve genişlik (bolluk) bulur...”
Nisa 100
Not: Gidilecek yurtlar geniş ve cok olunca rızkın genişliği, gonullerin dert ve duşuncelerden rahatlaması ve daha bircok guzellikler gercekleşir. Buna en acık ve bilinen ornek Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ve ashabının Mekke’den Medine’ye hicretleridir.
Allah yolunda sahip oldukları her şeylerini terk etmelerine karşılık Allah-u TeÂl onlara yeryuzunun en ihtişamlı (Kayser ve Kisra) hazinelerini bağışlamış, doğusu ve batısı ile yeryuzunu onların hÂkimiyeti altına girdirmiştir.
7) Hac ve Umreyi Ardı Ardına Yapmak
“Hac ile umreyi ardı ardına (beraber) yapın. Cunku koruğun demirin, altının ve gumuşun kirini (pasını) giderdiği gibi, bu ikisi fakirliği ve gunahları giderir (yok eder). Mebrur (gunahtan sakınılarak ve sunnete uygun yapılan) haccın karşılığı ancak cennettir.”
Tirmizi 807, Nesei 2621, Ahmed 5/244, 245
Not: Hac ile umreyi beraber yapmak, aynı mevsimde birini diğerinin ardından yapmaktır. Bunun en faziletli yolu da sahih hadislerde bildirildiği gibi bir hac sezonunda temettu haccı yaparak once umre, hemen arkasından da haccetmektir.
8) Allah Yolunda İnfak Etmek
“Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği emreder. Allah ise size katından bir mağfiret ve fazlalık (bolluk) vaad eder. Allah her şeyi kuşatan ve bilendir.”
Bakara 268
“…Siz (hayra) ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir. O rızık verenlerin en hayırlısıdır.”
Sebe 39
“Allah-u TeÂl buyurdu ki:
–Ey Âdemoğlu! Sen infak et (hayra harca) ki, Ben de sana infak edeyim.”
Muslim 993/36
Not: İnfak etmek, Allah (Azze ve Celle)’in harcama yapılmasını sevdiği yer ve kişilere yapılan maddî yardımdır.
9) İslamî İlim Talebelerine İnfak Etmek
Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in doneminde iki kardeş vardı. Bunlardan birisi (ilim oğrenmek icin) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e gelir, diğeri de (her ikisinin gecimini temin etmek icin) calışırdı. Bu iş sahibi olan, (ilim oğrenen) kardeşini Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e şikÂyet etti. Bunun uzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Belki de senin rızıklandırılman kardeşin sebebiyledir’ buyurdu.”
Tirmizi 2448, Hakim 1/93, 94
Not: Bu hadisteki ‘belki’ lafzı zan değil, kesin kanı ifade eder. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunu muhatabını ayıplamak maksadıyla kullanmıştır.
Abdullah bin Mubarek (Rahmetullahi Aleyh) ihsanlarını yani yardımlarını yalnızca ilim ehline yapar, bunun sebebi sorulduğunda ise;
–Ben Nebilik makamından sonra Âlimlerin makamından daha buyuk bir makam bilmiyorum. Onlar kendi ihtiyaclarıyla uğraşacak olurlarsa kendilerini ilme veremezler. Onun icin onların kendilerini ilme vermelerini sağlamak en iyisidir, derdi.
Tefsiru’l-KÂsımi 3/250
10) Gucsuzlere İyilik ve Yardım Etmek
Mus’ab bin Sa’d şoyle dedi:
“Babam Sa’d bin Ebi Vakkas (Radiyallahu Anh) kendinin, diğerleri uzerinde bir ustunluğu olduğunu duşunurdu. Bunun uzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Sizler ancak zayıflarınız sebebiyle yardım ediliyor ve rızıklandırılıyorsunuz’ buyurdu.”
Buhari 2719, Ebu Davud 2594, Tirmizi 1754, Nesei 3165
Not: Oyleyse; Allah’ın kendisine yardım etmesini ve rızıklandırmasını isteyen kimse, gucsuzlere ve fakirlere ikram da bulunsun.
İnsanın Rızkını Artıran Şeyler
1) Sıla-i Rahim Yapmak
2) Allah’a Tevekkul Etmek
3) Tevbe ve İstiğfar Etmek
4) Kendini Allah’a İbadete Vermek
5) Takvalı Olmak
6) Allah Yolunda Hicret Etmek
7) Hac ve Umreyi Ardı Ardına Yapmak
8) Allah Yolunda İnfak Etmek
9) İslamî İlim Talebelerine İnfak Etmek
10) Gucsuzlere İyilik ve Yardım Etmek
- ReadBull.net