Bir Dilek Dile Gercek Olsun, Safiya Hussaın nin yazmış olduğu Roman, beni duygusal anlamda cok etkiledi. Tıpkı Hacca giden tum tanıdıklarımın KÂbe’yi hayranlıkla anlatışı ve orayı tekrar tekrar gormek istediklerini soyledikleri gibi… Bu romanı okurken kendimi Hac yolculuğuna cıkmış birisi gibi hissettim. Şartlarımı olgunlaştırdığımda gitmek istediğim tek yer…
Haccın bir hicret yolculuğu olması ve Hacda tekrarlanan “Lebbeyk Allahumme lebbeyk…” “Sana geldim Allah`ım, huzurundayım, Sana geldim ey Allah`ım…” sozlerinin yazarda cağrıştırdığı duygulara bende katıldım. Yazar diyor ki: ”Dokunaklı bir bicimde yankılanan ahenkli ses, kulaklarıma okşayıcı altın bir hisle doldu. Lisanların en enfesiydi. İcinde guzel bir ruh taşıyordu. Ve kelimeler o anın en yurek hafifletici şeyleriydi. Bin enstrumanın ifade edemeyeceği bir şeyi dile getiriyorlardı.
Haccın kişiye kazandırdığı manevi zenginliklerden nasibimizi almalıyız. Yeniden doğmak gibi anlatılan icsel yolculukta tum istenmeyen kotu duşuncelerimizden eylemlerimizden sıyrıldığımız herkesin birbirini kardeş olarak gorduğu ırk, dil, statu, cinsiyet ayrımcılığının ortadan kalktığı mahşer yeri provası…. En takvalıların/muttakilerin kazandığı bu icsel yolculukta aracısız/şirksiz, Allah`a yaklaştığımız tovbelerimizi ettiğimiz, dileklerde bulunduğumuz kısaca Allah`ın huzurunda olduğumuzu surekli hatırlatan bu atmosferi herkesim gidip gormesi dileğiyle…
Haccın konu edildiği ayetlerden bir kacını sizinle paylaşmak istiyorum.

Tovbe/3 Bir de Allah ve resulunden insanlara Buyuk hac gunu bir duyuru var: Allah da O’nun elcisi de muşriklerden kesinlikle uzaktır. O halde, tovbe ederseniz bu sizin icin hayırlıdır. Yok eğer yuz cevirirseniz şunu bilin ki, siz Allah’ı acze duşuremezsiniz. Kufre saplananlara acıklı bir azabı muştula!
Hac/27 İnsanlar icinde haccı ilan et ki, gerek yaya olarak gerekse derin vadilerden gelerek, yorgunluktan incelmiş binitler uzerinde sana ulaşsınlar.
Bakara/189 Sana, doğan Aylardan sorarlar. De ki: “Onlar, insanların ceşitli yararları ve bir de hac icin vakit olculeridir.” Hayırda erginlik/durustluk evlere arkalarından girmeniz değildir. Hayırda ergin/durust o kişidir ki, takvaya sarılıp korunur. Evlere kapılarından girin. Allah’tan korkun ki kurtuluşa erebilesiniz.
Bakara/197…203 Hac, bilinen aylardadır. Kim o aylarda haccı kendisine gerekli kılarsa hacda kadına yaklaşmak, kotuluğe sapmak, kavga ve cekişmeye girmek yoktur. İyilik olarak yaptığınızı Allah bilir. Azık edinin. Hic kuşkusuz azığın en guzeli takvadır. Ey akıl ve gonul sahipleri, benden sakının!

Rabbinizden bir fazl istemenizde sizce sakınca yoktur. Arafat’tan hep birlikte indiğinizde Allah’ı Meş’ar-ı Haram’da anın. O, sizi nasıl doğru yola yoneltip-ilettiyse, siz de O’nu anın. Gercek şu ki, siz bundan evvel yolu şaşıranlardandınız.
Sonra insanların (topluca) akın ettiği yerden siz de akın edin ve Allah’tan bağışlanma dileyin. Şuphesiz Allah bağışlayandır, esirgeyendir.
(Hacc) ibadetlerinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye doneminde) atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anma ile Allah’ı anın. İnsanlardan oylesi vardır ki: ‘Rabbimiz, bize dunyada ver’ der; (boylelerinin) ahirette nasibi yoktur.
Onlardan oylesi de vardır ki: ‘Rabbimiz, bize dunyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru’ der.
İşte bunların kazandıklarına karşılık nasipleri vardır. Allah, hesabı pek seri gorendir.
Sayılı gunlerde Allah’ı anın. İki gunde (Mina’dan donmek icin) elini cabuk tutana gunah yoktur, geri kalana da gunah yoktur. (Bu) sakınan icin(dir). Allah’tan korkup-sakının ve gercekten bilin ki, siz O’na dondurulup-toplanacaksınız.