mubarek gun ve gecelerde okunacak dualar mubarek gecelerde yapılacak dualar okunacak geceler ve anlamları
Berat Gecesi Duası
"BismillÂhirrahmanirrahim Eûzu bi-afvike min ikÂbike ve eûzu bi-ridÂke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lÂ-uhsî senÂen aleyke ente kem esneyte al nefsike"
Anlamı:
"Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yucedir, seni ovmek icin kelime bulamıyorum, Sen kendini ovduğun gibisin"

İftarda Yapılacak DuÂ
"AllÂhumme leke sumtu ve bike Âmentu ve aleyke tevekkeltu ve al rızkıke eftartu veli savmi ğadin neveytu fağfir lim kaddemtu vem ahhertu"

Anlamı:

"Allah'ım! Senin icin oruc tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu actım Yarının orucuna da niyet ettim, benim gecmiş ve gelecek gunahlarımı bağışla"

Kurban Duasi
Kurban usulune uygun olarak kesmek icin dikkat gosterilir Bunun icin kurban, kesileceği yere suruklenmeksizin, zahmet vermeden getirilir, yol yanı yere getirilecek şekilde kıbleye karşı yatırılır Kesecek olan kimse once şu duÂyı okur:

"İnni veccehtu vechiye lillezî fetara's-semÂvÂti ve'l-arda hanîfen vem ene minel-muşrikîn"

"Muhakkak ben, dinime tam bağlanarak, o yeri ve gokleri yaratan Allah'a yoneldim Ben muşriklerden değilim" (En'am Sûresi, 79)

Kurban kesim işi bitince gidilir, iki rek'at şukur namazı kılınır, Allah'a hamd ve şukurde bulunulur Peygamberimiz, kurbanı kestikten sonra iki rekat namaz kılınız, arkasından da Allah'dan ne dileğiniz varsa isteyiniz, buyurmuştur Bu sebeple namaz kılındıktan sonra ayetten alınan şu cumlelerle du edip namazdan kalkılır

"İnne salÂti ve nusukî ve mahyÂye ve memÂtî lillÂhi Rabbi'l-Âlemîn"

"Şuphesiz benim namazım da, kurbanım da, dirilmem de, olumum de hicbir ortağı olmayan, alemlerin Rabbi olan Allah'ındır"

İmamı Kurtubî Hazretleri şoyle buyurmuş: "Bir kimse, cok onemli bir işinin veya onemli bir dileğinin gercekleşmesini, ya da uzerinde devam edip duran buyuk bir belanın uzerinden cekilip gitmesi (kalkması) icin "SalÂt-i Tefriciye"yi (4444) defa okuyup, bu mubarek SalÂtu SelÂm ile Yuce Peygamberimizi vesile edinse, hic şuphe ve tereddut yoktur ki, Yuce Allah, okulunun istek ve muradının olması icin hayırlı bir sebeb yaratır ve ona muradını verir"

"AllÂhumme salli salÂten kÂmileten ve sellim selÂmen tÂmmen al Seyyidin Muhammedinillezî tenhallu bihil ukadu ve tenfericu bihil-kurebu ve tukd bihil-havÂicu ve tunÂlu bihir-reğÂibu ve husnul-havÂtimi ve yustaskal ğamÂmu bivechihil Kerîm ve al Âlihî ve sahbihi fî kulli lemhatin ve nefesin bi adedi kulli ma'lûmin lek"

"Allahım! Bizim Efendimiz Muhammed'e (sav) kusursuz bir salÂt ve rahmet, mukemmel bir selÂm ve selÂmet vermeni diliyoruz O Peygamber ki, onun hurmetine duğumler cozulur, sıkıntılar ve belalar onun hurmetine acılıp dağılır, hacet ve ihtiyaclar onun hurmetine yerine getirilir Maksatlara O'nun hurmetine ulaşılır, guzel sonuclar O'nun hurmetine elde edilir O'nun şerefli yuzu hurmetine bulutlardaki yağmur istenilir, Allah'ım, onun ehl-i beytine, ashabına da her goz kırpacak kadar zamanda (her an, saniye) her nefes alacak zamanda sana malum olan varlıklar sayısınca salÂt et"

Kadir Gecesi Yapılacak DuÂ
"Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa'fu annî"
Anlamı:

"Allah'ım, şuphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet" (Tirmizi, Daavat, 12)

Salavat-i Serife
Sallallahu hi Vessellem: "Kim bana bir salÂt getirirse, Allah ona bununla on salÂt getirir" buyurmuştur (Muslim: 1/228)

Sallallahu Aleyhi Vessellem: "Kabrimi bayram yerine cevirmeyin Bana salÂt getirin Getirdiğiniz salÂt nerede olursanız olun bana ulaşır" (Ebu Davud: 2/218)

"Allahumme salli al seyyidina Muhammedin ve al Âli seyyidina Muhammed "

Diğer Bir SalÂvat;

"Allahumme salli Âl seyyidina Muhammedi-ninnebiyyi ummiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim"

"Allah'ım! Ummi Peygamber Muhammed (sav)'e onun aline ve ashabına salÂt ve selam eyle"

Salaten Tuncina
"AllÂhumme salli al Seyyidin Muhammedin ve al Âli Seyyidina Muhammedin salÂten tuncîn bih min-cemî'il-ehvÂli vel Âfat Ve takdî len bih cemîal hÂcÂt ve tutahhirun bih min-cemîi's-seyyiÂt ve terfe'un bih a'lÂ'd-deracÂt ve tubelliğun bih aksÂ'l-ğayÂt min cemiîl-hayrÂti fî'l-hayÂti ve ba'del-memÂt birahmetike Y erhame'r-rahimînHasbunellahu ve ni'mel vekîl, ni'mel mevl ve ni'me'n-nasîr Ğufraneke rabben ve ileyke'l-masîr"

"Allahım! Efendimiz Muhammed'e (sav) ve onun ehli beytine salÂt at Bu salÂvat o derece değerli olsun ki: Onun hurmetine bizi butun korku ve belalardan kurtarsın Bizim ihtiyaclarımızı o salÂvat hurmetine yerine getirsin, bizin butun gunahlardan bu salÂvat hurmetine temizlersin, o salÂvat hurmetine bizi derecelerin en ustune yuceltirsin, o salÂvat hurmetine hayatta ve oldukten sonra duşunulebilecek butun hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et Allah Teal bize kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, donuş yalnız sanadır"

Bu SalÂvat-ı Şerifeye Devam Eden; Belalardan emin olur, Gelecek musibetlere perde olur, Arzuları kolay olur, Muradı hasıl olur, Rızkı bereketli olur

Uc Aylara Girildiginde Okunan Dua

Receb, Şaban ve Ramazan'dan ibaret uc ayların ilkine girildiği gunlerde Resûlullah AleyhisselÂm şoyle du ederdi:

"Allahumme bÂrik len fî Recebe ve ŞÃ‚'ban ve belliğna Ramazan"

"Ey Rabbim, bize Receb ve Şaban ayını mubarek kıl ve bizi Ramazan'a da ulaştır"