Muhterem hacıların bu gun sabah namazından sonra istikametleri, Arafat! Arafat’ta oğle vaktinde oğle ile ikindi namazını cem’-i takdim ile kılacaklar ve mumkunse Cebel-i Rahme yakınlarında, mumkun değilse cadırlarda vakfeye başlayacaklar. Gun boyu Arafat’ta tekbir, tehlil, telbiye, zikir, fikir, ibadet ve du hıckırıkları ile mubarek gozyaşları yuzlerinden suzulecek. Allah kabul eylesin!

Peygamber Efendimiz (asm) ibadeti duÂnın ozu olarak nitelendiriyor. Her ibadette baştan sona du ile yoğrulma ozelliği vardır. Bu, hacda daha fazladır. Hac ile ilgili duÂlardan bir demet şoyledir:

KÂbe’yi tavaf ederken şoyle du edilir: Bismillahi Vallahu Ekber! Allah en buyuktur. Allah’ım! Sana iman ederek, tazim ve tasdik ederek, ahdini yerine getirerek, Peygamberinin (Aleyhissalatu VesselÂm) sunnetine uyarak KÂbe’yi tavaf ediyorum. Benden kabul buyur!”

Birinci, İkinci ve ucuncu şavtlarda şoyle du edilir: “Allah’ım! Haccımızı mebrur, sayimizi makbul, gunahlarımızı mağfur kıl!

Dorduncu, beşinci, altıncı ve yedinci şavtlarda şoyle du edilir: “Allah’ım! Affet! Allah’ım! Merhamet et! Allah’ım! Biz kullarını bağışla! Allah’ım! Sen Aziz ve Kerimsin! Y RabbenÂ! Bize dunyada hasene, Âhirette de hasene ver! Bizi Cehennem azabından koru!”

Sa’y yaparken şoyle du edilir: “Allahu Ekber Allahu Ekber, Allahu Ekberu ve lillahil- hamd. Allah en buyuktur. Allah en buyuktur. Hamd Allah’a mahsustur. Bize hidÂyet eden Allah en buyuktur. Allah’tan başka hicbir ilah yoktur. L ilÂhe illallahu vahdehû l şerike leh. Lehu’l-mulku ve lehu’l- hamdu yuhyî ve yumîtu ve huve hayyu’l-l yemûtu biyedihi’l-hayru ve huve ala kulli şey’in kadîr. O’nun ortağı yoktur. Mulk O’nundur. Hamd O’nundur. Yaşatan ve olduren O’dur. O hayat sahibidir ve olumsuzdur. Her hayır O’nun elindedir. O her şeye kadirdir. Allah’tan başka ilah yoktur. O tektir. Sozunu yerine getirmiş, kuluna yardım etmiştir. Duşman ordularını tek başına mağlûp etmeye kadirdir. Allah’tan başka ilah yoktur. Biz ancak O’na ibadet ederiz. KÂfirlerin hoşuna gitmese de dini yalnız O’na has kılarız. Dini yalnız O’nun icin yaşarız. Allah’ım! Sen, “Bana du edin, icabet edeyim” buyurdun. Sen asla sozunden caymazsın. Beni İslÂm’a hidayet ettiğin ve hac ibadetini yapmaya muktedir ve muvaffak kıldığın gibi, dunyadan Musluman olarak cıkıncaya kadar da hidayetini benden esirgeme! Ey kalpleri evirip ceviren Allah’ım! Kalbimi dinin uzerinde sabit kıl! Allah’ım! Senden rahmetini, mağfiretini, azimetini ve Cennetini istiyorum! Allah’ım! Senden takvÂyı, maddî ve mÂnevî zenginliği, ve nÂmuslu olmayı istiyorum! DuÂlarımızı kabul buyur!”

Arafat’ta vakfe esnasında şoyle du edilir: “L ilÂhe illallahu vahdehû l şerike leh. Lehu’l-mulku ve lehu’l- hamdu yuhyî ve yumîtu ve huve hayyu’l-l yemûtu biyedihi’l-hayru ve huve al kulli şey’in kadîr. Allah’ım! Hamd ancak Sanadır. Allah’ım! Namazım, ibÂdetim, hayatım, olumum Senin icindir. Donuş Sanadır. Ey Rabb’im! Benim her şeyim Senin emanetindir. Rezilliğin ve Senin izzetine dokunan şeylerin şerrinden Sana sığınıyorum. Allah’ım! Bize dunyada ve Âhirette iyilik ver! Beni Cehennemden azad et! Kullarını Cehennemden azad et!”

Muzdelife’de ve Meş’aru’l-Haramda şoyle du edilir: “Allah’ım! Senden butun hayırları istiyorum. Butun kotuluklerimi ıslÂh etmeni istiyorum. Butun şerleri benden uzaklaştırmanı istiyorum. Bunu Senden başkası yapamaz. Bunu ancak Sen yapabilirsin.”

Kurban Gunu Mina’da şoyle du edilir: “Elhamdulillah. Hamd ancak Allah’a mahsustur. O Allah ki, beni afiyet icinde Mina’ya getirdi. Allah’ım! Burası Mina’dır. Ben Senin kulunum! Senin elinin altındayım! Velî kullarına ancak Sana minnet ettirdiğin gibi, beni de ancak Sana minnet ettir! Allah’ım! Rezillikten, aşağılıktan, dînim hususunda fitneye duşmekten, Senin celÂline dokunan dalÂletten ve musîbetlere uğramaktan Sana sığınıyorum. Sen merhametlilerin en Merhametlisisin.”

DUÂ

Ey Muheymin-i Rahman! Hacıların haclarını, kurban kesenlerin kurbanlarını, oruc tutanların oruclarını, namaz kılanların namazlarını kabul buyur! İbadetlerimizi rızana vesile kıl! DuÂlarımızı ve ibadetlerimizi ucbdan, riyadan, fahrden, kibirden, gururdan, şirk-i hafiden ve her turlu kirlerden halas eyle! Bizi cehennem azabından azad eyle! Bizi cennetine vasıl eyle! Âmin!