Hacette Universitesi'nde havacılık ve uzay muhendisliği bolumunde okuyan Zimbabveli Tinashe Gwaringa, 2 yıldır Tofaş'ın Ankara'daki basketbol okulunda antrenorluk yapıyor Universite okumak icin Ankara'ya gelen 24 yaşındaki Tinashe, aynı zamanda basketbola olan tutkusundan dolayı Tofaş'ın Cankaya'daki altyapısında antrenor olarak calışıyor. Basketbol oynamaya 12 yaşında başladığını belirten Tinashe, “Zimbabve 18 yaş altı milli takımında da gorev aldım. Ancak, daha sonra maddi imkansızlıklardan dolayı okuyup meslek sahibi olabilmek icin Turkiye'ye geldim” dedi. Turkiye'de de icindeki basketbol sevgisini atamadığını anlatan Tinashe, Tofaş'ın antrenorluk başvurusunu kabul etmesi uzerine basketbolla yollarının yeniden kesiştiğini soyledi. Tinashe, yaşam enerjisini basketbola borclu olduğunu vurgulayarak, “Burada da oncelikle genclerin sporu sevmesine yardımcı oluyoruz. Daha sonra ise yetenekli isimleri Turk basketboluna kazandırmaya calışıyoruz” diye konuştu. Muhendislik ve basketbol arasında kalmak Ulkesindeki ailesine bakmak zorunda olduğunu dile getiren Tinashe, bu nedenle biran once okulunu tamamlayıp en kısa surede muhendislik mesleğine başlaması gerektiğini ifade etti. “Muhendislik ve basketbol arasında secim yapmak zorunda kalırsam karar vermekte cok zorlanırım” diyen Tinashe, şoyle konuştu: “Basketbol benim her şeyim. Cocukluğumdan beri hep basketbol oynuyorum. Zamanım varsa basketbola devam ederim. Ancak, ailemin de farklı beklentileri var. Basketbolu cok seviyorum ama diğer yandan da ulkemde yaşayan aileme bakmak zorundayım. Ailem beni Turkiye'ye basketbol icin gondermedi. 'Okuyacaksın ve meslek sahibi olacaksın' diye gonderdi.” Başantrenor Ozdemir:“Tinashe'nin sinirleri alınmış gibi” Başantrenor Fırat Ozdemir ise cok sayıda yıldız adayı oyuncu yetiştirdiklerine işaret ederek, bu oyuncuların ileride Turk basketbolunda iyi yerlere geleceğini savundu. Gecen sezon kucuklerde birinci, miniklerde ve yıldızlarda ikinci, genclerde de ucuncu olduklarını ifade eden Ozdemir, bu başarıda Tinashe'nin onemli paya sahip olduğunu vurguladı. Ozdmeir, Tinashe'nin basketbolcularla iletişiminin cok iyi olduğuna dikkati cekerek, “Tinashe'nin sinirleri alınmış gibi. Oyunculara karşı ses tonu hic yukselmiyor” dedi. Geleceğin yıldız adayları durumlarından memnun Basketbolda geleceğin yıldız adayları da antrenorlerini cok sevdiklerini, Tinashe ile calışmaktan dolayı mutlu olduklarını soylediler. Hocalarının kendilerine hic kızmadığını dile getiren gencler, antrenorleri Tinashe'den cok şey oğrendiklerini vurguladılar. İdmanların eğlenceli gectiğini anlatan oyuncular, bunu Tinashe'ye borclu olduklarını belirttiler. kaynak: A.A __________________