Peygamber efendimizin butun dedelerinin temiz bir mumin olduğu, Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerle sabittir. Bunun aksini soylemek, bu husustaki nassları inkÂr olur.
Tevbe suresinin 28. Âyet-i kerimesinde muşriklerin necis, yani pis olduğu bildiriliyor. Peygamber efendimiz de butun dedelerinin temiz olduğunu bildiriyor. Şuara suresinde (Vetekallubeke fissacidin) buyuruluyor. Yani mealen, (Sen, yani senin nurun, hep secde edenlerden dolaştırılıp, sana inkılap etmiş, ulaşmıştır) demektir. Ehl-i sunnet Âlimleri bu Âyet-i kerimeyi tefsir ederken, butun ana babalarının mumin olduğunu bildirmişlerdir. Mevahib-i ledunniyye kitabının başında, butun dedelerinin temiz birer mumin olduğunu bildiren hadis-i şerifler nakledildikten sonra, yukarıda yazdığımız Şuara suresindeki Âyet-i kerimenin tefsiri icin buyuruluyor ki:
(İbni Abbas hazretleri buyuruyor ki:
"Seni bir Peygamberin neslinden diğer bir Peygamberin nesline naklettim.” Yani senin soyun Peygamberler silsilesidir. Bir babanın iki oğlu olsa, Peygamberlik hangisinde ise, Resulullah ondan gelmiş demektir.")
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Her asırdaki insanların en iyilerinden dunyaya getirildim.) [Buhari]
(Allahu teÂlÂ, Arabistan’daki secilmişlerden beni secti. Beni her zamandaki insanların en iyilerinde bulundurdu.) [Taberani]
(Dedelerimin hicbiri zina etmedi. En iyi babalardan, temiz analardan geldim. Dedelerimden birinin iki oğlu olsaydı, ben bunların, en iyisinde bulunurdum.) [Mevahib]
(Hz. Âdem’den babama kadar hep nikahlı ana babadan geldim. Ben ecdat olarak sizin en hayırlınızım.) [Deylemi]
(Soy bakımından da insanların en şereflisiyim. Oğunmek icin soylemiyorum.) [Deylemi]
[Yani (Hakikati bildiriyorum, hakikati bildirmek vazifemdir, bunları soylemezsem vazifemi yapmamış olurum) demektir.]
Bu hadis-i şerifler ve Şuara suresindeki Âyet-i kerime, Peygamber efendimizin butun dedelerinin temiz bir mumin olduğunu gostermektedir. KÂfirler pis olduğuna gore, Hz. İbrahim’in babasının kÂfir olması mumkun değildir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Enam Suresi 74: Hz. İbrahim babası kafir değildi, Azer kimdir