Eski Peygamberlerin zamanında kÂfirlere ceşitli azaplar geliyordu. Mesela Hz.Nuh’un kavmi suda boğulmuş, Lut kavminin bulunduğu şehir batmıştı. Ad, Semud ve diğer kavimler cezalanmıştı. Aynı gunahlar şimdi de işlenildiği halde, genel bir bela gelmemektedir.
Peygamber efendimiz aleyhisselam, Âlemlere rahmettir. Âyet-i kerimelerde mealen buyuruluyor ki:
(Biz seni ancak Âlemlere rahmet olarak gonderdik.) [Enbiya 107]
(De ki, ey insanlar, ben, Allah’ın hepiniz icin gonderdiği Resuluyum.) [Araf 158]

(Biz seni butun insanlara mujdeleyici ve uyarıcı olarak gonderdik; fakat insanların coğu bunu bilmez.) [Sebe 28]

Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Ben lanet edici olarak değil, rahmet icin gonderildim.) [Muslim]

Peygamber efendimiz Cebrail aleyhisselama, (Benim Âlemlere rahmet oluşumdan sana da bir pay duştu mu?) diye sual edince, (Evet, sonumun ne olacağından korkardım. (Tekvir) suresinin 20 ve 21. Âyet-i kerimelerini getirince, Arşın sahibi yanında, kıymetim, emin olduğum meydana cıktı) dedi. (Şifa-i şerif)

Diğer Peygamberlere inanmayanlar dunyada ceşitli belaya maruz kaldıkları halde, Peygamber efendimizin rahmet olması sebebiyle, cezalar genelde ahirete tehir edilmiştir. Onun hurmetine bu ummete dunyada hemen ceza verilmiyor. Bir Âyet meali şoyledir:
(Sen aralarında bulundukca, o kÂfirlere azap etmem.) [Enfal 34]

KÂfirler, Resulullah efendimiz ile alay ederek, (Rabbine soyle de, bize cabuk azap gondersin) diyorlardı. Allahu teÂlÂ, kÂfirlerden muminler dunyaya getirmeyi ezelde takdir buyurduğu icin, (O kÂfirlere azap etmem) buyurdu. Enfal suresinin, (İstiğfar ettikleri icin Allah onlara azap yapmaz) mealindeki 33. Âyeti icin, (Onlardan, istiğfar edecek olan cocuklar dunyaya geleceği icin, onlara azap etmem demek) olduğunu, Âlimler bildiriyor.

Bu ummet secilmiştir. Bir Âyet meali:
(Siz, insanların iyiliği icin ortaya cıkarılmış en hayırlı ummetsiniz.) [Al-i İmran 110]

Yine hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahu teÂlÂ, beni Âlemlere rahmet ve hidayet icin gonderdi.) [Ebu Nuaym]
Bu rahmet, yalnız insanlar icin değil, butun mahlukat icindir. Hatta kÂfirler bile istifade eder. Allahu teÂlÂ, Peygamber efendimizin hurmetine bu ummete genel bir ceza gondermiyor. Eski insanlar bin yıl kadar yaşıyordu. Kur’an-ı kerimde Hz.Nuh’un bin yıl yaşadığı bildiriliyor. Bu ummetin cok sıkıntı cekmemesi icin, Allahu teÂlÂ, Peygamberimizin hurmetine omurlerini kısa eyledi. Cenab-ı Hak, bu kısa zamanda yapılacak, hayırlı işlere ve ibadetlere sonsuz nimetler ihsan edecektir. Peygamberine uymayan, İslamiyet’i beğenmeyenlere de, sonsuz azap yapacaktır. Ayrıca Onun hurmetine, gunahlara dunyada hemen ceza vermiyor.

Salih kimseler yeryuzunde var olduğu muddetce, Peygamber efendimizin hurmetine bu ummete genel azap gelmez. Ayrıca Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Eğer Allah, yaptıkları yuzunden insanları hemen cezalandırsaydı, yeryuzunde hicbir canlı kalmazdı. Fakat Allah, onları belli bir sureye kadar erteler.) [Fatır 45]

Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Allahu teÂl buyurur: Camiye devam eden, benim icin birbirini seven ve seherlerde istiğfar edenler olmasaydı, gunahta haddi aşanlardan dolayı genel bir bela gonderirdim.) [Beyheki]

KÂfirlere ahirette şiddetli azap olacağını bildiren Âyet-i kerimelerden ucu şoyle:
(Allahu teÂl zalimlere elem verici, acıklı bir azap hazırladı.) [İnsan 31]
(Rabbin elbette azap yapacaktır. Ondan kurtuluş yoktur.) [Tur 7-8]

(Ey inkÂrcılar [resulu ve hadislerini] yalanladığınız icin, azap yakanızı bırakmayacaktır.) [Furkan 77]

Cenab-ı Hak, (Allah ve Resulunun emirlerine aldırış etmeyen, beğenmeyen, “asra, fenne uygun değildir, modern ihtiyaclara kÂfi değildir” diyen, kıyamette Cehennem ateşinden kurtulamayacak, Cehennemde, cok acı azaba maruz kalacaktır) buyuruyor.

KÂfirlere dunyada merhamet edilmesi gorunuştedir. Kur’an-ı kerimde, kÂfirlere cok mal ve evlat verilmesinin onlara iyilik olmadığı, onların azmaları, kudurmaları ve Cehenneme gitmeleri icin bir istidrac olduğu bildiriliyor. (Mu’minun 55-56)