Slovenya’da duzenlenecek Avrupa Şampiyonası hazırlıklarını Bormio kampında surduren A Milli Basketbol Takımı Coachu Bogdan Tanjevic, gundemdeki konularda acıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Yeniden takımın başına gecmesinin gayet normal olduğunu anlatan Tanjevic, “İvkovic 70 yaşında calışıyorsa ben neden yapmayayım. Ara vermemin nedeni sadece rahatsızlığımdı. Dunya Şampiyonası sırasında kemoterapiye giriyordum. O sırada geri adım attım, cunku sağlık sorunlarımı cozmem gerekiyordu. Orhun Ene bıraktıktan sonra gorev yine bana duştu, bu takımı inşa etmiş birisi olarak bu normal. Aslında bu gorev icin Avrupa’nın en iyisi Messina ile anlaşmıştık. Fakat NBA planları nedeniyle son anda gercekleşmedi. Ergin Ataman, Oktay Mahmuti, Ufuk Sarıca gibi isimler de gelecekte buraya aday” diye konuştu. Cenk Akyol konusuna değinen tecrubeli calıştırıcı, “İbrahim Kutluay ve hatta Hidayet Turkoğlu bile yeri geldi kadroya alınmadı. Serkan beni 1982’lerde kalmakla sucladı, onu dışarıda bıraktım. İki yıldır merhaba bile demeyen bir oyuncuyu neden cağırayım ki? 17 yaşından bu yana milli takımda olan bir oyuncu Cenk. Onu oynatmak icin İbrahim Kutluay’ı kestim. Oynayacağın bir takıma git dedim. Ama o 400 bin dolar almak icin kenarda oturmayı secti. Gecen yıl kampı bıraktı. Ben şu anda Cenk’i değil, Kenan Sipahi, Cedi Osman, Okben Ulubay gibi isimleri bu takıma nasıl sokabilirim diye duşunuyorum” ifadelerini kullandı. ‘Hidayet’i de azarlıyorum’ Tanjevic, konunun Cenk’in performansı kadar, yukarıdan bir telkin gelip gelmediği, Akdeniz Oyunları kadrosunda neden bulunduğu sorularını ise şu şekilde yanıtladı: “Milli Takım, Turkiye’nin takımıdır, Turkiye’yi bolemeyiz. Butun Turkler icin, bayrak icin oynamalıyız. Milli Takımı politikaya alet edemeyiz. Basketbol Federasyonu’nun 8-10 tane milli takım icin para harcaması lazım. Bunun icin de sponsorlar lazım. Boyle yurur bu işler. Ama sponsorların gorevi sadece maddi destektir. İşin teknik kısmına karışmazlar. Evet, Cenk’i Akdeniz Oyunları kadrosuna aldık. Fakat kendisiyle goruşulduğunde, olmadık şartlar sundu. Ben Hidayet’i bile azarlıyorum. Ona mı ozel davranacağım? Ben savaşmayı, kendi ihtirasları onunde tutan sporcularla calışırım.” ‘Hido bir lider’ * Hidayet’in takımda yer alamaması durumunda B, hatta C planım da var. Hido bu takımın lideri. Kenarda oturmayı, havlu sallamayı bilen bir lider. Takımda cok seviliyor, saygı duyuluyor. Genclere, ‘ben olmasam da siz kazanabilirsiniz’ fikrini aşılıyor. Bu da ağabeylik orneği. * 2009 Avrupa Şampiyonası’nı cok iyi oynamıştık. Şimdi de aynı duzeyde oynamaya hazırız. Yuksek motivasyon sağlayabilirsek, madalya alacağımıza inanıyorum. İyimserim, cunku takımın sahip olduğu potansiyeli biliyorum. Takımdaki yaşı ilerlemiş oyuncuları genc hissettirdikleri ve bunu sahaya yansıttıkları icin aldım. Dunya Şampiyonası ile milli takım kariyerlerini bitirmek istediklerini biliyorum ama zaman ne gosterir goreceğiz. Yaşı ilerlemiş oyuncuları, genclerden daha hırslı ve istekli goruyorum. Benim aklımda sadece 2013 değil, 2015 bile var. Kadroyu geniş tutma nedenimiz de zaten bu. * Gunumuz basketbolunda iyi şutor olmak, hucum etmek yeterli değil. O şutorlere set icinde pozisyon hazırlamak gerekiyor. Bunu sunmazsanız ne kadar iyi şutorleriniz olsa da sonuca gidemezsiniz. Biz daha cok calışarak, daha iyi savunma yaparak, oyun kurucu bolgesinde bizden daha etkili silahlara sahip takımlarla aramızdaki farkı kapatacağız. Onların gucunu asgariye indirerek, iyi savunma yaparak, problemleri aşacağız. Enes’i bekliyor Enes Kanter gelmeyi reddetti ama değişeceğine inanıyorum. Milli Takıma saygı duyacaktır, ozur dileyecektir ve uzun sure hizmet edecektir. 2020’de Enes’in etrafında Kenan Sipahi, Okben Ulubay, Cedi Osman, Metecan Birsen gibi isimler olacak. Beni sevmeyenlere de şakayla karışık bir mesajım olsun bu; 2020’den konuşuyorum, demek ki hala calışabileceğimi duşunuyorum. Sabah halter akşam salon A Milli Basketbol Takımı, Bormio’da dun de iki idman yaptı. Sabah saatlerinde iki grup halinde halter ve şut antrenmanı yapan 12 Dev Adam aday kadrosu, akşam saatlerinde ise taktik ağırlıklı bir calışma gercekleştirdi. Antrenor Bogdan Tanjevic yonetimindeki calışmada oyuncuların hırsları dikkat cekti. Ay-Yıldızlı ekip, bugun de sabah saatlerinde kondisyon, akşam ise yine salonda calışarak, hazırlıklarına devam edecek. Basketdergisi