fakirlikten kurtuluş
"Sabah uykusu rızka bir pusu"
"Rızıklar seherlerde dağılır."
Abdullah bin Omer Radıyallahu Anh naklediyor: Bir adam Rasûlullah AleyhisselĂ‚m'a geldi ve:
"YĂ‚ Rasûlallah! Dunya benden yuz cevirdi ve elimdeki mal azaldı" diye şikĂ‚yette bulundu. Efendimiz AleyhissalĂ‚tu VesselĂ‚m:
"Sen meleklerin duĂ‚sı ve yaratılmışların tesbihinden neredesin? Butun yaratıklar onunla rızıklanıyorlar, nicin bu tesbihi okumuyorsun" buyurdu.
Adamcağız:
"YĂ‚ Rasûlallah! O tesbih nedir?" deyince Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem şoyle buyurdular:
"Fecrin doğuşundan sabah namazını kılıncaya kadar yuz kere: "Subhanallahi ve bihamdihî, subhanallahil azîm estağfirullah."(1)
"Allah'ı tesbih ederim, O'na hamd ederim. Buyuk olan Allah'ı tesbih ederim, Allah TeĂ‚lĂ‚'dan mağfiret dilerim" de ki, dunya boyun eğerek, alcak bir şekilde sana gelsin. Ve boyle dersen, Allah soylediğin her kelimeye karşılık kıyamet gunune kadar, kendisini tesbih eden bir melek yaratır ki, onun sevabı senin olur" dedi.
VĂ‚lidemiz Hz.Ummu Seleme Radıyallahu AnhĂ‚ naklediyor: Efendimiz AleyhisselĂ‚m, sabah namazını kıldığında:
"Allahumme innî es'eluke ilmen nĂ‚fian ve amelen makbûlen ve rızkan tayyiben"(2)
"Ey Allah'ım! Senden faydalı ilim, kabul edilmiş amel, ve tertemiz rızık isterim" diye duĂ‚ ederlerdi.
Enes İbn–i MĂ‚lik naklediyor: Efendimiz AleyhisselĂ‚m, namaz kıldıktan sonra:
"EşheduenlĂ‚ilĂ‚he illallahu'r– rahmĂ‚nu'r–rahîm. AllĂ‚humme ezhib anilhemmi vel–hazen"(3)
"Rahman ve Rahim olan Allah'tan başka ilĂ‚h olmadığına şehĂ‚det ederim. Ey Allah'ım, sıkıntıyı ve uzuntuyu benden gider."
–"Bir kimse evine geldiğinde Fatiha ve İhlĂ‚s Sûresini okursa, CenĂ‚b–ı Hak o evden fakirliği giderir, onun yerine huzur ve bereket ihsan eder."
– "Evine girerken İhlĂ‚s sûresini okuyan fakirlik gormez."
–"Her gun yuz defa "LĂ‚ havle velĂ‚ kuvvete illĂ‚ billĂ‚hil aliyyil azîm" diyen fakirlik derdi cekmez."(4)
–Hz. Ali Radıyallahu Anh naklediyor: Kim gunde yuz defa:
"LĂ‚ilĂ‚he illĂ‚llĂ‚hu'l–meliku'l hakkulmubîn" derse, bu zikir onun icin fakirlikten kurtuluş, kabir yalnızlığında kendisine yoldaş olur; bununla zenginliği celbetmiş ve cennetin de kapısını calmış olur."(5)
"Kim bu zikri her gun ikiyuz kere okursa, Allah TeÂlÂ'dan ne isterse ona verir."(6)
Gecim sıkıntısından dert yanan bir kişiye Efendimiz AleyhisalĂ‚tu VesselĂ‚m:
"Sabah namazı ile guneşin doğuşu arasında yuz defa:
"SubhĂ‚nallĂ‚hi ve bi–hamdihi subhĂ‚nallĂ‚hi'l azîm estağfirullah" duĂ‚sını oku, dilediğin kadar mal sahibi olursun." buyurdu.(7)
Hz. Enes RadıyallĂ‚hu Anh'ın naklettiği bir hadiste de şoyle buyurulur:
"Sizden biriniz ayakkabısının kopan bağına kadar her şeyini Rabbinden istesin."(8)
Ebû Saîdi'l–Hudrî Radıyallahu Anh naklediyor:
Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Selem, bir gun mescide geldiğinde Ensar'dan Ebû UmĂ‚me'yi kederli şekilde gordu. Ona:
–"YĂ‚ EbĂ‚ UmĂ‚me! Namaz vakti değil, nicin mescitte oturuyorsun?" diye sordu. Ebû UmĂ‚me:
–"YĂ‚ ResûlĂ‚llah! Bir takım sıkıntılar ve borclar beni cĂ‚resiz bıraktı" dedi. Buna karşılık Allah Rasûlu Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
"Soylediğin zaman, Allah'ın: uzuntunu ve borclarını gidereceği bir soz, bir duĂ‚ oğreteyim mi sana?" deyince, "Buyur oğret YĂ‚ Resûlallah!"dedi. Bunun uzerine Efendimiz AleyhisselĂ‚m, sabah akşam okumasını tavsiye ettiği şu duĂ‚yı oğretti.
"Allahumme innî eûzu bike mine'l hemmi ve'l hazen ve eûzu bike mine'l aczi ve'l kesel ve eûzu bike minel cubni vel buhli ve eûzu bike min galebeti'd–deyni ve kahri'r–ricĂ‚l"(9)
"Ey Allah'ım! Kederden ve huzunden Sana sığınırım, korkaklıktan ve cimrilikten Sana sığınırım, Ă‚cizlikten ve tembellikten de Sana sığınırım. Borcun galebe calmasından ve insanların kahrından da Sana sığınırım."
Hz. Ebû UmĂ‚me diyor ki:
RasûlullĂ‚h'ın oğrettiği bu duĂ‚yı sabah akşam okumaya devam ettim. Allah Celle Celaluhu, kısa surede butun gam ve kederimi giderdi ve borclarımı odetti." (10)
Ebû UmĂ‚me'nin okudum demesi, kendisine oğretilen sozleri kuru kuruya tekrar ettiğini mi, yoksa bu duĂ‚yı okuyup, telkin edilen faaliyeti mi gosterdiğini ifade ediyor?
Soz konusu duanın mesajı şu olabilir:
"Ey UmĂ‚me! Tasa ve uzuntulerine sebep olan borcların mescidde oturmakla bitmez. Şu anda sen; calışmaktan uzak, pasif ve teşebbus cesaretinden yoksun bir hal sergiliyorsun. Bu durumdan kurtulmanın caresi,–Allah'ın yardımını isteyerek– harekete gecmen, kazanarak borclarını odemenin yolarını aramandır. Mescidde oturup beklemekle ne uzuntun, ne de borcun biter."
"Ey yerlerin, goklerin ve her şeyin Rabbi olan Allahım! Her şeyin evveli ve sonu Sensin. Bana borcumu odettir ve beni fakirlikten kurtar ve zengin kıl."(11)
"Gecim sıkıntısı ve darlığı cekenlerin bu duĂ‚yı okumasına mĂ‚ni olan nedir?" Yani bu duayı okuyan gecim sıkıntısı cekmez buyurulmaktadır.
Gecim darlığı cekenler, evden cıkarken bu duayı okumalıdır.
RIZIK İCİN ENDİŞELENMEMEK
"Hicbir kul, rızkını tamamlamadıkca olmez. Oyleyse rızkınızı guzellikle helĂ‚l yollardan elde etmeye calışın. Rızkınızın hemen gelivermemesi, sizi gunah yollarda rızk aramaya sevk etmesin. Zira Allah'ın katında olana ancak tĂ‚atla ulaşılır. Bilmiş olun ki; herkesin rızkı şuphesiz kendisine gelecektir.
"Benim kendisi icin yaptığım taksime rĂ‚zı olanın rızkını bereketlendiririm; kendisi istemese bile dunya ona koşarak gelir"(12)
"Kim kısmetine razı olmazsa, bereketi kaldırır ve darlık icinde olur. Ecel kişiyi nasıl ararsa, rızık da oyle arar"
"Her şey kaderle takdir edilmiştir. Kısmetine razı ol ki rahat edesin."
"Senin rızkın taksim edilmiştir ve onu bulacaksın. Her insan rızkına kavuşur, o geri donmez. Sen Allah'ın taksiminden şikĂ‚yetci olursan, kufrun kapısını calmış olursun."
"Ey insanlar! Kanaatte genişlik vardır. İktisatlı davranılırsa kişi yeterli rızka nĂ‚il olur. Zuhdde rahatlık vardır. Her gelecek yakındır."
"Zavallı insanoğlu! Fakirlikten korktuğu gibi cehennemden korksaydı, her ikisinden de kurtulurdu. Yine zenginliği istediği gibi cenneti arzulasaydı, her ikisini de elde ederdi.
Eğer dış gorunuşu ile insanlardan korkup cekindiği kadar, ic Ă‚lemi ile Allah'tan korksaydı, hem dunyada, hem de Ă‚hirette mes'ud olurdu."
"AllĂ‚humme ekfinî bi–halĂ‚like an harĂ‚mike ve ağninî bi–fazlike ammen sivĂ‚k"
BORCLUNUN DUÂSI
"Allahummekfinî bi–halĂ‚like an harĂ‚mike ve ağninî bi–fazlıke ammen sivĂ‚k."(13)
"Allah'ım! Rızkı helĂ‚linden vererek beni harama duşurme ve bana ihsanını lutfeyle. Beni Senden başkalarına muhtac eyleme."
"AllĂ‚humme yĂ‚ Ganiyyu yĂ‚ hamîdu yĂ‚ mubdiu yĂ‚ muîdu yĂ‚ rahîmu yĂ‚ vedûd! Eğninî bihalĂ‚like an harĂ‚mike bi–fazlike ammen sivĂ‚ke"
"Ey zengin olan, butun hamdler kendisine Ă‚id olan, ey yoktan yaratan ve tekrar iĂ‚de edecek olan, ey dostlarına cok acıyan ve cok seven Allah'ım! Beni helĂ‚linle perverde eyle, harama duşurme ve fazl u kereminle Senden başkasına muhtac eyleme."
"Bu duĂ‚yı yetmiş kere okuyan kimsenin kısa zamanda zengin olacağı, bir kısım ulemĂ‚ ve meşayıhtan nakledilmiştir.
Yazışmalı bir kole Hz. Ali RadyallĂ‚hu Anh'a gelir ve:
"Sahibimle anlaştığım parayı odemekten Ă‚ciz kaldım, bana yardın ediniz" der. Damad–ı Nebî Radıyallahu Anh ona:
"Rasûlullah AleyhisselĂ‚tu VesselĂ‚m'ın bana oğrettiği kelimeleri sana oğreteyim. Onu okuduğun takdirde uzerinde Sebir dağı kadar borcun olsa da Allah TeĂ‚lĂ‚ onu sana odettirir" demiş ve şu duĂ‚yı oğretmiştir:
"Allah'ım, yeterince helĂ‚linden vererek beni haramından koru. Lutfunla ver, başkasına muhtac etme."(14)
"Borc yuku altında olanların bu duĂ‚yı okudukları takdirde, borcları Sebir dağı kadar da olsa, Yuce Allah odetir."(15)
İbn–i Abbas RadıyallĂ‚hu Anh Efendimiz AleyhisselĂ‚m'dan naklediyor:
"Her kim, Cuma namazından sonra, oturduğu yerden kalkmadan yuz defa:
"SubhĂ‚nallahi vebihamdihî subhĂ‚nallĂ‚hilazîm vebihamdihî estağfirullah," YĂ‚ni:
"Kim Allah'ı tesbih eder, hamd eder ve O'ndan mağfiret dilerim" derse, Allah TeĂ‚lĂ‚ onun yuzbin gunahını, ana babasının da yirmi dortbin gunahını bağışlar."(16)
İbn–i Hibban da Cumadan sonra yuz kere yukarıdaki tesbihi yapanı Allah TeĂ‚lĂ‚'nın zengin edeceğini nakletmiştir.
Dipnotlar:
1– İthaf: 5 / 13
2– NesĂ‚î,102; İbni MĂ‚ce.925; A.Hanbel: 6/ 294–322
3–İbni Sunnî, s.44. no: 112
4– İbni Ebi'd–Dunya: Terğîb.2/ 449
5– Zebîdi: İthaf. 5/131– Hilyetu'l_ EvliyĂ‚.
8/280– K.Ummal: 2/233. n.3896
6– İthaf: 5/131
7– Deylemî, İthaf: 5.181
8– Tirmizî.DeavĂ‚t: no: 3682
9– BuhĂ‚rî: K. DeavĂ‚t.6363– E.DĂ‚vûd: 1555
10– Ebû DĂ‚vûd. Vitir.32
11– Muslim: Zikir.61– Tirmizî: 3460– A.bin Hanbel: 2 / 381
12– Kudsî Hadis
13– Tirmizî: 3563– Buhari:
Kitabu'd–deavĂ‚t: 6363 , EzkĂ‚r 185) (10)
14– Tirmizi, DeavĂ‚t:121 no:3558_İthaf: 3/ 271
15– EzkĂ‚r 185
16– İbni Sunnî, Deylemî, İthaf: 3/272
- ReadBull.net
- Eđitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- fakirlikten kurtuluş