Turkiye Basketbol Federasyonu Başkan adayı Hidayet Turkoğlu, NTV Spor'da İsmail Şenol'un sorularını yanıtladı. Turkoğlu, planlarıyla ilgili onemli acıklamalarda bulundu... Amerika’da Saha Dışında da Cok Şey Oğrendim “Sporculuğun bir sonu var ve bende kariyerimin son yıllarında fiziksel ve zihinsel olarak hissetmeye başladım. Amerika’da basketbolun yanında gelişim ve sosyal projelerde de gorev aldım. Doğal olarak da kafamdaki şey; basketbolu bırakınca yoneticilik anlamında hizmet etmekti. Amerika’da basketbol dışında da cok şey oğrendim. Sporculuk her zaman keyiflidir. Bunu her zaman soylerim; sporcular kendilerine iyi baksınlar ki daha uzun sure oynasınlar... O nedenle benim zamanım gelmişti bırakmak icin. Sonra da yoneticilik kariyerime başladım; iyi ki de başlamışım…” Başkanlık Sorumluluk Gerektirir “Bu surecte başta Başkan Harun Erdenay’a cok teşekkur etmek gerekiyor... Beni gormek istediğinde CEO olarak yanına aldı. Uzun zamandır basketbolun icindeyim... Cok fazla sayıda forma giydim ve ailenin parcası oldum. Harun Erdenay da bana guvendi, kapısını actı. Sonra da; Cumhurbaşkanımıza her ne kadar her zaman teşekkur etmiş de olsam da bunlar azdır... Spor Başdanışmanı olarak beni atadı... Kendisine ne kadar teşekkur etsem azdır... Şimdi de boyle bir surece soyundum. Başkanlık sorumluluk gerektiren bir pozisyon. Ben her zaman sorumluluk alan insan olmuşumdur. Her zaman kendime guvenmişimdir. Burada da kendime guveniyorum; ama bu her zaman bir takım oyunu olmuştur. Federasyon başkanlık sureci de aynıdır. Guzel ve kaliteli bir ekip kurduğuma inanıyorum. Buraya zaman ayıracak insanlardan kurduğumu duşunuyorum. Amacım ‘Turkoğlu Başkan olsun, CV’si buyusun’ değil… Hidayet Turkoğlu ve ekibi basketbolu daha iyi yonetebilsin diye... Guzel geri donuşler alıyoruz. Ne kadar teşekkur etsem azdır. Umarım guzel dort yıl geciririz diye dua ediyorum.” Harun Erdenay Bizi Yalnız Bırakmayacak “Harun Erdenay ile ilişkim gayet iyi. İnsanların nasıl duşunduklerini bilmiyorum ama ona teşekkur etmem lazım. O bizi yalnız bırakmayacak. Benden yonetimsel ve başkanlık anlamında daha tecrubeli. Bana yardımcı olacağını da soyledi. Artık bunu zaman icerisinde onunla konuşup, diyalog halinde olacağız. Eskiye gore daha sık gelecektir… İkimizin bir amac icin gereksiz bir şey icin carpışmasındansa beni destekleyecek. Bu benim icin cok onemli. Herkesin olumlu geri donuşleri var. Bu beni cok mutlu ediyor. Ekip olarak mumkun olduğunca şeffaf durust ve guvenilir bir yonetim ustleneceğiz. Beni herkes cok iyi tanır. Bu camianda bende herkesin emeği var... Başkanlığımı yapan da, antrenorluğumu yapan da var… Bu surecte de beni destekleyeceklerine inanıyorum.” Tutamayacağımız Sozleri Vermeyeceğiz “Harun Erdenay iyi adımlar attı ve bunun devamını getirmek istiyoruz. Basketbol camiası tarafından sevilen birisiyim. Bu surecte de herkese durust olacağız. Tutamayacağımız sozleri vermeyeceğiz. Adil olacağız... Kapımız herkese acık olacak. Bizim cok guzel camiamız var. Onları bir araya getirmemiz gerekiyor. Ekip olarak bunu yapacağız. Projeleri, duşunceleri olan herkese kapımız acık. Ben Başkan olmak icin değil, guzel şeyler yapmak icin buradayım. Basketbol icin guzel duşunceleri olan insanlara kapımız acık. Bir noktadan alıp bir noktaya getirmek istiyoruz. Aldığım guzel geri donuşler 4 yıl sonunda da umarım devam eder.” Eşit Olacağımızdan Kimsenin Şuphesi Olmasın Tum kulup başkanlarıyla bire bir goruştum. Hepsi de cok sıcakkanlıydı ve bana desteklerini de soylediler. Amac burada gecmişi konuşmaktansa gelecekte ne yapabileceğiniz yonunde. Ben başkanlara her zaman yanlarında olduğumuzu soyledim. Beni aramalarını ve aile icerisinde bazı sorunları cozmemiz gerektiğini soyledim. Basketbola zarar gelsin istemiyorum. Hepsi de olumlu geri donuşlerde bulundular. Benim telefonum her zaman acık. Basketbol icin telefonum hep acık... Bunu tartışacağımıza biz guzel bir aileyiz. İceride sorunlarımızı cozeceğimize inanıyorum. Eşit olacağımızdan kimsenin şuphesi olmasın. İnsan ilişkilerine inanan biriyim. Yeni ekiple birlikte yeni bir sayfa başlayacak. Kendimize inanıyoruz; genc ve başarılı arkadaşlarla kurulu yonetim ve profesyonel kadromuz var… Hepsinden ricam; bir geciş sureci olarak, değişmeler olacak. Bize inanmalarını, guvenmelerini ve destek olmalarını rica ediyorum. Beraber olarak bir yerlere gelebiliriz. Şimdiye kadar da guzel geri donuşler alıyoruz.” Kuluplerimizin Dileklerini ve Rahatsızlıklarını Not Aldım “Her zaman durust ve duz konuşmayı seven biriyim. Basketbol kuralları icerisinde cozulecek her konuda biz yardımcı olacağız. Kanunlar ve kurallar da var… Onları da aşmadan tum kuluplerimize yaklaşacağız. Herkes dileklerini, isteklerini ve rahatsızlıklarını paylaştılar. Ben de not aldım. Cozulmeyecek şeyler değil. Bu surec sadece zaman gerektirecek bir şey. Ben bunu atlatabileceğimizi duşunuyorum.” “Basketbolun guzelliği burada aslında. Birbirini bağlayan noktalar var. Basketbolumuz cok başarılı bir noktada. Ulkemizde medyada daha da iyi noktaya gelmeli. Sporcularımızın ve Turk sporcularının daha sorumluluk alması gerektiğine inanıyorum. Organizasyonlarımızın daha iyi olacağını duşunuyorum. Yabancı ya da Turk sorunu diye nitelendiremezsiniz. Hepsinin bağlantıları var.” TBL’de Yabancı Sayısı Ortadan Kalkacak “Geleceğe yonelik yapılmış bence yanlış adımlardan bir tanesi. Eskiden Milli Takımlar cok başarılıydı, şimdi kulup takımlarımız iyi durumda… Kuluplerimiz bizi Avrupa’da temsil ediyorlar ve bir anda genc arkadaşlarımızı boyle buyuk arenalara atmak haksızlık. Bir anda cok radikal kararlar almak zor. Ama yapılamayacak şey de değil. TBL’de yıllardır yabancı sayısını hic anlamamışımdır. Benim ilk duşuncem kuluplerle goruşmek… TBL’deki yabancı sayısını tamamen ortadan kaldırmak ve Super Lig’deki takımlarımızla konuşup kendilerine pilot takım secmeleri ve Super Lig’deki genc oyuncuları o havuzda toplayıp gelişmelerini sağlamaları…. Herkes iki yabancıdan bahsediyor... Hem iki yabancı hem de bu iki oyuncunun aldıkları sorumluluk... Hepsi taşıyıcı oyuncular. Boyle, oyuncuların kendisini geliştirmesi imkansız. Yerli oyuncular, TBL’deki takımlarda o taşıyıcı rolu ustlenip oynama şansı da yakalayacaklar. Takım sayısını da arttırmayı ve Anadolu’ya acılmayı duşunuyoruz. Anadolu’da basketbolun yayılmasını istiyoruz. Genc arkadaşlar hem takımlarında sorumluluk olarak taşıyıcı olacaklar hem sure anlamında roller alacaklar. Bu surecte Super Lig’deki takımlarımız da bu oyuncuları gorme şansı yakalayacaklar. Bu arkadaşlar altyapıda cok başarılı olabilirler ama Super Lig cok farklı, beklentiler de cok fazla. Fiziksel ve mental olarak hazır olamayabilirler. Onlara da haksızlık yapmak istemiyoruz. TBL’de o havuzda takım sayısını da arttırıcında 50 -55 mac yapacaklar. Takım taşıyıcı oyunculardan olacaklar. 2 sene sonra da o takımlar, bu oyuncuların gelişimini gorecekler. İsim vermek istemiyorum ama 6 yerine 4 yabancıyla bu takımlar oynayacaklar. Milli Takıma da bu oyuncular kendilerini hazırlamış olacaklar.” “Şuan ki surecte şuan ki Turk oyuncuların aldıkları surelerden rahatsızım. 3-5 dakikayla oyuncuların gelişmesi cok zor. Bu surelerle kaliteli oyuncu olmaları da cok zor. Bu tip havuzun yapılması genclerin acısından daha sağlıklı olacak…” Oyuncu Havuzunu Geliştirmeliyiz “TBL’de sadece Super Lig’e cıkmak icin mucadele ediliyor. Başka bir yerde takımlar oynamıyor... Herkes fedakarlık yapmak ve elini taşın altına koymak zorunda. Sadece Federasyon olarak yapacağımız bir şey değil... Kuluplerin de istemesi gerekli. U16, U18 ve U20’deki gencler var ve onlara bir şekilde yol acmalıyız. Bir anda bu oyuncuları Euroleague’e atmak ne kadar doğru... Fiziksel anlamda iyiler mi, cunku beklentiler de fazla… Bu surecte kuluplere de haksızlık etmemek gerekiyor… Oyuncu havuzunu bir şekilde geliştirmeliyiz.” Amac Turk Oyunculara Yatırım “Hem maddi anlamda hem de organizasyon anlamında bu takımlara destek vermek gerekiyor. Bu bir rekabet, o takımlarda ligde kalabilmek icin rekabet ediyorlar. Bu takımları daha teşvik etmeli. Amac Turk oyunculara yapılan yatırım... İki takımdan 4 takıma cıkartırsak oyuncu sayısı da artacak. 6 olursa daha da fazla olacak. 2’şerden 6 olsa, 12 oyuncu yapar ki bu da milli takımda sizi yukarı cıkartabilir…” Bu İşin Sosyal Yonunu Geliştirmek İstiyoruz “Federasyon olarak takımlardaki diyalogumuzu arttırmamız gerekecek. Eğer onlemler onceden alınsa TED Ankara Kolejliler ile ilgili farklı bir yontem uygulanabilirdi ve bu durumda olmazdı. Federasyon olarak onlara yardımcı olarak, Super Lig’de ya da başka bir yerde devam etmesini sağlamak zorundayız... Keşke Super Lig’deki takım sayısını arttırabilsek… Ama Euroleague takvimi nedeniyle mumkun değil... TBL’de sayıyı arttırıp orada, Anadolu’ya yayılmak istiyoruz... Ben ve ekibim ortaklaşa butce sınırı getirmek istiyoruz. Anadolu’daki takımlar uc senelik planlarını gormuş olacak… Bunların hepsi konuşulacak şeyler, oyuncuları da mağdur etmemek gerekiyor. Kulup Başkanlarını da takip etmemiz gerekiyor. İkili diyaloglarla olabilecek şeyler… Birbirimize durust olmamız lazım. Olgun insanlar olarak cozebilmemiz gerekiyor. Amacımız yatırım yapan insanın, 3-5 yıllık planını gormek. Yatırımı daha sağlıklı gormek de onemli. Anadolu’daki genclerimizi de spora teşvik etmemiz gerekiyor. Turkiye’nin her yerinde, altyapıları olan, onem veren kuluplerimiz olsun... Potalardan parklara kadar bir şeyler yapmak istiyoruz. Sosyal yonu olmadan bir şey başarmanız cok zor…” Doğru Planlama Gerekiyor NBA ile Avrupa organizasyonu arasında cok buyuk ucurum yok. Ama planlayıp programlamak ve takımlarla bunu hayata gecirmek… NBA’de basketbol dışında; hastane ziyaretim, park acılışım, İngilizcem kotuyken bile okula gidip kitap okuyordum... Yemek dağıttığım zamanlar oldu… Bizler halka hitap etmek istiyoruz... Kamuoyu araştırması yapmak istiyoruz. Neden maclara gelmiyorlar... Neden yeterince taraftarımız yok... Buna gore bir calışma yapacağız... Mac saati mi gec, ulaşım mı, mactaki etkinlik mi, bilet fiyatları mı bunun araştırmasını yapmak istiyoruz. Bu en onemlisi…. Ben halkımıza bu soruları sormak istiyorum. Ben sporcuydum ve hep dolu tribunlere oynadım. Yonetici olarak da mutlu olmak istiyorum. Guzel organizasyon varsa, guzel zaman da olacak…” Herkesin Sizi Sevmesini Bekleyemezsiniz “İnsan uzuluyor ama ben sporculuk hayatımda bunu tecrube ettim. Bu hayatta her zaman sizi sevmelerini bekleyemezsiniz. Ama ben buraya; gercekten basketbol adına bir şeyler yapmak icin buradayım. Spora ve basketbola bir şeyler katabileceğim duşunduğum icin, bu arkadaşlara yapacağımız projelerle cevap vermek istiyoruz. Saygıyla karşılıyorum. İnsanların bakış acıları farklıdır. Ama benim amacım basketbola hizmet etmek.” Ekibim 27 Ekim’de Acıklanacak “Cok kaliteli ve basketbola hizmet etmiş, buraya gonulden gelen insanlar var. Basketbolu daha iyi yere getirmek icin konuşuyoruz... Saygısızlık da yapmak istemiyorum. Bulundukları kuluplerle olan ilişkileri var. Camiaya saygısızlık yapmamak icin isim soylemek istemiyorum. Ben bunları onemseyen insanım. Omer, Kerem ve Orhun Ene’nin isimleri gecti… Bu tip haberlerin cıkmasını cok istemiyorum. Orhun Ene’nin Tofaş ile guzel işleri var. Yatırımlar yapmış ve gidiyorlar… Bu konulara dikkat edersek benim icin daha iyi olacaktır. Ayın 27’sinden sonra; Başkan secildikten sonra, kazasız belasız herkes ekibi gormuş olacak. Lig devam ediyor, takımlarımız yollarına devam ediyorlar bu konsantrasyon bozukluklarına gerek yok. Ama dediğim gibi gercekten de basketbol anlamında kurulan ekip… Arkadaş olduğu icin değil... Benim amacım basketbolu bir yerlere getirebilmek. Sevdiğim saydığım goruştuğum anlamında değil. Katma değer olabilecek kişilere bakıyorum. O kişiler de istekliler. Umarım bunu kanıtlamış oluruz.” Milli Takım Antrenoru İcin Ekibimle Calışacağız “Bu surec gercekten de oturup uzun uzun konuşulması gereken bir surec. Uzun vadeli olması gerekiyor. Uzun diyorum ama bu yaz da ev sahibi olduğumuz Avrupa Şampiyonası var. Benim gonlum gecekten de hizmet edecek ve yapısıyla, A Milli Takıma kadar Turk basketbolu icin, genclik icin bir yenilik katacak bir antrenor. Turk ya da yabancı olur, ben bunu acık bırakıyorum… Oturup ekiple isteklerimizi paylaştıktan sonra alacağımız cevaplara gore birini secmek istiyoruz.” Sinan Erdem Spor Salonu’nu Basketbola Katmak İstiyoruz “Cumhurbaşkanımızı ile paylaştığım noktalar da oldu. Artık araştırmayı bolgesel anlamda, kriterleri araştırıp şehirlere gore yapacağız... Bir sporcu performans merkezi yapmak istiyorum. Hem sağlık hem performans anlamında tum sporcuların, kız-erkek fark etmeden, yaz boyunca kullanabileceği, sağlık heyetiyle kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Sinan Erdem Spor Salonu icin yetkililerimizle goruştuk. Final Four ve Eurobasket 2017 surecinde bize cok yardımcı oldular. Ankara’da cok başarılı turnuvalar oynadık. Ankara halkı her zaman bizi kucakladı. Sinan Erdem’i de basketbolun icine katmayı duşunuyorum. 16.000 kişilik salonun organizasyonsuz kalması bizi uzuyor. Bunu da halledeceğiz. Sporcu performans merkezini de de merkezi bir yerde istiyorum. Cok alan gerektirmeyen bir yer olacak. Herkesin ne gerekiyorsa, normal hayatlarına devam etmesini istiyorum. Altyapılar icin duşunulen projeler de var…” 30 Gunde 20 Mac Sayısı Cok Fazla “İki tarafı da duşunmek zorundayız. Bir ay icerisinde 20 mac ben NBA’de bile oynadığımı hatırlamıyorum. Bunu iyice gozden gecirmek gerekiyor. Uzun vadede sorunlar olabilir. Bunlar hep programlı yapılmalı. Her şeyi iddiaya bağlamamak lazım. Federasyonun bulacağı sponsorlar ve diğer gelirlerle ilgili kuluplerle goruşeceğiz. Sporcuların maaş almasını, kuluplerin de sağlıklı planlamalar yapmalarını istiyoruz. Biz de projeler sunarak desteklemeyi amaclıyoruz.” Basketdergisi