Eski Galatasaray Odeabank Başantrenoru Ergin Ataman, sarı-kırmızılı kulupte başkanlık yapmayı hedeflediğini soyledi. Ataman, Galatasaray'da, Avrupa kupası kazandıktan sonra kendisine başkanlık kontenjanından genel kurul uyeliğinin takdim edildiğini belirtti. Galatasaray basketbolunun yeniden Avrupa'nın zirvesine cıkması icin, yonetimde soz sahibi olarak ilerleyen yıllarda geri doneceğini vurgulayan deneyimli başantrenor, şu ifadeleri kullandı: "Bir genel kurul uyesi ve basketbol adamı olarak, Galatasaray'ın basketbolda onumuzdeki yıllarda daha ileriye gitmesi icin elimden gelen ne varsa gostereceğim. Galatasaray taraftarları şundan emin olsun, mutlaka bir gun Galatasaray basketbolunun yeniden Avrupa'nın zirvesine cıkması icin yonetimde soz sahibi olarak geri doneceğim. Hatta ilerleyen yıllarda bunu kulup nezdinde de gorebiliriz. Bu fikrimden hicbir zaman geri adım atmış değilim. 10 yılımı doldurduktan sonra inşallah Galatasaray Kulubu Başkanlığı'na aday olmayı duşunuyorum." Ergin Ataman, transfer doneminde hedefleri doğrultusunda beklediği teklifleri alamadığını anlattı. Tecrubeli başantrenor, uzun suredir aralıksız olarak antrenorluk yaptığını ve bu donemde mental olarak kendini şarj etme fırsatı bulamadığını aktardı. Ataman, dinlenme kararı almadığını ve menajeri vasıtasıyla yaz doneminde Avrupa'dan bircok kuluple goruşme yaptığını kaydederek, "Hedeflerim doğrultusundaki kuluplerden beklediğim teklifler gelmedi, başka teklifler aldım. Ben de acıkcası bulunmuş olduğum seviyede bunları değerlendirmedim cunku seviyeyi duşurmek istemedim." değerlendirmesinde bulundu. İtalya Milli Takımının başantrenorluğu konusunda, İtalya Basketbol Federasyonu Başkanı Gianni Petrucci ile uzun sure goruştuklerini dile getiren Ataman, şoyle devam etti: "Bu donemde de kendimi, son 20 yılda yapamadıklarıma adadım. Tabii ki bu dinleneceğim demek değil. İtalya Basketbol Federasyonu Başkanı Gianni Petrucci ile yaz doneminde goruşmelerimiz oldu. İtalya Milli Takımı antrenorluğune ciddi bir adaydım. Petrucci, cok da istekli gorunuyordu ama son anda beni arayarak yerli bir antrenorle devam etmek istediklerini belirtti. Bu da cok doğaldı. Sonucta milli takımlarda bugun baktığınız zaman işin doğasında zaten yerli hocalar var. Tabii ben uzun yıllar İtalya'da calıştığım ve İtalyan kulturu ile İtalya basketbolunu yakından tanıdığım icin olabilir diye duşunuyordum ama son anda olmadı." Deneyimli calıştırıcı, sarı-kırmızılı takımda calıştığı son donemlerde bazı taraftar gruplarının şahsına yapmış olduğu davranışların kendisini yaraladığını ifade etti. Galatasaray Odeabank ile yollarının ayrılmasının ardından onemli bir sure gectiğini ve ayrılık surecinde bir takım kırgınlıkların yaşandığını vurgulayan Ataman, "Hicbir zaman Galatasaray'ı bir taraftar grubu olarak duşunmedim, Galatasaray benim icin bir butun. Profesyonel hayatta değişimler olabiliyor. Yonetimlerin kararına saygı duymak lazım. Galatasaray'dan zaten gorev surem devam ederken gonderilmedim. Buna saygı duymak lazım ama basketbolu yoneten yoneticilerin de yaptıklarıma saygı duymalarını bekliyorum. Basketboldan sorumlu yonetim kurulu uyesi Can Topsakal'ın ayrıldığım gun divan kurulunda '5 yıl icinde Ergin Ataman Galatasaray'a 55 milyon dolar harcattı ve zarar verdi.' demesi beni yaraladı." diye konuştu. Ergin Ataman, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın iyi mucadele ettiğini ancak alınan sonucu bir başarı gibi gostermemek gerektiğini savundu. A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın başantrenoru Ufuk Sarıca ve ekibinin ellerindeki malzemeyi en iyi şekilde kullandığını ifade eden Ataman, "Avrupa Şampiyonası'nda alınan sonucu bir başarı gibi gostermeyelim. Kendi ulkenizde duzenlenen bir turnuvada ilk 16'da eleniyorsanız, bunu sanki cok buyuk bir başarıymış gibi gostermeye gerek yok. Turkiye Basketbol Federasyonlarının (iki farklı federasyon donemi vardı) ciddi planlama hataları yaptığını duşunuyorum." değerlendirmesinde bulundu. Turk basketbolunun ciddi sorunları olduğuna dikkati ceken Ataman, şoyle konuştu: "Bazı kucuk nuanslar halledilmiş olsaydı, turnuvadan madalya cıkarabileceğimizi duşunuyordum. Başarısızlığı, ulke basketbolunu yonetenlerin yapmış olduğu planlama hatalarını gizlemeye bağlıyorum. Onumuzde 2019 Dunya Şampiyonası var, inşallah orayı gecebilirsek 2020 Tokyo Olimpiyatları var. Mucadeleyi takdir etmek ama yapılan hataları da irdelemek gerekiyor." Yerli oyuncu yetiştirme konusuna da değinen Ataman, bu durumun sadece federasyonların ve antrenorlerin değil, herkesin hatası olduğunu soyledi. Ataman, Turkiye'de altyapılara yeterince kaynak ayrılmadığını ve A takımlarda yabancı oyunculara bağımlı olunduğu surece yerli oyuncu yetiştirmenin mumkun olmadığını aktararak, şunları kaydetti: "Avrupa'ya baktığımız zaman sporla bu kadar ic ice ve destek veren bir devlet yonetimi bulamazsınız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takımların antrenmanına gidiyor. Her turlu desteğin verildiği bir ulkede, bu denli sonucların başarısız olmasının altında tek bir şey yatar; sporu yonetenlerin beceriksizliği ve sistemin yanlış olduğu. Mutlaka Turkiye'de bir sistem değişikliği gerekiyor. Tekrar soyluyorum, devletin bu kadar maddi manevi desteğine rağmen başarı gelmiyor ve oyuncu yetişmiyorsa, o zaman bir sorun olduğu gerceği var." Ergin Ataman, milli basketbolcu Cedi Osman'ın NBA'e gidiş surecini Turkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Turkoğlu'nun gidiş surecine benzettiğini aktardı. Cedi Osman'ın hazır bir şekilde NBA'e gittiğini dile getiren Ataman, "Cedi, son 2 sezondur gerek A milli takımda ortaya koyduğu performans gerek Anadolu Efes'te almış olduğu rol itibarıyla Avrupa basketbolunda kendine yer bulmuş bir oyuncuydu. Cedi Osman'ı Hidayet'e (Turkoğlu) benzetiyorum. Hidayet de bu yaşlarda gitmişti. Ben acıkcası Cedi'nin fiziksel guc ve mental olarak hazır olduğunu duşunuyorum." şeklinde goruş belirtti. Tecrubeli başantrenor, NBA'de forma giyen bir diğer Turk milli basketbolcu Furkan Korkmaz'ın yetenekli bir isim olmasına karşın yeterince tecrube edinmeden NBA'e gittiğini kaydetti. Deneyimli calıştırıcı, Fenerbahce Doğuş'tan kendisine bir transfer teklifi gelmesi durumunda cevabının ne olacağı yonundeki soruyla ilgili ise şu yorumu yaptı: "Bugunden ileriye donuk herhangi bir ongorude bulunmak istemiyorum ama tabii ki Turkiye'nin de gercekleri var. Bugun Galatasaray ile bu kadar cok ozdeşleşmiş ve Galatasaray tarihinde ciddi bir yer almış bir hoca olarak ben veya başkası ileriki yıllarda Fenerbahce'den teklif alır mı, o teklifi alırsa bunu değerlendirir mi, bu gercekten zor bir soru. Profesyonel olarak baktığınız zaman Turkiye'de ve dunyada her takımda calışabilmeniz gerekiyor ama Turkiye'deyiz. Duygusal insanlarız. Turkiye'nin bazı gercekleri var. Onun icin acıkcası ben ileride Fenerbahce'den bana teklif geleceğini, benim de Fenerbahce'de calışabileceğimi duşunmuyorum." Eski Galatasaray basketbol takımı kaptanı Sinan Guler'in Fenerbahce Doğuş'a transfer olması hakkında da değerlendirmede bulunan tecrubeli başantrenor, sozlerine şoyle devam etti: "Profesyonel acıdan doğal karşılıyorum. Sinan Guler, Galatasaray'da bir THY Avrupa Ligi oyuncusuydu. Galatasaray'da, hedeflerde bir duraklama alanına girildiğini duşunuyorum. Bu, boyle kalmayacaktır. Gun gelecek Galatasaraylılar olarak takımı Avrupa basketbolunun zirvesine cıkartacağız. Sinan bu donemde orada yer almak istemedi. Galatasaray yonetiminden de benim aldığım duyum, bu konuda cok ciddi bir istek olmadığı yonundeydi. Sinan Guler'le konuştuğumda takımın başında kalması icin kimseden cok ciddi ve ısrarcı bir teklif almadığını soyledi. Sinan gibi bir oyuncuyu takımda gercekten, samimi olarak tutmak istiyorsanız bunun gereklerini yapmanız lazım. Avrupa Ligi şampiyonu olan bir takıma gitmek her sporcunun hayalidir." Ergin Ataman, FIBA ile THY Euroleague arasındaki cekişmenin Avrupa basketboluna zarar verdiğini ve bu durumun cozume kavuşturulmasını gerektiğini savundu. Bu durumdan en cok oyuncuların etkileneceğine dikkati ceken Ataman, "Kasım ayında milli maclar, bir gun once de Avrupa Ligi macları var. Milli takımlar oyuncularını maclarına davet ettiler. Oyuncular da kabul edip gidecekler mi, burada oyuncuyu duşunen yok. Bu kadar yoğun tempo, oyuncular icin cok yıpratıcı bir durum. Sakatlıklara yol acabilir. Anlamsız bir guc savaşı haline geldi. Bundan da zarar gorecek olan oyunculardır. Bu duruma bir cozum bulmalılar." diye konuştu. Basketdergisi