Receb-i Şerîf
Receb ayı “Eşhur-u hurum”dan olup ŞEHRULLAH yĂ‚ni Allah’ın ayıdır. Bu aya oruclu olarak girilmeli ve bu ayda Allah’a cok ilticĂ‚ etmelidir.
Recebin 1’inci gunu oruc tutanlara 3 senelik, 2’nci gunu oruc tutanlara 2 senelik, 3’uncu gunu oruc tutanlara ise 1 senelik nĂ‚file oruc sevĂ‚bı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sĂ‚bittir.
Uc gunden sonra her gunune birer ay oruc sevĂ‚bı verilir.
Receb-i şerîf CenĂ‚b-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu icin yalnız ZĂ‚t-ı İlĂ‚hî’yi bildiren İhlĂ‚s-ı şerîf sûresini cok okumalı; tevhîd, istiğfar ve salevĂ‚t-ı şerîfeleri ihmal etmemelidir.
Bu ayda 2 kandil vardır:
İlk Cuma gecesi Regaib Kandili,
27’nci gecesi Mi’rac Kandili.
1’inci gecesi bir Tesbih Namazı veya Receb-i şerîfin ilk onu zarfında bir defaya mahsus olmak uzere kılınan on rek’at namazkılınabilir. Bu namazda, her rek’atte FĂ‚tiha-i şerîfeden sonra 3 “Kul yĂ‚ eyyuhel-kĂ‚firûn…”, 3 İhlĂ‚s-ı şerîf okunur. Nitekim ileride kılınış şekli anlatılacaktır.
Receb ayında her gun başında ve sonunda 7’şer FĂ‚tiha-i şerîfe okumak sûretiyle 100 İhlĂ‚s-ı şerîf okumak da cok sevaptır.
Bu ayda, mumkun olduğu kadar Hatm-i EnbiyĂ‚ yapmalı ve oruc tutmalıdır. 13, 14 ve 15’inci gunlerinde oruc tutanlar, bu sunnet-i şerîfeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifĂ‚ bulur.
Receb Ayında Kılınacak Namaz
Receb’in 1’i ile 10’u arasında, 11’i ile 20’si arasında ve 21’i ile 30’u arasında sadece birer defa olmak uzere kılınacak 10’ar rek’at Hacet Namazı vardır. Hepsinin de kılınış şekli aynıdır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat Cuma ve Pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccud vaktinde kılınması efdĂ‚ldir.
Bu namaz, mu’min ile munĂ‚fığı ayırır. Bu 30 rek’at namazı kılanlar hidĂ‚yete ererler. MunĂ‚fıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi olmez.
Bu 30 rek’at namaz, Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in berberi SelmĂ‚n-ı PĂ‚k (r.a.) Hazretleri tarafından rivĂ‚yet edilmiştir.
RegÂib Gecesi
Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesi “RegĂ‚ib gecesi”dir. Bu gece, oruclu olarak karşılanmalıdır.
RegĂ‚ib gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rek’at “Hacet Namazı” kılınır. 2 rek’atte bir selĂ‚m verilerek kılınan bu namazda, FĂ‚tiha-i şerîfeden sonra her rek’atte 3 “İnnĂ‚ enzelnĂ‚hu…”, 12 İhlĂ‚s-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra 7 SalĂ‚t-ı Ummiye okunup secdeye varılır.
“AllĂ‚humme bĂ‚rik lenĂ‚ recebe ve şa’bĂ‚n. Ve bellığnĂ‚ ramazĂ‚n”
RegĂ‚ib gecesinden sonraki gunduzde (yani Cuma gunu) oğle ile ikindi arasında, 2 rek’atte bir selĂ‚m verilerek 4 rek’at teşekkur namazı kılınır. Her rek’atte 1 FĂ‚tiha-i şerîfe, 7 Âyetu’l Kursî, 5 İhlĂ‚s-ı şerîf, 5 “Kul eûzu birabbil-felak…”, 5 “Kul eûzu birabbin-nĂ‚s…” okunur. Namazdan sonra 25 defa:
Mi’rac Gecesi
Receb-i şerîfin 27’nci gecesi “Mi’rac gecesi”dir. Yatsı namazından sonra 12 rek’at “Hacet namazı” kılınır. Beher rek’atte FĂ‚tiha-i şerîfeden sonra 10 İhlĂ‚s-ı şerîf okunur.
Namaza niyet: “YĂ‚ Rabbî, rızĂ‚-i şerîfin icin niyet eyledim namaza. Bu gece yedi kat gokleri ve butun esrĂ‚rını gostererek muhabbetin ile muşerref kıldığın sevgili habîbin Resûl-i Zîşan Efendimiz hurmetine ben Ă‚ciz kulunu afv-ı ilĂ‚hîne, feyz-i ilĂ‚hîne ve rızĂ‚-i ilĂ‚hîne mazhar eyle, AllĂ‚hu Ekber.”
Namazdan sonra:
4 FĂ‚tiha-i şerîfe,
100 defa:
100 İstiğfĂ‚r-ı şerîf,
100 SalevĂ‚t- şerîfe
okunup duĂ‚ yapılır.
Bu namazda, İhlĂ‚s-ı şerîfeler 100’er adet okunursa veya bu namaz 100 rek’at olarak kılınırsa; bunu yerine getiren mu’min huzûr-i ilĂ‚hîye namaz borclusu olarak cıkmaz.
Mi’rac gecesinden sonraki gun, mutlaka oruclu olmalıdır. O gun oğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte FĂ‚tiha-i şerîfeden sonra
5 Âyetu’l-Kursî,
5 “Kul yĂ‚ eyyuhel-kĂ‚firûn…”,
5 İhlĂ‚s-ı şerîf,
5 “Kul eûzu birabbil-felak…”,
5 “Kul eûzu birabbin-nĂ‚s…”
okunur.
tumblr_ndxj1b8Yqg1u1onsjo1_500Şa’bĂ‚n-ı Şerîf
Şa’bĂ‚n ayı Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in ayıdır. Bu itibarla bu ayda SalevĂ‚t-ı şerîfeye cok devam etmek lĂ‚zımdır. Yine mumkun oldukca İstiğfĂ‚r-ı şerîf, SalevĂ‚t-ı şerîfe, İhlĂ‚s-ı şerîf okumalı, Teheccud ve Tesbih Namazı kılmalı ve Hatm-i EnbiyĂ‚ yapmalıdır.
“Şa’bĂ‚n” kelimesinde beş harf vardır. Bu harfler şu mĂ‚nĂ‚lara gelmektedir:
ش : Şerefli
ع : Ulvî
ب : BerĂ‚et
Be harfi, kelimenin tam ortasında olup, bu ayın ortası, yani 15’inci gecesi BerĂ‚et gecesidir.
ا : İhsan-ı ilĂ‚hî
ن : Nûr-i ilĂ‚hîye nĂ‚iliyet. Bu nûr kĂ‚firlere zulmet ve gadab-ı ilĂ‚hîdir.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte 1 FĂ‚tiha-i şerîfe ve 3 Âyetu’l-Kursî ile bir Tesbih Namazı kılınır.
Şa’bĂ‚n’ın 27’nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rek’at teşekkur namazı kılınacak. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur. Namaza şoyle niyet edilir:
“YĂ‚ Rabbî, beni Resûl-i ZîşĂ‚n Efendimiz’in ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimiz’i ve mubĂ‚rek ayını bana hem şefi’ ve hem de şĂ‚hid eyle, AllĂ‚hu Ekber”
Namazdan sonra “YĂ‚ Rabbî, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticĂ‚ ediyorum” denilir.
BerÂet Gecesi
Şa’bĂ‚n-ı şerîfin 15’inci gecesi “BerĂ‚et gecesi”dir. Bu gecede hic olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır.
BerĂ‚et gecesinde 100 rek’atlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene olurse, şehitlik mertebesine nĂ‚il olur.
Namaza şoyle niyet edilir:
“YĂ‚ Rabbî, niyet ettim senin rızĂ‚-i şerîfin icin namaza. Beni afv-ı ilĂ‚hîne, feyz-i ilĂ‚hîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dunya ve Ă‚hiret sıkıntılarından halĂ‚s eyleyip suedĂ‚ defterine kaydeyle, AllĂ‚hu Ekber”
Her rek’atte FĂ‚tiha-i şerîfeden sonra 10 İhlĂ‚s-ı şerîf okunur. İki rek’atte bir selĂ‚m verilerek 100 rek’atte tamamlanır. Her rek’atte 100 İhlĂ‚s-ı şerîf okumak sûretiyle 10 rek’at olarak da kılınabilir.
Namazdan sonra, (Hz. AllĂ‚h’ın HÛ ism-i şerîfinin ebced hesĂ‚bına gore adedi olan) 11 şey, (TÂHÂ’nın ebced hesĂ‚bıyla adedi olan)14 kere okunur. (TÂH Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in ismidir.)
Okunacak olanlar:
İstiğfĂ‚r-ı şerîf: 14 kere
SalevĂ‚t-ı şerîfe: 14 kere
FĂ‚tiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere
Âyetu’l-Kursî (besmeleyle): 14 kere
“Lekad cĂ‚ekum…” (besmeleyle): 14 kere [2]
14 kere “YĂ‚sîn” dedikten sonra 1 YĂ‚sîn-i Şerîf
İhlĂ‚s-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere
“Kul eûzu birabbil-felak…” (besmeleyle): 14 kere
“Kul eûzu birabbin-nĂ‚s…” (besmeleyle): 14 kere
14 kere:
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ
“SubhĂ‚nallĂ‚hi vel-hamdu lillĂ‚hi ve lĂ‚ ilĂ‚he illallĂ‚hu vallĂ‚hu ekber. Ve lĂ‚ havle ve lĂ‚ kuvvete illĂ‚ billĂ‚hil-aliyyil-azıym”
SalevĂ‚t-ı şerîfe (SalĂ‚t-ı Munciye okumak efdaldir): 14 kere
Bunlardan sonra duĂ‚ yapılır.
large (63)RamazĂ‚n-ı Şerîf
Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Ummet-i Muhammed’in ayıdır. Gunduzleri orucla, geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir. RamazĂ‚n-ı şerîf Kur’an ayıdır. Bu itibarla, Kur’an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır. Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden azaddır.
RamazĂ‚n-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa’ban’ın son gununu Ramazan’ın ilk gunune bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek’at teşekkur namazı kılınır. “YĂ‚ Rabbî, RamazĂ‚n-ı şerîf ile muşerref kıldığın icin” denilir ve namaza durulur.
FĂ‚tiha-i şerîfeden sonra birinci rek’atte 1 “İnnĂ‚ a’taynĂ‚kel-kevser…”, ikinci rek’atte 1 İhlĂ‚s-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra; 70 İstiğfĂ‚r-ı şerîf, 70 SalevĂ‚t-ı şerîfe (SalĂ‚t-ı Munciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.
Birinci 10 gun icinde mumkunse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i EnbiyĂ‚ yapılır.
İkinci 10 gun icinde mumkunse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i EnbiyĂ‚ yapılır.
Ucuncu 10 gun icinde tevbe-istiğfar, Hatm-i EnbiyĂ‚ ve 7 salĂ‚t-u selĂ‚m’dan sonra mumkunse Hatm-i İstiğfĂ‚r yapılıp, yani 1001 defa:
اَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ
“EstağfirullĂ‚he’l-azıym. Ve etûbu ileyk” denilip, bittikten sonra 7 ilĂ‚ 70 salat-u selĂ‚m okunur ve duĂ‚ yapılır.
İftara yakın:
اَللَّهُمَّ يَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ اغْفِرْ لِى
“AllĂ‚humme yĂ‚ vĂ‚sial-mağfiratiğfirlî”, iftar esnĂ‚sında da:
اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ اَفْطَرْتُ وَصَوْمَ غَدٍ نَوَيْتُ
“AllĂ‚humme leke sumtu ve bike Ă‚mentu ve aleyke tevekkeltu ve alĂ‚ rızkıke eftartu ve savme ğadin neveytu” duĂ‚sı okunur.
Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen muslumanlar, arefe gunu 2 rek’at namaz kılarak, AllĂ‚h’a ilticĂ‚ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.
Kadir Gecesi
Kadir gecesinin, RamazĂ‚n-ı şerîfin 20’sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dĂ‚ir muteaddit hadîs-i şerîfler vĂ‚rid olmuştur. Birinden itibaren aranmasını tavsiye eden buyuklerimiz de vardır.
İmĂ‚m-ı ŞĂ‚rĂ‚nî Hazretleri, Kadir gecesinin kacıncı gece olduğunu, RamazĂ‚n-ı şerîfin giriş gunlerine gore şoyle tesbit etmiştir:
RamazĂ‚n-ı şerîf pazar gunu girerse Kadir gecesi 29’uncu gecedir.
RamazĂ‚n-ı şerîf pazartesi gunu girerse Kadir gecesi 21’inci gecedir.
RamazĂ‚n-ı şerîf salı gunu girerse Kadir gecesi 27’inci gecedir.
RamazĂ‚n-ı şerîf carşamba gunu girerse Kadir gecesi 19’uncu gecedir.
RamazĂ‚n-ı şerîf perşembe gunu girerse Kadir gecesi 25’inci gecedir.
RamazĂ‚n-ı şerîf cuma gunu girerse Kadir gecesi 17’inci gecedir.
RamazĂ‚n-ı şerîf cumartesi gunu girerse Kadir gecesi 23’uncu gecedir.
İmĂ‚m-ı ŞĂ‚rĂ‚nî Hazretleri 30 sene, Kadir gecesiyle bu tarife gore muşerref olmuşlardır.
Bircok ehlullah da bu usulle Kadir gecesini bulmuşlardır.
Kadir gecesinin bu ay icinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, mu’minlerin her geceyi Kadir gecesi bilip, her gecede ibadeti cok etmeleri icindir.
Kadir gecesinde hava berrak ve guzel olur. O gece herşey AllĂ‚h’a secde eder. Denizlerin suyu bir an icin tatlılaşır. Mu’minler afv-ı ilĂ‚hî ve mağfiret-i subhĂ‚nîye mazhar olurlar.
large (4)Kadir Gecesinde Ne Yapılır?
Bu gece 4 rek’at Kadir gecesi namazı kılınır:
1’inci rekatte: 1 FĂ‚tiha-i şerîfe, 3 “İnnĂ‚ enzelnĂ‚hu fî leyletil-kadr…”
2’nci rek’atte: 1 FĂ‚tiha-i şerîfe, 3 İhlĂ‚s-ı şerîf,
3’uncu rekatte: 1 FĂ‚tiha-i şerîfe, 3 “İnnĂ‚ enzelnĂ‚hu fî leyletil-kadr…”
4’uncu rek’atte: 1 FĂ‚tiha-i şerîfe, 3 İhlĂ‚s-ı şerîf,
okunur.
Namazdan sonra:
1 defa:
اَللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ واللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ
“AllĂ‚hu ekber. AllĂ‚hu ekber. LĂ‚ ilĂ‚he illallĂ‚hu vallĂ‚hu ekber. AllĂ‚hu ekber. Ve lillĂ‚hil-hamd”
100 “Elem neşrah leke sadrak…”
100 “İnnĂ‚ enzelnĂ‚hu fî leyletil-kadr…”
100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in Hazret-i Âişe (r.a.) VĂ‚lidemiz’e oğrettiği şu duĂ‚ okunup, sonra duĂ‚ yapılır:
اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى
“AllĂ‚humme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul-afve fa’fu annî”
Mumkunse kandil gecesi olması hasebiyle bir de Tesbih Namazı kılmalıdır.
Tumblr.Com/Dinimiz
__________________
Uc Aylarda Yapılacak Dua ve İbadetler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eđitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Uc Aylarda Yapılacak Dua ve İbadetler