Tahincioğlu Basketbol Super Ligi‘nde gectiğimiz sezon 2 kulvarda da final oynama başarısı gosteren Tofaş‘ta takımın potansiyelli genclerinden Mert Konuk‘la basketball.com.tr icin keyifli bir roportaj yaptık. Aynı zamanda Tofaş tarihinin onemli isimleri arasında yer alan Murat Konuk’un da oğlu olan Mert Konuk, babasından biraz daha farklı bir tarza sahip. 2000 doğumlu genc oyuncunun, Turk basketbolunun uzun vadede en onemli skorerleri arasına adını yazdırması surpriz olmayacak. Yeteneklerinin yanı sıra sahadaki hırsı ve isteği onu jenerasyonu icinde farklı bir noktaya taşıyor. Potansiyelini calışkanlığıyla birleştirdiğinde onumuzdeki yıllarda ortaya ust seviye bir oyuncu cıkacağından ise şuphe yok… Lafı fazla uzatmadan Mert Konuk’la yaptığımız roportaja gecelim: – Bircok oyuncunun basketbola başlama hikayesi merak edilir. Senin durumun biraz ozel aslında. Baban ligin onemli oyuncularından biriydi. Senin hikayen nasıl başladı, babanın etkisi ne derece etkili oldu? Benim durumum biraz daha ozel, 40 gunlukken kazanılan kupada sahadaymışım. Basketbolun hep icindeydim ama 10 yaşında antremanlara başladım. Basketboldan once 4 sene yuzdum, yuzmekten artık sıkılmıştım ve ailem de beni basketbola yonlendirdi. Acıkcası ben basketbolu cok istediğim icin babamın olumlu etkisi oldu. – Cocukluğunda basketbol dışında bir kariyer planlaman oldu mu? Yoksa en başından beri ‘sadece basketbol’ mu dedin? Cocukluğumdan beri benim icin sadece basketbol olmuştur. Başka hicbir şeyi ne istedim ne de duşundum, sadece basketbol dedim. – Genc oyuncular icin en sert eleştiri yine ailesinden gelir derler. Basketbolla ic ice yaşayan bir aileden gelmenin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedebilir misin? Basketbol duayeni bir babayla yaşamak kolay değil. Sert eleştiriler aldığım doğrudur. Bu benim iyiliğimi isteyen bir ailem olduğunu gosterir. Ailemin maclardan sonra olumlu ve olumsuz eleştirmesi hep daha iyiye gitmeme yardımcı oluyor. Benim icin cok fazla dezavantajı yok bu durumun. – Gunumuz basketbolu cok farklı bir noktaya evrildi. Şutor pozisyonunda oynayan bir oyuncu icin eskiden sadece şutu yeterli gorulurdu. Ancak artık bir şutorde hucumu kadar savunması da aranan bir ozellik oldu. Bu senin gelişim surecinde onceliklerini değiştirdi mi? Benim gelişim surecim daha devam ediyor acıkcası, tabii ki calışmalarıma sadece hucum yonunden değil, bunun yanında savunmamı arttıracak ekstra idmanlarla kendimi geliştirmeye devam ediyorum. – Oyun stiline yakın gorduğun ya da idol olarak benimsediğin bir oyuncu var mı? Bazı oyuncular rol model olarak kabul ettiği yıldızların stili doğrultusunda calışıyorlar. Sende boyle şeyler oluyor mu? Benim oyle cok benimsediğim bir oyuncu yok. Doğruyu soylemek gerekirse daha cok kendi oyun tarzımı yaratmaya calışıyorum. – İnsan koyduğu hedeflere elbette adım adım ilerler. Bu bağlamda yolun başındasın ama hedeflerin arasında zirve diyeceğin nokta hangisi? Avrupa’da elit bir takımda oynamak ya da NBA’e gitmek gibi. Benim ilk hedefim Avrupa’da elit bir takımda iyi sureler bulup oynayabilmek. NBA daha sonraki hedefim. – Genc bir oyuncu olarak Gelişim Ligi’ni nasıl değerlendiriyorsun? Bu ligin genclerin gelişiminde fark yaratan bir unsur olduğunu duşunuyor musun? Bu sene duzenlenen BGL biz genc oyuncular icin cok faydalıydı. Bu sayede fazla mac yapma imkanı bulduk ve mac tecrubesi edindik. Ayrıca başka şehirlere gidip Super Lig havasında organizasyon yaşamak gercekten insana tecrube katıyor. – Milli Takım bazında altyapı seviyesinde başarılı turnuvalar gecirdiğimiz donemler oldu. Ancak orada cok başarılı olan genclerin, A Takım seviyesinde benzer performansları gosteremediğini de gorduk. Diğer ulkelerde ise durum biraz daha farklı. Bizdeki temel sorun sence ne? Bu aslında zor bir soru. Altyapı seviyesinde alınan surelerin daha sonra A takım seviyesinde bulunamaması ve sure bulamayan oyuncunun motivasyonunu kaybedip pes etmesi olabilir diye duşunuyorum. – Turklerle ilgili olarak genelde, ‘tembel, calışmıyorlar..’ algısı var ve bu algı yerleşmiş durumda. Bu guvensizlik sizin uzerinizde olumsuz etki yaratıyor mu? Az once de soylediğim gibi bazı oyuncular oynamadıkca motivasyonunu kaybedip calışmayı kesebiliyor. Bu da bu algının oluşmasına sebep oluyor ama kendi adıma soylemem gerekirse bu durumlara gelmemek icin ekstra calışmalarıma devam ediyorum. – Yabancı sayısı 5’e indirildi. Bu konuda bircok farklı goruş var. Sen bu konuda neler duşunuyorsun? Bu yerli oyuncular icin bir ivme yaratır mı? Baslangıc icin iyi bir gelişme fakat Turk oyuncuların gelişimi icin bu yabancı sayısının daha aşağıya inmesi gerektiğini duşunenlerdenim. Yeterli sureyi bulan Turk oyuncular icin olumlu bir ivme yaratacağına inanıyorum. – Tofaş ligin en kaliteli organizasyonlarından biri ve Orhun Ene de Turk basketbolunun yetiştirdiği en onemli değerler arasında. Boyle bir takımda Orhun Ene gibi bir kocla calışmak nasıl bir duygu? Ligin en iyi organizasyonlarından birinde bulunduğum icin şanslıyım. Saha ici ve dışında Turkiye’nin yetiştirdiği iki buyuk isimle calışıyorum. Saha dışındaki organizasyonları tecrubesiyle eksiksiz hazirlayan Tolga abi bize gerekli konforu sağlarken, saha icinde de Turkiye’nin en iyi guardlarından biri olan Orhun abiyle calışmak ve onun deneyimlerimden faydalanmak gelişimim icin cok katkı verici. – Kendinde gorduğun ve bunu mutlaka duzeltmem gerekir dediğin bir ozellik var mı? Savunma bolumune daha cok konsantre olup, bir ust seviyeye cıkartmayı hedefliyorum. Hucumdaki eksiklerim icinde bireysel gelişim kocum Samir abiyle calışmalara devam edeceğim. – Bireysel olarak bu sezondan beklentilerin neler? Bu sezon diger sezonlara gore daha cok calışmam gerekiyor, cunku bu sene cifte lisansla Yalova takımında da oynayacağım. Yalova icin elimden gelenin en iyisini yaparken, oradan kazanacağım tecrubelerle Tofaş’ta daha fazla sure alıp, kendimi kanıtlamak bu sezondan beklentilerim. – BSL’de izlediğin en iyi beş? Jordan Theodore Bogdan Bogdanovic Gigi Datome Raymar Morgan Ekpe Udoh – BSL’de, Euroleague’de ve takip ediyorsan NBA’de bu sezonki şampiyonluk adayların? Bu sezon BSL’de bana gore uc takım favori Anadolu Efes, Fenerbahce ve son olarak Tofaş. Euroleage’de ise CSKA Moskova diyebilirim. NBA’e gelince Golden State Warriors ya da Houston Rocekts. Roportaj: Kemal Erdem [email protected]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Basketbol
- Mert Konuk: Kendimi Kanıtlamak İstiyorum!