Yunanistan’ın gelir elde etmek amacıyla gecen yıl kira ve satışa cıkardığı turizm adalarından sonra Mısır da aynı nedenle ulkenin en buyuk turizm urunu olan Firavun tapınağı piramitleri kiraya vermek istiyor.
Hurriyet Gazetesi’ndeki habere gore Mısır hukumeti ulkenin borctan kurtulup ekonomik refaha kavuşması icin başta piramitler olmak uzere pek cok tarihi oğeyi kiralamayı planlıyor. Maliye Bakanlığı’nın bu onerisi karşısında Katar’ın 5 yıllığına 200 milyar dolar vermeye hazır olduğu iddia ediliyor.

Haberde şoyle deniyor: Mısır ulkenin borclarından kurtulma surecini hızlandırmak adına başta piramitler olmak uzere pek cok turistik oğeyi 200 milyar dolara kiralamaya hazırlanıyor. Mısır Maliye Bakanlığı, Kultur ve Tarih Bakanlığına gonderdiği mektupla, ulkeyle ozdeşleşen tarihi değerleri, uluslararası turizm şirketlerine kiralayarak, ekonomisini duzeltmeyi amaclıyor. Soz konusu uygulamanın uluslararası turizm şirketleri arasında yapılacak acık artırma ile gercekleştirileceği belirtiliyor. Mısır’ın bu operasyondan 200 milyar doları kasasına kazandırması halinde ulke borclarını odeyip, onlarca yıl boyunca ekonomik kriz cekmeden varlığını surdurebilecek.

Katar talip

Bu kararın uygulamaya gecilmesiyle birlikte ulke ekonomisindeki kriz surecini cok daha hızlı bir şekilde yonetileceği belirtilirken, kiralamaya en yakın ismin ise Korfezin en zengin ulkelerinden Katar olduğu one suruluyor. Mısır’ın eski Başbakanı Husnu Mubarek’in gorevi bırakması icin yoğun destek veren Katar, Mısır’ın boyle bir duzenlemeyi harekete gecirmesi halinde 200 milyar dolar karşılığında bu tarihi yerleri 5 yıllığına kiralamak icin hazırlandığı iddia ediliyor.

Surpriz

Ulkenin soz konusu hazırlığını doğrulayan Mısır Yuksek Tarih Kurulu Adel Abdel Sattar Katar ya da diğer Korfez ulkelerinin soz konusu uygulama ile ilgilendiği iddialarını reddederek, “Ocak ayı başında ulkenin Maliye Bakanı tarafından bana gonderilen planı gorduğumde buyuk bir surpriz yaşadım. Mısır Anıtlar Kurulu’na gelen oneride, Giza piramitleri, Sfenksler, Abu Simbel Tapınağı ve Luxor tapınağının uluslararası turizm şirketlerine kiralanması yer alıyor” diye konuştu.

Yedi harikadan biri

Buyuk Piramit, 145,75 metreydi ama şimdi 10 metresini kaybettiği kabul ediliyor. 43 yuzyıl boyunca dunyanın en yuksek yapısıydı, ancak 19. yuzyılda gecilebildi. Yuzeyi yumuşak ve duzleştirilmiş taşlarla kaplıydı, kalıntısı hÂl gorulebilmektedir. Eğimi 54 derece 54 dakikadır. Tabanının dortkenarı tam olculduğunde ve yonleri belirlendiğinde kusursuzdur.

Mısır’ın en onemli tarihi oğesi olan Gize Piramitleri, Keops, Kefren ve Mikerinos’tan oluşuyor. Bu uc piramitten sadece Keops (Khufu olarak da bilinir) Dunya’nın yedi harikası’ndan biri. Genel kanı, Giza piramitlerinin ucunun de 7 Harika kapsamına alındığıdır ama belirtilen piramit, 4. Hanedan’dan Mısır Firavunu Khufu’nun, bilimsel saptamalara gore anıt-mezar olarak MO 2560’ta yaptırdığı Buyuk Piramit’tir.

Yılda 15 milyon turist

Mısır’da yaşanan halk ayaklanması Mubarek’in devrilmesiyle sonuclanırken bu surecte yaşanan karışıklıklar turizm gelirlerinin 2011 yılında yuzde 30 azalmasına neden oldu. 2010 yılında 14.7 milyon turist ceken Mısır’da bu rakam 2011 yılında 9.8 milyona geriledi. Turizm gelirleri ise 2010 yılında 12.5 milyar dolardan, 8.8 milyar dolara indi. 2012 yılı icinse 14.7 milyon turist ve 12.5 milyar dolar gelir acıklanması bekleniyor.

Turizmhaber.

__________________