Kulluğum Sultanlığımdır
Hatırlıyorum, bir tanıdığım, "Nicin namaz kılıyorsun?" diye sormuştu da, hemen cevap vermek yerine, başka bir soru ile mukabele etmiştim: "İlletini mi oğrenmek istiyorsun, hikmetini mi?"
Şaşırmış, "Bu da ne demek oluyor?" demişti.
Şoyle bir acıklama yapmıştım: "İllet, hakiki sebep, demektir. Hikmet ise, gozetilen fayda ve menfaat."
"Şu hÂlde illeti nedir?"
"İlahî emirdir, ben namazı sadece emredildiği icin kılıyorum."
"Ya hikmeti..?"
"Saymakla bitmez. Ben, hemen aklıma gelenleri soyleyeyim. Namaz, her şeyden once, cehennem ateşinin kalkanı, kabir azabının siperi ve cennet kapılarının anahtarıdır. Ebedî saadet, onun sonsuza uzanan bir meyvesidir.
"Namaz, kalbe gıda, ruha şifa, bedene sıhhat, vicdana olcu, akla istikamet, iradeye kuvvet ve duygulara intizam verir.
"Namaz, hayatı disiplin altına alır, gunahtan korur, manevî kirleri temizler. Ruh, onunla nefes alır, huzur bulur, sukûna erer, Rabbine yonelir. Manevî yukselişin merdivenidir namaz, butun ibadetlerin ozudur.
"Ancak, bunların hicbiri olmasaydı bile, ben namazımı yine kılacaktım. Cunku, faydalar teşvik edici olabilir, fakat asla hakikî sebep olamazlar. Onlar, once istenilmez, belki sonra verilir."
O zaman soyleyemedim, dostuma şunları da soylemek isterdim:
"Namaz, imanımın ifadesidir, Âcizliğimin, zayıflığımın, caresizliğimin, kısacası, kulluğumun itirafıdır.
"Namaz, gozumun nuru, gonlumun goz bebeğidir. Dunyam onunla aydınlandı, hakikati onun ışığıyla gordum, diğer varlıkların ibadetlerini onun ilhamıyla bildim.
"Secdedeki zilletimde izzetimi bulmuşum. Allaha baş eğişim, başkasına baş eğmeyeceğime dair yeminimdir. Alnım yeri operken, ruhum da beni sayısız nimetlerle yaşatan rahmet elini opmektedir.
"Namazda ben Âlem olurum, Âlem de ben olur. Yuce divanda kÂinatın sozculuğunu ederim. Dilsiz varlıklar, benim dilimde dile gelir.
"Seccade tahtım, secde saltanatım... ve kulluğum sultanlığımdır."
Omer SEVİNCGUL "KULLUĞUM SULTANLIĞIMDIR" Kitabından
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kulluğum Sultanlığımdır