
Sayıştay raporu kıyılardaki bircok devlet arazisinin işgal edildiğini ortaya koydu. 6 metrekareyi gecmemesi gereken bufeler 307 metrekareye kadar buyutuldu. Belediyeler devlet arazisini ozel şahıslara, onlar da ucuncu kişilere kiraya verdi. Ozel şahıslar, Maliye'den 27 kat fazla kira geliri elde etti.
Sayıştay'ın 2013 yılını kapsayan Maliye Bakanlığı denetim raporu, kıyı ve sahillerdeki tabii guzelliklerin nasıl talan edildiğini ortaya cıkardı. Kocaeli, Antalya ve Mersin gibi illerde belediyelerin kiraladığı Hazine arazileri uzerinde inceleme yapan Sayıştay denetcileri, skandal uygulamalarla karşılaştı.
Zaman'dan İsa Sezen'in haberinde, Yonetmeliğe gore, 6 metrekareyi gecmemesi gereken bufelerin bazı yerlerde 307 metrekareye kadar buyutulduğu, cevrelerine eklenen platformlar ile kafe, bar ve restorana donuşturulduğu belirlendi. Rapora gore, İzmit Sahil Marina bolgesinde; 8 balık lokantası ile toplam buyukluğu 3 bin 185 metrekare olan 4 kafe/restoran ve bin 976 metrekare buyukluğunde 2 spor tesisi, gecerli bir sozleşmeye dayanmaksızın 2006'dan beri faaliyet gosteriyor. Bu lokantaların işletmecileriyle soz konusu alan uzerinde hukukî hicbir yetkisi bulunmayan Kocaeli Buyukşehir Belediyesi arasında da kira sozleşmeleri bulunuyor.
UCUNCU KİŞİLERE KİRAYA VERİLDİ
Belediyelerin ozel şahıslara kiraladığı devlet arazilerinin bu kişiler tarafından ucuncu kişilere kiraya verildiği, bu sayede arazinin asıl sahibi olan Maliye'ye odenen kira bedelinin 27 kat fazlası gelir elde edildiği tespit edildi. Belediyelerin, duşuk bedelle kendi şirketlerine kiraladığı arazileri doğrudan kamunun ozel şahsa kiraya vermesi halinde devletin 50 kat fazla kira bedeli alabileceğine dikkat cekildi.
Rapora gore sahillerdeki bircok yerde devlet arazileri hicbir bedel odenmeden işgal edildi. Başkalarına kiraya verildi. İzinsiz yapılaşma gercekleşti. Bu yerlerin boşaltılması icin gereken işlemleri kanunun acıkca emretmesine rağmen gerek belediyeler gerekse Maliye Bakanlığı bu icraatı yerine getirmedi.
MEVZUATA AYKIRI YAPILAR İNŞA EDİLDİ
Sayıştay Başkanlığı'nın yeni acıkladığı Maliye Bakanlığı 2013 denetim raporunda ozellikle Mersin, Antalya ve Kocaeli gibi illerde kıyı kesimlerindeki Hazine arazilerinin usulsuz kullanımına yonelik onemli tespitlere yer verildi. Raporda protokollerle belediyelerin kullanımına bırakılan kıyı niteliğindeki araziler uzerinde, mevzuata aykırı yapıların inşa edilerek ticarî amaclı işletildiği belirtildi. Raporda somut orneklere de yer verildi.
Antalya Alanya'da 99 bin 270 metrekarelik alanın şezlong, şemsiye, golgelik, voleybol sahası, iskele ve yeşil alan olarak işgal edildiği; tahliye edilmeden sadece ecrimisil (haksız işgal tazminatı) uygulanarak işgallere sureklilik kazandığı gorulduğune dikkat cekildi. Rapora gore Antalya merkezde kiralama yetkisinin protokolle mahallî idarelere devredilen kısımları haric olmak uzere 438 donumluk devlet arazi işgal altında.
İşgal konularına gore dağıtıldığında bu rakamın 125 donumunde restoran, havuz, bar, aquapark, spor alanı gibi sabit yapılar kurulmuş. 261 donumu şezlong, şemsiye ve golgelik olarak, 30 bin 510 metrekarelik alan iskeli, 22 donum alan ise deniz yuzeyinin tasarruf altına alınması suretiyle işgal edilmiş durumda. Mevzuata gore araziler uzerindeki işgalcilerin derhal tahliye edilmesi gerekirken, ecrimisil uygulamasıyla işgallerin sureklilik kazandığı tespiti yapıldı.
KAYNAK
__________________