Cemaatle namaz, kardeşlik ve dayanışma duygularını kuvvetlendirir. Cemaate katılan Muslumanlar birbirlerinin sevinc ve uzuntulerinden haberdar olurlar. Birbirlerinin manevi desteğiyle moral bulurlar. Bilmediklerini oğrenme, eksikliklerini giderme ve hatalarını duzeltme fırsatı yakalarlar.

İslam’da bazı ibadetlerin cemaat hÂlinde, topluca yapılması zorunludur. Orneğin cuma namazı ve bayram namazlarının cemaatle kılınması şarttır. Beş vakit namaz tek başına kılınabilir. Fakat namazı cemaatle kılmak teşvik edilmiştir. Sevgili Peygamberimiz cemaatle kılınan namazın sevabının daha fazla olduğunu haber vermektedir.

Toplu olarak kılınan namazda namaz kıldıran kişiye imam, imama uyanlara ise cemaat denir. Namaz kıldırırken imamın camide durduğu yere mihrap, cemaatin oluşturduğu duzgun sıralara da saf denir. Beş vakit namaz ve teravih namazı camide cemaatle kılınabileceği gibi cami dışında uygun olan her yerde kılınabilir. Beş vakit namazın sadece farzları cemaatle kılınır. Sunnetler ise tek başına kılınır.

Cemaatle namaz kılanlar, namaza niyet ederken normal niyetten farklı olarak "Uydum imama." ifadesini eklerler. Namaz kılarken de imama uyarlar.
Cemaatle kılınan namaza başında yetişemeyen kimse, yetiştiği yerden itibaren imama uyar. İmam selam verip namazı bitirdikten sonra, kendisi selam vermeden kalkıp kılmadığı bolumleri tek başına tamamlar.

Cemaatle birlikte kılınan namazlar

1. Cuma Namazı

Cuma namazı farz bir namazdır. Yuce Allah şoyle buyurur: "Ey iman edenler! Cuma gunu namaza cağrıldığınız zaman hemen Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin icin daha hayırlıdır." Cuma namazı, haftada bir kez cuma gunu, oğle namazının vaktinde cemaatle kılınır. Cuma namazının kılındığı gun ayrıca oğlen namazı kılınmaz. Ancak cuma namazını kılamayanlar, o gunun oğle namazını kılarlar.

Cuma namazı; yolculara, camiye gidemeyecek kadar hasta olanlara ve ozgurluğu kısıtlanmış olanlara farz değildir. Ancak bu kimseler isterlerse cuma namazını kılabilirler.

Cuma namazı nasıl kılınır

Cuma namazı, dordu ilk sunnet, ikisi farz ve dordu de son sunnet olmak uzere toplam on rekÂttır. Cuma gunu namazdan once sal okunur. Namaz ezanın okunmasıyla başlar. Once dort rekÂtlık ilk sunnet kılınır. Bu namazın kılınışı oğle namazının ilk sunneti gibidir. Ardından muezzin cami icinde ezan okur. Buna "ic ezan" denir. İc ezandan sonra imam "minber"e cıkar ve "hutbe" okur. Hutbeden sonra muezzin kamet getirir ve cemaatle cumanın iki rekÂtlık farzı kılınır. Cumanın farzı, sabah namazının farzı gibi kılınır. Farzdan sonra kendi başına dort rekÂt sunnet daha kılınır.

2. Bayram Namazı

Bir yılda iki dinî bayram vardır. Bunlardan biri Ramazan, diğeri ise Kurban Bayramı’dır. Her iki bayramda da iki rekÂt bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram namazı, bayramın birinci gunu sabah namazının ardından Guneş doğduktan kırk beş dakika sonra camide cemaatle kılınır.

Bayram namazı nasıl kılınır

Bayram namazının kılınışı şoyledir: Once, "Niyet ettim Allah rızası icin bayram namazını kılmaya, uydum imama." denilerek niyet edilir. İmamla birlikte "Allahu ekber." denilerek namaza başlanır. Herkes, icinden "SubhÂneke" duasını okur. Daha sonra imamla birlikte uc kez "Allahu ekber." denilir. İlk İki tekbirde eller yana bırakılır. Ucuncu tekbirde eller bağlanır. İmam yuksek sesle "FÂtiha" suresini ve ardından, Kur’an’dan birkac ayet veya bir sure okur. Rukû ve secdelerden sonra ikinci rekÂtı kılmak icin ayağa kalkılır.

İmam "FÂtiha" suresini ve Kur’an’dan bir bolumu yuksek sesle okur. Ardından uc kez "Allahu ekber." denilerek tekbir alınır ve her defasında eller yana salınır. Dorduncu tekbirde eller kaldırılmadan rukûya gidilir. Secdeler ve son oturuştan sonra selam verilerek namaz bitirilir. Namazdan sonra imam minbere cıkarak hutbe okur. Hutbede gunun anlam ve oneminden bahseder. Hutbenin bitişinde bir dua yapılır. Cemaat camiden dağılmadan once birbiriyle bayramlaşır.

3. Cenaze Namazı

Muslumanların birbirlerine karşı bazı gorevleri vardır. Bunlardan biri de olen kimsenin cenaze namazına katılmaktır.

Cenaze namazı dua niteliği taşıyan bir namazdır. Bir grup Muslumanın cenaze namazı kılması ile diğer Muslumanlardan yukumluluk kalkmış olur.

Cenaze namazı ayakta kılınır. Rukû ve secdesi yoktur. Namaz esnasında, olen kişi yıkanmış ve kefenlenmiş bir hÂlde cemaatin onunde, "musalla" denilen yuksekce bir yere konulur. İmam onde, cemaat ise imamın arkasında ayakta saf oluşturarak durur.

Cenaze namazı nasıl kılınır

Cenaze namazına, olen kişinin erkek, kadın veya cocuk oluşuna gore niyet edilir. "Allah icin namaza, olu icin duaya, er (kadın/cocuk) kişi niyetine uydum imama." şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra diğer namazlarda olduğu gibi tekbir alınarak eller bağlanır. İmam ve cemaat, icinden "SubhÂneke" duasını okur. İmam ellerini kaldırmadan yuksek sesle tekrar "Allahu ekber." diyerek tekbir getirir. Bu sefer herkes icinden "Salli ve BÂrik" dualarını okur. İmam ucuncu kez yuksek sesle "Allahu ekber." der. Ardından herkes icinden cenaze duasını okur. Bu duayı bilmeyenler FÂtiha suresini ya da başka bir dua okurlar. Dorduncu tekbirden sonra sağa ve sola selam verilerek cenaze namazı bitirilmiş olur.

Namazdan sonra olu icin toplu hÂlde dua edilir ve imam cemaatten, olen kişi icin haklarını helal etmelerini ister. Daha sonra cenaze defnedilmek uzere mezarlığa goturulur.

4. Teravih Namazı

Teravih namazı ramazan ayında kılınır. Yatsı namazının son sunneti ile vitir namazı arasında kılınan sunnet bir namazdır. Genelde yirmi rekÂt olarak kılınır. Peygamberimiz sekiz ve oniki rekÂt olarak da kılmıştır. Cemaatle kılındığı gibi tek başına da kılınabilir.
Teravih namazı nasıl kılınır

Teravih namazının cemaatle kılınışı şoyledir: Yatsı namazının ilk sunneti, farzı ve son sunneti kılındıktan sonra "Niyet ettim Allah rızası icin teravih namazını kılmaya, uydum imama." diye niyet edilir. İki veya dort rekÂtta bir selam verilerek kılınabilir. Eğer iki rekÂtta bir selam verilirse sabah namazının sunneti gibi kılınır. Dort rekÂtta bir selam verilirse ikindi ve yatsı namazının ilk sunneti gibi kılınır. Her selamdan sonra Peygamberimize salavat getirilir. Namaz tamamlanınca kısa bir dua edilir. Daha sonra vitir namazı kılınır.

__________________