Kur'an-ı Kerim'de "Azrail" ismi gecmemektedir. Ruhların kabz edilmesi / canların alınması hususu, Kur’an’da değişik ifadelerle dile getirilmiştir:

“Olumleri anında, ruhları Allah alır.”(Zumer, 39/42).

“De ki: ruhunuzu -sizin icin gorevlendirilen- olum meleği alır.”(Secde, 32/11).

“Kendi nefislerine zulmetmiş oldukları halde meleklerin ruhlarını aldığı kimseler...”(Nisa,4/97).

Bu ayetlerde ruhları alanın Allah, olum meleği ve (coğul olarak) melekler olduğu ifade edilmiştir.

Bunun anlamı şudur: Gercekte olumun yaratıcısı Allah’tır. Sebepler dairesinde olum işini gercekleştiren ekibin başı olum meleğidir. Diğer bazı melekler ise olum meleğinin yardımcılarıdır. (bk. Razi tefsiri, XI/11. Arıca bk. B. S. Nursi, Mektubat, s.351-53).

Fahreddin Razi “Hz. İsrafil ile Hz. Azrail adlı meleklerin varlığı haberlerle sabittir. Ayrıca canları alan meleğin Azrail olduğunu gosteren haberler de vardır.” diyerek, Azrail isminin haber / hadisle sabit olduğunu ifade etmiştir. (Razi Tefsiri, II/162).

Suyuti’nin Ebu’ş-Şeyh’den aktardığı bir hadise gore, kıyamet gunu Allah dort buyuk meleği isimleriyle cağıracak ve gorevlerini yapıp yapmadıklarını soracaktır. Bu arada “Ey Azrail! Gel bakalım, sen gorevini nasıl yaptın?”(Suyuti, IV/191-el-mektebe eş-şamile-) diye buyuracaktır. Azrail ismini acıkca anacaktır.

Aynı eserde, Hz. Eşas b. Şuayb’in de olum meleğini Azrail olarak adlandırdığı bildirilmektedir. (a.g.e, VII/108; Azrail ismiyle ilgili rivayetler icin bk. Ebu’l-Leys Semerkandi, Hakaiku’d-dekaik, s. 507)

Secde Suresinin 32/11. ayetinde mufesirlerin buyuk bir kısmı olum meleğini Azrail ismiyle anmışlardır. Butun bu allamelerin dayandıkları bir delil olmasaydı, olum meleğini Azrail ismiyle tefsir etmezlerdi.

KAYNAK

__________________