Yaptırımların vurduğu Rusya ekonomisi petrol fiyatlarındaki duşuşten de kotu etkileniyor. Rus Rublesi yılbaşından bu yana yuzde 18 duştu Bu ay merkez bankası piyasalara 7.7 milyar dolar tutarında mudahalede bulundu. Yakında doviz paniği yaşanabilir




Rusya’nın enerjiye dayalı ekonomisindeki sıkıntılar petrol fiyatları duştukce artıyor. Ukrayna’da şiddeti desteklediği gerekcesiyle AB ve ABD’nin yaptırımlarını zaten hisseden Rusya’nın parası rublenin uzerindeki baskı, petrol fiyatlarının 100 doların altına inmesiyle ağırlaşt. Rublenin yılbaşından bu yana değer kaybı yuzde 18’e ulaştı. Enflasyonun tırmanmaya başladığı ulkede merkez bankası surekli olarak piyasalara mudahale ediyor. Rusya’da yakında dolar paniği yaşanmasından ve sermaye kontrollerinin gundeme gelmesinden endişe duyuluyor.

Petrolun duşmesi rubleyi vurdu

Petrol fiyatlarının 90 doların altına inmesi rubleyi zayıflattı ve ruble onceki gun dolar karşısında 40.43 ile onceki gun tum zamanların en duşuk seviyesine indi. Ruble, euro karşısında da 51.60 ile yine rekor seviyede duştu. Analistler, petrol fiyatlarının 80 dolara inmesi halinde rublenin dolara karşı 43 seviyesine kadar gerileyeceği tahmininde bulunuyor.

Rusya Merkez Bankası, rubleyi savunmak icin doviz piyasasına mudahaleye devam ediyor. Merkez Bankası’nın rubleyi desteklemek icin gectiğimiz hafta 3 milyar dolar tutarında doviz satışı yaptığı belirtilirken, rubleye destek vermek icin yapılan doviz satışı son 10 gunde 6 milyar doları buldu.Ay başından bu yana merkez bankası altın ve doviz rezervinden 7.7 milyar dolarlık satış gercekleştirdi. Rusya, ekim başı itibariyle 454.7 milyar dolarla dunyanın dorduncu buyuk doviz rezervine sahip. Merkez Bankası, rublenin kur sepeti karşısında hareket bandını 36.35-45.35 seviyesinden 36.70-45.70 duzeyine cıkardı. Merkez Bankası, gelecek yıl rubleyi serbest dalgalanmaya bırakmayı planlıyor.

Halk doviz burolarına akın ediyor

Ruble sert bir şekilde değer kaybetmeye devam ederken, halkın doviz burolarına giderek buyuk miktarlarda yani 100-200 bin dolar aldıkları bildiriliyor. Zayıf ruble tuketici fiyatlarını korukluyor. Avrupa Birliği'nden meyve-sebze ithalatının durdurulması sonrasında zaten yukselen enflasyon eylul ayında son uc yılın en yuksek seviyesine cıktı. Capital Economics, şu an yuzde 8 olan yıllık enflasyon oranını yılsonunda yuzde 8.5’e cıkmasını bekliyor.

Rus şirketler borc cevirmek icin dolar arıyor

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptığı acıklamada, rubleye baskı yapan faktorlerin gecici olabileceğini duşunduklerini belirtirken, doviz piyasasında durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Aberdeen Asset Management’tan gelişmekte olan ulke analisti Viktor Szabo ile Wall Street Journal’da yer alan acıklamasında, kurumsal borcların ruble uzerinde baskı yarattığını soyledi. Piyasalar aralık ayında, dolar cinsinden borclu Rus şirketlerin buyuk bir dolar talebi icine girmesini bekliyor ancak uzmarnlara gore bu paranın nereden bulunacağına dair şupheler var.



KAYNAK

__________________