Didim Ticaret Odası ev sahipliğinde bu yıl 6'ıncısı duzenlenen Didim Turizm Yatırım zirvesi gercekleştirildi. Zirvede her şey dahil gibi bir cok konu tartışıldı.

TurizmGuncel

Didim Ticaret Odası ev sahipliğinde bu yıl 6'ıncısı duzenlenen Didim Turizm Yatırım zirvesi gercekleştirildi. Zirveye kamu ve ozel sektor adına cok sayıda kişi ve kurum katıldı.
Zirvenin acılış konuşmasını Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Ustundağ gercekleştirdi. Ustundağ konuşmasında, Didim’in Turizm koruma ve gelişim bolgesi ilan edildiğini ifade ederek “2009 yılından bu yana turizm yatırım zirveleri doğrudan ya da dolaylı olarak bir cok sorunun cozulmesine vesile olmuştur. Turizm teşvik planı kapsamında ilcemizde 1000 yataklı bir tesisin yapımına başlanmıştır. Yine turizmin kalkınmasında en onemli etkenlerden birisi de ulaşımdır. Soke-Milas karayoluna ve Bodrum havaalanına bağlayan bolunmuş yol calışmaları icin girişimde bulunduk. Yolun yapılması icin calışmalar başladı. Kamulaştırmadan dolayı aksamalar yaşandı fakat son yapılan toplantıda hak sahipleri bilgilendirildi ve yol calışmasının 6 ay icerisinde tamamlanmasını bekliyoruz.” dedi.

UNİVERSİTE İCİN İLK KAZMA TİCARET ODASINDAN

Ustundağ Didim’i Akkoy ve Akyenikoy uzerinde Dalyan kavşağına bağlayacak olan bolunmuş yol calışmasının yatırım planına alındığını da dile getirerek “En kısa surede bu calışmaların başlaması hepimizin ortak arzusudur.” dedi. Didim’in kış nufusu ile yaz nufusu arasındaki farktan dolayı Didim Devlet Hastanesinin yetersiz olduğunu ifade eden Ustundağ, “Didim’e 150 yataklı yeni bir hastaneye ihtiyac duyulmaktadır.” dedi.

Didim şehir merkezinde universite acılması icin Ticaret Odası olarak girişimlerde bulunduklarını kaydeden Başkan Ustundağ, “Devlet ve yerel kurumlarla yapılacak olan yeni eğitim binalarına ilk kazmayı Didim Ticaret Odası olarak bizler vuracağız.” dedi. Ustundağ Oda olarak 2014-2018 yılları stratejik planı kapsamında Didim’in gelişiminde izleyici değil yon veren bir kurum olmak istediklerini belirterek Zirvenin yapılmasına emeği gecen herkese teşekkur etti.

“DİDİM’E KİMLİK KAZANDIRMALIYIZ”

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise konuşmasında, 402 km2’lik alana kurulu ve 90 km’lik sahili olan Didim’in sorunlarının belli olduğunu belirterek planlamalara dikkat cekti. Didim’in planlamalarının yapılırken kısa değil uzun vadeli duşunulerek yapılması gerektiğini belirten Atabay “Yol, park, yeşillendirme yapılabilir ama aynı zamanda herkeste turizmci ruhu olmalı. Herkes bu kimlikle gezmeli. Bu zirvede turizmcilerin fazla olmadığını goruyorum ama aksine burada hınca hınc turizmci olmalıydı. İlcemize bir kimlik kazandırmalıyız. Didim’e bir kimlik giydirilmeli. Eğlence yeri mi yoksa dinlence yeri mi yoksa ikisi bir arada mı? Bu konularda karar vrebilmeliyiz. Once planlamalar bitirilmeli. Ayrıca tesis yapmaktan korkmamalıyız ama guzel ve yeşillik icerisinde tesisler olmalı. Yani turizmi adam gibi yapmalıyız. Şu an Didim’de başka kulturun esareti altındayız. Bu duzeltilmeli, mekanlarda bile bu olmalı. Bizde her şey var, deniz ruzgar, kum guneş dalga aklınıza ne gelirse; bu noktada da yatırımcıyı elimizden kacırmamalıyız. Bu kapsamda bu tur zirvelerde ele alınan sorunlar gelecek yılki zirvelerde de takip edilmeli, sonuc bildirgelerinde yer almalı.” diye konuştu.

ZİRVEDE KONUŞULANLARDAN BİR SONUC RAPORU OLUŞTURULDU

. İlcenin karakterini yok eden betonarme yapılar yerine Akdeniz kulturunu yansıtan binaların yapılması sağlanmalıdır. Şehirlerin otantik yerleri korunmalı, estetik bir yapıya sahip, arac trafiğinin olmadığı cadde ve sokaklar oluşturulmalıdır.

. Yurt icinde ve yurt dışında kendine has dokusu olan kentler incelenmeli ve turizm beldesinin gelecek planları oluşturulmalıdır.

. İlcenin belli bir bolgesine, Apollon tapınağı cevresinde yer alan tarihi evlerin modellendiği bir lokasyon kurulmalıdır.

. Turkiye’nin yurtdışındaki imajı olan her şey dÂhil – ucuz tatil anlayışı yıkılmalıdır.

. Şehre yakın bolgelerde her şey dÂhil konsepti terk edilmelidir. Turizmin otel dışında da yapılması sağlanmalı turisti otel dışına cıkaracak yontemler geliştirmelidir.

. Otel ve yatak sayısındaki artışın turizmin geliştiği anlamına gelmediği anlaşılmalıdır.

. Şehir planlarında bina boyları ağac boylarını gecmemelidir.

. Ege'de Antalya bolgesinde olduğu gibi kitle turizmi yapılmamalı buyuk tesisler yerine butik oteller teşvik edilmelidir.

. Tarih ve tabiat guzellikleri korunmalıdır.

. Şehrin mevcut dokusunun korunarak buyumesi icin planlı kentler oluşturulmalıdır. Şehirlerin karakteri olmazsa turizmin olmayacağı bilinmelidir.

. Turizm bakanlığı ile cok sıkı ilişkiler kurulmalıdır. Bakanlığın bolgeye desteğinin artması sağlanmalıdır.

. Turizm yatırım zirvelerinin ilk gunden bugune ulaştığı durum ve kazanımlar raporlanmalıdır. Konuşulan planların aksiyona donuşmesi gerekmektedir.

. Turist başına duşen harcama arttırılmalıdır.

. Maliye bakanlığının raporlarında yer alan kayıt dışı turizm yontemlerinin onlenmesi sağlanmalıdır.

. Yoresel urunlerin marka olması sağlanmalıdır.

. Şehri temsil eden tum aktorlerin bir takım olması ve aynı amaca hizmet etmesi gerekmektedir.

. Turizmin başladığı gunden bugune olumlu ve olumsuz yonleriyle turizmin geldiği yer raporlanmalıdır.

. Misafir ettiğimiz insanların sosyolojik yapısını tanımalıyız.

. Uzun yıllardır turizm yapılan şehirlerdeki gibi yoresel urun lezzetleri ve mekÂnların korunması sağlanmalıdır. Yıllar sonra aynı yerde aynı kalitenin bulunması gerekmektedir.

. Esnafın ve yanında calışan kişilerin turizm tesislerindeki gibi sertifikalı olması sağlanmalıdır. Calışanların eğitim duzeyi arttırılmalıdır.

. Anadolu insanın samimiyetini ve durustluğunu ortaya cıkaracak cesareti sağlamalıyız.

. Esnafın turistle durust bir ticaret yapması guleryuz gostermesi gerekmektedir. Bunun gonuller fethedeceği bilinmelidir.

. Şehrin yeşil dokusunun arttırılması icin ağaclandırma kampanyası yapılmalıdır. Bir kampanya oluşturularak tesislerimizde konaklayan turistler ağaclandırma calışmalarına katılabilir.

. 3. kuşak turizminin avantajları ve ilcemize uygulanabilirliği araştırılmalıdır. Buna uygun yaşam ve spor alanları ile sağlık tesisleri yapılarak yaşlanan Avrupalı insanı icin cazip hale getirilebilir.

. Evlerimizde halkın ve kentimizde yerel idarenin ciceklendirme calışmaları yapması gerekmektedir.

. Mevcut binaların dış cepheleri ve peyzajı yerel dokuyu yansıtacak şekilde yenilenmelidir.

. Altyapı guclendirilmeden tanıtımın işe yaramayacağı bilinmelidir.

. Altyapı ve planlamanın cok iyi olması sağlanmalı, insanlar şehre ne icin geldiğini bilmelidir.

. Didim’in değerlerinin iyi tanınması sağlanmalıdır.

. Yakın vadede atılım yapamazsak turizm kenti olmaktan cıkarız.

. Didim bir destinasyon olarak değil, Bodrum destinasyonunun bir parcası olarak algılanıyor bunu kırmalıyız.

. Eleman sıkıntısının giderilmesi icin bu alanda eğitim alan kişilerin staj sureleri 90 gun olmalı.

. Fuar etkinlikleri icin ortak havuz oluşturularak fon sağlanmalı.

. İkinci konutlar turizme kazandırılmalı, kucuk otellerin verimi arttırılmalıdır.

. Denizlerimizin kirlenmesinin onune gecilmelidir.

. Kucuk esnafa destek sağlanmalıdır.

. Didim’in değişik bolgelerinin tanınması icin şehri gezebilecek gezi aracları olmalıdır.

KAYNAK



__________________