Hukumetin acıkladığı orta vadeli plan (OVP) Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi. Planda turizm gelişim bolgeleri ve koridorları turizm kentleri ve eko-turizm bolgeleri yaratılarak sektorde ceşitliliğin ve surdurulebilirliğin sağlanması hedefleniyor.

Kalkınma Bakanlığı’nın 2015-2017 Donemi Yatırım Programı Hazırlıkları konulu genelgesinde turizm sektoru icin belirlenen hedefler acıklandı. İşte hukumetin orta vadede turizmde yapmayı planladığı calışmalar:

TURİZM GELİŞİM BOLGELERİ VE KORİDORLARI

Turkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında belirlenen turizm gelişim bolgeleri, turizm gelişim koridorları, turizm kentleri ve eko-turizm bolgeleri başta olmak uzere, turizmin ceşitlendirilmesi politikası ve surdurulebilir turizm ilkeleri doğrultusunda, varış noktası odaklı ve alan yonetimi modeli yaklaşımıyla geliştirilmiş projelere oncelik verilecektir. Sağlık Turizmi Oncelikli Donuşum Programı kapsamında, termal turizm bolge ve merkezlerinin altyapısının geliştirilmesine yonelik projelere onem verilecektir. Kış turizmine yonelik yatırımlar ilan edilen Kış Turizmi Kultur ve Turizm Koruma ve Gelişim Bolgeleri ile Turizm Merkezlerine odaklanacak, yatırım tekliflerinde alanın kış turizmi potansiyelinin yanısıra, cevresindeki mevcut kış turizmi alanlarının kapasitesi ile bolgesel ve ulusal talep durumu dikkate alınacaktır.

MAHALLİ İDARELERİN ALTYAPI PROJELERİNİN DESTEKLENMESİ
Mahalli idareler tarafından yapılacak turizm amaclı altyapı yatırımları Kultur ve Turizm Koruma ve Gelişim Bolgeleri, Turizm Merkezleri ve Korunan Alanlar ile alan yonetimi bazında geliştirilen projeler kapsamında desteklenecektir. Turistik yol, ic ve/veya dış turizme konu varış noktalarına ulaşımı sağlayan ve karayolu ağında olmayan yoldur. Yeni turistik yol projesi tekliflerinde, varış noktasındaki turizm talebi ve diğer turizm yatırımlarıyla eşgudum dikkate alınacaktır.

EĞİTİM VE KULTUR ALANINDA YAPILACAKLAR

Programda eğitim ve kultur sektorundeki hedefler de acıklandı:
Kultur varlıklarının korunması, restorasyonu ve bakım-onarımı ile ilgili projelere oncelik verilecektir. Kultur ve Turizm Bakanlığına bağlı muzelerin bakım-onarım, teşhir-tanzim ve guvenliğinin artırılmasına yonelik projeler desteklenecektir. Kultur ve Turizm Bakanlığı yatırım programında yer alan kultur merkezi projelerinden fiziki gercekleşmesi yuzde 50’nin uzerinde olanlara; kent niteliğinde olma, universiteye ve fazla nufusa sahip olma gibi kıstaslara gore odenek tahsisinde oncelik verilecektir. Bu niteliklere sahip olmayan ve inşaatına başlanmamış projeler yatırım programında iz odenekle yer alacaktır. Ancak fiziki gercekleşmeleri % 50’nin altında olan projelere, yerel yonetimlere devredilmeleri durumunda, “Kamu Eliyle Yapılan Kultur Yatırımlarına Destek Projesi” kapsamında oncelikli olarak odenek tahsis edilecektir. Zorunlu haller dışında, yeni kultur merkezi projesi tekliflerinin, Kamu Eliyle Yapılan Kultur Yatırımlarına Destek projesi kapsamında yapılması esastır.

BAKANDAN JAPONYA VURGUSU

Ote yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Turkiye'ye gelen Japon turist sayısını artırmaya yonelik calışmaları da değerlendiren Zeybekci, Japon turistlerin deniz, kum, her şey dahil seceneği yerine kultur, doğa ve sahil turizmini tercih ettiğini soyledi.
Turkiye'nin kultur turizmi acısından dunyanın en zengin ulkesi olduğunu vurgulayan Zaybekci, şunları kaydetti:
"Tanıtımla ilgili cok hızlı bir kampanya başlatmamız lazım. 2015, fuarlar ve tanıtımlarla ilgili cok farklı adımlar attığımız bir yıl olacak.
Japonya ile emekli ve yaşlılarla ilgili ortak proje icin calışıyoruz. Bunu cok onemsiyoruz. Bunu dunyaya da calışıyoruz. Turkiye butun dunyaya bu hizmeti verebilecek durumda. Gelişmiş ekonomilerin Avrupa, Amerika, Kuzey Amerika, Japonya gibi ulkelerin en buyuk problemi yaşlılarının ulkelerinde ağırlanması, bakımı. Bu ekonomilerine cok buyuk bir yuk haline geliyor. Bunu Turkiye'de cok daha uygun imkanlarla cok daha rahat yapabiliriz. 40 milyon turisti ortalama 600-800 dolar harcamayla ağırlamaktansa, 1 milyon turist yerine boyle bir 50 binlik ağırlamayı yapmak bizim icin daha avantajlı, ekonomik, kazanclı. Bunun uzerinde calışıyoruz, Japonlarla bu alanda bir goruşmemiz var."


KAYNAK

__________________