Tarım ve Orman Bakanlığı, hileli urun listesini acıkladı. "Performans artırıcı enerji yuklu" diye satılan cikolatalarda ve kahvelerde sildenafil, tadalafil gibi bircok ilac ham maddesi tespit edildiği belirtildi.
Bu maddeyi iceren urunlere ulaşmak ise cok kolay. Bunları ureten firmalara verilen ceza bu yıl 22 bin 742 lira. Firmaların elde ettikleri kazancların ise bu cezanın cok cok uzerinde olduğu, caydırıcı olması icin hapis ya da ticaretten men gibi onlemlerin etkili olabileceği bildiriliyor. Turk Muhendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Muhendisleri Odası İstanbul Şubesi Yonetim Kurulu Başkanı Zafer Şenyurt, "Listede bulunan ilac etken maddelerinden biri de Sildenafil. Bunlar enerji iceceklerinde, cikolatalarda yine performans artırıcı urun olarak sunulmakta ve halkın cok rahat ulaşabileceği satış noktalarında yer alıyor. Son derece tehlikeli" dedi.
[h=3]"GIDA DENETİMLERİ YETERLİ DEĞİL"[/h] Uretici firmaların yeterince denetlenmediğini ifade eden Şenyurt, şunları soyledi: "5996 sayılı kanun kapsamında gıda denetimi, Kamu denetimi gıda hilelerinin onune gecmek icin cok onemli. Bunların frekanslarının artırılmasını biz oneriyoruz. Şu anda 675 bin civarındaki kayıtlı onaylı işletmeleri, 6 bin 800 civarında teknik personel denetliyor. ve ortalama yılda 1 kez bir işletmenin denetleniyor olması bu sayının yetersiz olduğunu gosteriyor. Yapılan tespitlerde farklı gıda urunlerinde taklit ve tağşiş yapılan firmalar, belli aralıklarla bakanlıkca yayınlanıyor. Bu bir parca caydırıcı etki yapabiliyor ancak yapılan incelemeler gosteriyor ki aynı firmalar isim değiştirerek bu hatayı, bu yanlışı yapmaya devam ediyorlar. Bu da gosteriyor ki uygulanan cezai yaptırımlar yeterli değil. Cezai yaptırımların da artırılması son derece onemli"
[h=3]"SİLDENAFİL MADDESİ OLUME GOTUREBİLİR"[/h] "Hile yapılan, taklit tağşiş yapılan urun gruplarından bir tanesi de icecek grubunda tespit edilen ilac etken maddesi." diyen Şenyurt, "Son derece tehlikeli, insanları olume goturebilecek, kalp krizlerine yol acabilecek, doktor kontrolunde verilmesi gereken ilac etken maddeleri. 'Sildenafil' orneğin tespit edilmiş. Bunlar enerji iceceklerinde, cikolatalarda yine performans artırıcı urun olarak sunulmakta ve halkın cok rahat ulaşabileceği satış noktalarında yer alıyor. Son derece tehlikeli. Bu tur urunler ureten firmalar hakkında savcılığa suc duyurusunda bulunuldu ve kovuşturma yapılıyor. Ama bu konuda halkımızın da dikkatli ve duyarlı olması lazım. Bu kadar ucuz olmamalı, bu urunlere ulaşım bu kadar kolay olmamalı. Zaten bu yuzden yasaklı" dedi.
[h=3]BU TUR URUNLERE ULAŞIM COK KOLAY[/h] Taklit, tağşiş yapan firmalara verilen cezaların caydırıcı olmadığını dile getiren Şenyurt, şoyle konuştu: "Bu konuda cok titiz davranmak lazım. Gelişi guzel, her yerden ulaşabiliyor insanlar bu tur urunlere. Kamu denetimi bu konuda belli ki sıklaştırılmış. Daha da sıkılaştırılmalı ve bunlar zaten halkın sağlığını tehdit ettiği icin, bu ve benzer urunlerde yapılan tespitlerde, uretici firmalar hakkında savcılığa suc duyurusunda bulunularak bunlarla ilgili yasal işlem yapılmakta. Diğer taklit tağşiş urunlerde ceza sadece para cezası olarak karşımıza cıkıyor. Bu yıl enflasyon oranının da artırılmış haliyle 22 bin 742 lira şu anda uygulanan ceza. Zaten kotu niyetli olan, haksız kazanc elde eden bu cezayı goze alarak bu işe giriyor. Cunku elde ettiği kazanc zaten bu cezanın cok cok uzerinde. Dolayısıyla bu cezayı goze alarak uretime devam eden firmalar var. Bunlarla mucadele etmek lazım. Cezaları caydırıcı hale getirmek lazım. Belki hapis cezası, belki ticaretten men cezası gibi farklı secenekler olabilir. Şu anki cezaların caydırıcı olmadığını acıkca soyleyebiliriz"
[h=3]YILDA 320 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR[/h] Gıdaya bağlı hastalıkların onune gecmenin onemini vurgulayan Şenyurt, "Yılda 600 milyon insan dunya genelinde gıdaya bağlı hastalıklarla karşılaşıyor. 200'un uzerinde tanımlanmış gıdaya bağlı hastalık var. Bunların bir kısmının olumle sonuclanan etkileri olduğu gibi hafif atlatılan sağlık sorunları da bunların icerisinde ve yılda 320 bin kişi hayatını kaybediyor. Ulkemizde de gectiğimiz yılda hatta bu yıl, sahte ickiden ve yedikleri yemekten zehirlenerek olen insanlar hala duyuyoruz. Bu tur olayların onune gecmek icin bilincli olmak zorundayız" dedi.
[h=3]"URUNLERİN İCERİKLERİNE BAKMIYORUZ"[/h] Bazı vatandaşlar da aldıkları urunlerde denetimlerin yetersiz olduğunu dile getirdiler. Murat Akın, "Yeterli denetim de yok. Biz de dikkat etmiyoruz zaten. Bakmıyoruz. Ezbere alıyoruz" şeklinde konuştu.
Ozellikle enerji iceceklerini kalp rahatsızlıklarına yol acması nedeniyle tuketmediğini dile getiren 10 yıldır İstanbul'da yaşayan Ukraynalı Viktor Cherepakha, "Acıkcası ben alışveriş yaparken urunlerin iceriklerine bakmıyorum ama tahmini hangi urunun nasıl işe yaradığını biliyorum. Şahsen enerji iceceği mesela almıyorum. Cunku enerji artırıcı bir şey yani, kalbin calışma hızını artırıyor ve bu sağlıklı bir şey değil. O yuzden pek tuketmemeye bakıyorum. Cikolata pek duşundurmedi acıkcası daha once bunu" ifadelerini kullandı.
Satın aldığı gıda urunlerinin iceriğini incelemediğini ifade eden Nihat Eren ise, "Genelde onlara bakmıyoruz. Ben Turk malı olup olmadığına bakıyorum acıkcası. O bahsettiğiniz konulardan da pek fazla bilgimiz yok. İceriğine de bakmıyoruz. Baktığımızda da cok fazla bir şey anlamıyoruz" dedi.
Kaynak: DHA