Jolly Tur Yonetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 32 yıl once 6 kişiyle başladıkları yolculukta 15 milyon tur sayısına ve 5 bin istihdama ulaştıklarını soyledi.
Sozcu’den Ozlem Gurses’e konuşan Mete Vardar, Jolly Tur’un bu noktaya gelmesinde Sinan Vardar’ın vizyonuna ve başarısına dikkat cekti.
‘’MİSAFİRLERİ AİLEMİZ GİBİ GORUYORUZ’’
Jolly Tur’da muşteri sadakatinin yuksek olduğunu dile getiren Vardar, ‘’Bizimle seyahat etmiş her 100 yolcudan 87'si yine bize geliyor, eşine dostuna da tavsiye ediyor. Cunku biz işimize sadece iş olarak bakmıyoruz, misafirlerimizi ailemiz kabul ediyoruz. Bize teşekkur mesajı yazan, hatta hediye gonderen cok sayıda muşterimiz var. ‘’dedi.
KULTUR TURLARINDA YUZDE 200 BUYUMEYİ HEDEFLİYOR
Gectiğimiz yıl kultur turlarından yuzde 117 buyuduklerini ifade eden Mete Vardar, bu sene kultur turlarında yuzde 200 buyumeyi hedeflediklerini kaydetti. Vardar, ‘’5 sene once 3 buyuk şehirden cıkışlı turlar yaparken bu sene 38'e cıkardık. Urfalı vatandaşımızı Bodrum'a, Trabzonlu vatandaşımızı Mardin'e goturmek istiyoruz. Kapadokya'da yaşayıp İstanbul'u gormeyen insan var ya da İstanbul'da yaşayıp Dolmabahce Sarayı'nı gormeyen.’’ ifadelerini kullandı.
GORDION TEKNOLOJİ’DE 100 KİŞİ CALIŞIYOR
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte munferit seyahatlerin artmasının Jolly Tur’u da bir donuşum icine soktuğunu acıklayan Vardar, ‘’Oeknolojinin gelişme hızını goruyoruz, bunun icin 8 sene once ayrı bir teknoloji şirketi kurduk; Gordion ismiyle. Turizm teknolojilerinde uzman 100 kişilik bir kadro var. Butun altyapımızı onlar kuruyor ve yonetiyor. Online sitemiz, CRM programımız, uctan uca seyahat planlaması, tumu o ekibin sorumluluğunda. Daha heyecan verici olan şu; Kasım 2018 itibarıyla kendi yazılımımıza gectik. Gordion Teknoloji'nin urettiği bilgiyi kullanıyoruz artık. Ustelik bu ozgun yazılımı cok yakın zamanda başka şirketlere de sunacağız. Amacımız dunyaya da turizm teknolojileri pazarlamak.’’ şeklinde konuştu.
‘’BAĞLIKAYA’NIN DUYARLILIĞINI BİLİYORUZ’’
Vardar, Turkiye'nin hak ettiği turizm potansiyeline ulaşması icin ne yapması gerek?’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:
‘’Senede 1 milyon misafir sayımızla, ozellikle ic turizmin taşıyıcılarından biri olarak, bu konuda surekli paydaşlarımızla toplantılar yapıyoruz. TURSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın bu konudaki duyarlılığını biliyoruz. İc turizm fiyatları ek maliyetler nedeniyle yuzde 70-80 oranında arttı. Sektorde ic pazar cok onemli, otellerin ne olursa olsun bu payı koruyor olması lazım. Yatırımcıların, tedarikcilerin, hizmet sektorundeki herkesin eğitim ve bilgi seviyelerini artırması gerekiyor. Yerel yonetimlerin ve hukumetin turizm politikalarının da bunu desteklemesi şart. Tanıtım faaliyetleri cok onemli. Şu anda Kultur ve Turizm Bakanımız da sektorden arkadaşımız, konunun tam kalbinde bir isim. Eminim başarmak icin kendisi de ne gerekiyorsa yapacaktır.’’
OTEL SAYISI 4 BİNE CIKACAK
JollyTur.com'da şu anda 800 olan otel sayısının 4 bine ulaşacağı bilgisini veren Mete Vardar, ‘’Mart ayı itibarıyla 200 bin yurtdışı oteli de bu anlaşma kapsamında sistemimize ekliyoruz. Yani yurtdışına gitmek istiyorsanız bizim sitemiz uzerinden cok daha geniş seceneklerle ucağınızı, otelinizi, her şeyinizi kendiniz yapabileceksiniz. Bir amacımız da ozellikle ikinci ceyrekten itibaren, yemek istediğiniz lokantanızı, konser ve mac biletinizi dahi kendiniz yapabileceğiniz bir internet yapısına kavuşmak. Seyahatle duşunebildiğiniz her şeyi yani.’’ dedi.
‘’TURİZM FUTBOL’DAN DAHA KOLAY’’
Met Vardar’a yoneltilen diğer sorular ve Vardar’ın yanıtları şoyle:
– Hangisini yonetmek daha zor, turizm mi futbol mu?
Ben 3 yaşından beri futbolla buyudum, babam 7 futbol kulubunun başkanlığını yaptı, hep icindeydim. Tabii ki tutkuyla bağlı olduğumuz Beşiktaş'tı, orada bir sene pazarlama, 2 sene futbol şubesinin yoneticiliğini yaptım. Şu anda kuluplerin sahibi bankalar, kredi şirketleri. Ben kendi şirketimde kendi kararlarımı verebiliyorum. Turizm cok daha kolay.
GOLDMAN’IN İLK TURİZM YATIRIMI
– Sanırım Jolly'de bir de yabancı yatırımcı var…
Doğrudur, turizm o kadar hızla gelişiyor ki artık Jolly olarak kabuğumuza sığmaz hale gelmiştik. Hem kurumsallaşmak hem de dunyaya acılmak adına şu andaki ortağımız Goldman Sachs şirketiyle calışmaya başlamıştık. Daha sonra onlardan boyle bir oneri geldi, biz de bunu şirketimize, markamıza, potansiyelimize ve ulkemize guven olarak gorduk.
– Bu Goldman Sachs'ın Turkiye'deki tek turizm yatırımı mı?
Evet. Hatta dunyadaki ilk turizm yatırımı! Bizden sonra da Brezilya ve Rusya'da ortaklıklar yaptılar.
– Nasıl bir anlaşma bu?
3 sene once yaptık ama oyle şeyler oldu ki Turkiye'de, butun olumsuzluklara rağmen devam ettik. Once yuzde 10'luk bir hisse aldılar, ikinci fazda yuzde 25'e cıktılar. Amacımız hep beraber Jolly'yi cok daha buyuk hedeflere ulaştırmak, dunya turizmine acmak, butun yenilikleri daha sağlıklı bicimde yonetmek ve şirketi buyutmek.
KADINLAR VE GENCLER DUNYAYI TANIMAK İSTİYOR
– Kimler seyahat ediyor? Ben hep kadınları goruyorum turlarda…
Keşfetmek ve deneyim insanları ozgur kılan duygular. Herkes bunu yaşamak istiyor.
Kadınlar da oyle… Gunluk hayatlarından uzaklaşıp kendilerini bulacakları etkinliklerin icinde olmak istiyorlar. Onlara ozel spor, tadım gibi programları da iceren seyahatler planlıyoruz. İnsanın gelişimine cok etki eden bir konu turizm, seyahat etmek. Bir devlet politikası olması gerek.
– Peki ya gencler?
Gencler bizim icin cok değerli, sadece bugun değil, dun de boyleydi. İkinci ve yan kuruluşumuz olan genclik markamız Unitravel uzerinden 15 seneyi aşkın suredir genclik festivalleri duzenliyoruz. Kış aylarında Uludağ'da Whitefest ve yine genclere yonelik olarak nisan, mayıs aylarında Spring Break. Bunun yanında bir de beyaz yakalılar icin yine Uludağ'da gercekleştirdiğimiz Corporate Weekend isimli ayrı bir festivalimiz var. Bu vesile ile her yıl 30 binin uzerinde genci Jolly ailesine katmış oluyoruz.
– Muhafazakar turlar diye bir kategoriniz var. İceriği nedir?
Biliyorsunuz, muhafazakar oteller var Turkiye'de, gun gectikce de coğalıyor. Bazısı tam muhafazakar, deniz ayrı, havuz ayrı, hatta yeme icme mekanı ayrı. Bazısı da sadece alkolsuz otel. Bunlarla ilgili kategorimiz bu. Talep eden yerli ve yabancı muşterilerimiz icin sağladığımız bir secenek. Bir de muhafazakar yurtdışı turları var, kapalı gruplara ozel olarak tasarlanmış rotalar. Gecen sene 42 grup yapmışız boyle…
ALINTIDIR : www.turizmguncel.com