ABD Dışişleri Bakanlığı Turkiye’ye yonelik seyahat uyarısını guncelledi. Bakanlık vatandaşlarından Turkiye’ye seyahetlerini yeniden gozden gecirmelerini istedi. Bakanlık 16 Ocak tarihinde de benzer bir uyarı yayınlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Turkiye genelinde seyahat riskini, ‘seyahati yeniden gozden gecirin’ anlamına gelen ‘seviye 3’ olarak belirtti.

Teror ve keyfi tutuklamalara karşı vatandaşların uyarıldığı acıklamada bazı bolgelerde riskin daha fazla olduğunun altı cizildi. Bu bolgelerin başında Suriye ve Irak sınırına yakın yerlerin geldiği belirtildi.

“Teror grupları Turkiye’ye yonelik olası saldırılar planlamaya devam ediyor” denilen acıklamada turistik bolgelerin, toplu taşıma araclarının, pazar ve alışveriş yerlerinin, yerel yonetim binalarının, ibadethanelerin, parkların, buyuk spor etkinlikleri ve kulturel etkinliklerin, eğitim kurumlarının, havaalanlarının ve diğer kamuya acık alanların teroristler tarafından hedef alınabileceği kaydedildi. Acıklamada teroristlerin daha once bu yerleri hedef aldığı hatırlatıldı.

Guvenlik guclerinin on binlerce kişiyi gozaltına aldığı belirtilen acıklamada bunlar arasında ABD vatandaşları da olduğu ve bu kişilerin teror orgutleriyle bağlantılı olduklarının iddia edildiği kaydedildi. Bu tutuklamaların bircok kez gizli tanıklar ve siyasi sebeplerle yapıldığı da ifade edildi.

Uyarıda ABD vatandaşlarının Turkiye’den ayrılma yasağıyla karşı karşıya kalabildiği durumlar hatırlatıldı ve Turkiye hukumeti tarafından acık bir şekilde onaylanmayan gosterilere katılmanın ya da hukumeti eleştirmenin tutuklamayla sonuclanabileceği yonunde de uyarı yapıldı.

Amerika’nın Batman, Bingol, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde seyahat eden vatandaşlarına acil yardım hizmeti sunmada da sıkıntı yaşayabileceğinin altı cizildi. Turkiye’de calışan Amerikalı kamu calışanlarının bu illere yetkililerin izni olmadan seyahat etmeleri daha once yasaklanmıştı.

mynet.com