Nicin ondan muşteki gibisiniz? O mazrufa bu zarftan muvafık ne olabilir? Sizi boyle gordukce bû kadının başka turlu nasıl giyinebileceğim duşunuyorum ve carşafsız. pecesiz bir kadın tahayyul edemiyorum.
Siz bizim aşkunızm, hurmetimizin, siz bizim kıskanclığımızın mutî mahbubeleri değil misiniz? Vucudunuzun şeklini alan bu dilfirib (gonul alan, cekici) mahpesi sizin etrafınıza, sizin yuzunuz ustune biz orduk; bizim ihtimamımız, bizim muhabbetimiz ordu. Sizi guneşten, havadan, sizi kem nazardan sakındik da boyle yaptık.
Yazık değil mi ki o saclara guneş vursun, o yuzu havalar, tozlar hırpalasın. Yazık değil mi ki -mazallah- o gozlerin harimine kolayca, laubali bir yabancı gozun kıvılcımı sıcrasın.
Duşunduk ki belki bilmeyerek, belki farkına varmayarak birine guluverirsiniz. Nazarlarınız belki bilÂihtiyar birinin ustunde fazlaca tevakkuf ediverir.
Onun icin yuzunuzu orttuk. Zira tebessumlerinizin, bakışlarınızın kıymetini biz anlıyor, biz biliyorduk. Gonlumuz onların oyle luzumsuz yere heder olmasına acıdı da, bir ipek mahfaza icinde muhafazalarına luzum gorduk.
Cemiyetlerin medeniyetlerin esasını bir erkeğin kıskanclığı kurdu. Memleketlerden, vatanlardan evvel ilk mudafaa edilen, kadındı. Bana inanınız; butun bu evler, bu mabedler ve bu şehirler sizin icin yapıldı ve sizin acıldığınız ve sizin kıskanclık mahpesini yıktığınız yerlerde derhal evler yıkıldı, mabedler harap oldu, şehirler coktu. Cunku sizin mahpesleriniz o yerlerin surları idi, kaleleri idi.
Nicin başka cinsten kadınlara bakıp da başınızda garip mutalÂalara meydan acıyorsunuz? Onlardan size ne? Siz -başlı başınıza bir Âlemsiniz.
Ben o Âleme girdiğim dakikadan itibaren haricte başka mevcudiyet var mı, yok mu unuttum bile. Siz nicin kendinizde herkesi unutmuyorsunuz?
Soze başlarken demiştim ki, bu cirkin asrın, bu cirkin muhitin yegÂne guzelliği sizin carşafınız, sizin pecenizdir. Memnun ve musterih yaşamak icin bu kanaat size kifayet etmez mi? Halbuki benim ruhumu sadece bu kanaat dolduruyor.
Peceniz ve carşafınız. Bunlardır ki insana muhabbet oğretiyor; hayata muhabbeti, aşka muhabbeti, memlekete muhabbeti oğretiyor; bahusus memlekete muhabbeti. Zira sizin ortuleriniz, bu susleriniz değil midir ki, minarelerden ve o al rÂyetten (bayraktan) sonra bu serseri ruha biraz Âşin melce ve bir emin mersa / liman) saadeti veriyor.
Pecenizin kudsiyetini şuradan anlayınız ki, bir yabancı elin ona uzanması ihtimali bile gayz nedir, kin nedir hic bilmeyen bu tembel ve yorgun ruhta beldeler yıkacak, burc ve barular / kaleler) devirtecek bir ateş alevliyor.
Gordunuz mu? Pecenizden bahsederken haşin adımlarla surlar etrafinda dolaşan eski bir kahraman gibi soz soylemeye başladım. Belki bunların hicbirini yapmayacağım; fakat emin olunuz ki, şu dakikada cok samimiyim. Size, sizin ortulerinize ve suslerinize doğru teveccuh edince kendimi herşeye kadir hissediyorum.
Tarih, menakıb-ı beşeriyeyi dolduran en buyuk kahramanlık bana birer cocuk oyunu gibi geliyor.Sakın onlan cıkarmayınız, sakın onlan atmayınız. Bu cirkin muhitin ortasında asalet ve zarafete yegÂne dÂl (işaret) olarak bunlar, sade bunlar kaldı. İnsanlar senelerden beri, insanlığı terzil icin ve cemiyetlere manzaraların en fenasını vermek icin sevimsiz bir cinnetle herşeyi devirdiler.
Bu guruha peyrev olmak (peşinden gitmek) size yakışır mı? Ben sizi zamanların ve insanların fevkinde, onların haricinde biliyorum. Siz mestur ruhlardan değil misiniz? Dunya yuzunde tek başına kalan ulvî bir dinin İlÂhı, sizi bu sıfatla sair mahlûkat arasında mumtaz kılmamış mıydı?
Siz onun halk ettiği cennetÂsa Âlemin meleklerisiniz. O, Kitabında sizin isminizi zikretti. O vakitten beri siz mukaddesat meyanma girdiniz; artık ne hale, ne maziye, ne atiye mensupsunuz. Yalnız unutmayınız ki, sizi bu mertebeye bizim aşkımız, bizim hurmetimiz, bizim kıskanclığımız is'ad etti (yukseltti)."
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Kadınlık ve Kadınlarımız
39-41
Daha once Hakimiyeti Milliye Gazetesinin başyazarı olan Yakup Kadri daha sonra CHP'nin yayım organı olan ve Hakimiyeti Milliye’nin devamı Ulus Gazetesinin yazarlarındandır
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- CarŞaf Ve PeCeye Daİr Bİr Yazi!