Ebu Hureyre’den (ra.) rivayet edildiğine gore Resulullah ummetin sefih genclerine dikkat cekerek “Ummetimin helaki sefih gencler eliyle olacaktır.” (1) buyurmuştu. “İcimizde salihler (dindarlar) olduğu halde helak olur muyuz?” sorusuna “kotulukler cok olunca” diye cevap vermişti(2). Yine Medine’de sahabelerine “Ben şuphesiz evlerinizin icine yağmur gibi girecek fitneler goruyorum” (3) buyurmuştu. Bir hadis-i şeriflerinde de, “Zaman yavaş yavaş yaklaşıyor. Amel azalacak, (kalplere) cimrilik atılacak, fitne hakim olacak. Olumler artacak” buyurarak gittikce ummette bozulmaların olacağını haber vermişti. (4)
Bir başka Hadis-i Şerif de, “Şu onumuzdeki gunlerde cehalet iner, o zaman din ilmi kaldırılır. Hem o zaman olumler coğalır” haberi verilmişti. (5)
Ashabtan Enes b. Malike gelip, Emevi valisi Haccac b. Zalim’den şikayet edenlere o: “Sabrediniz, uzerinize gelen zaman ancak kendisinden daha kotu (olarak) gelecek: Rabbinize kavuşuncaya kadar. Ben bunu Nebiniz (asm.) den duydum” buyurmuştu(6). Resulullah (asm.) in sırdaşı olan Huzeyfe b. el-Yeman (ra.) bir gun kendisine ulaşmasından korktuğu şer konusunda Resulullaha şoyle demişti:
“Ey Allah’ın Resulu, mutlaka bizler (islamdan once) cahiliyyede şerler icinde idik. Derken Allah bize hayrı getirdi. Acaba bu hayırdan (menfeatten, guzellikten) sonra kotulukler var mı? Bunun uzerine Allah Resulu “evet” buyurdu. O: “Peki bu şerden sonra hayırdan bir şey var mı? “Resulullah (yine) “evet” buyurdu...
“(Hadis-i şerifte Resulullah (asm.) yine şerlerden soz etti.) sonunda Huzeyfe (ra.) yine sordu: “Bu şerlerden sonra da hayır var mı?” Resulullah (asm.) “Evet” buyurdu. “(Bir kısım) cağırıcılar cehennem kapılarına cağıracaklar, kendilerine icabet eden oraya yonelecektir. Onu oraya atacaklar” (7).
Bunun uzerine ben: “Onları bize tarif eder misin?” dedim. Resulullah: “Onlar sizin aşiretinizden, icinizdendir. Sizin dilinizle konuşurlar” dedi. (Yine) ben: “Bu zamana ulaşırsam bana ne yapmamı emredersin?”dedim. Resulullah şoyle buyurdu. “Muslumanların cemaatine ve onların imamına (onderine) uy ve bunlardan ayrılma” Bunun uzerine: “Onların cemaati ve onderi yoksa?” dedim. “O zaman cemaati ve imamı olmayan fırkaların hepsinden ayrıl, şayet bir ağacın kokune (kovuğuna) sığınabilirsen, olum sana yetişinceye kadar bu hal uzere ol.” (8)
Burada Resulullah yine ummetinin gittikce bozulacağını, fakat Cahiliyye Cağından sonra İslamın geldiği gibi, her şerrin arkasından hayrın geleceğini belirtmiş, bozulmanın, curumenin icten olacağını da ihbar etmiştir. Bozulanlar muslumanlar icinden, onların kavim, kabile ve toplumundan olacaktır. O zamanlar muslumanların da cemaatleri ve bunların onderleri olacak, bunlar bozulmaya, fesada karşı mucadele edeceklerdir. Durum daha kotuye gider de musluman kendisine yol gosterici bir imam (onder, lider) bulamaz, cemaat ve imam olmazsa, Resulullah boyle bir zamanda toplum icinde olmamayı, bozulan topluma karışmamayı tavsiye etmektedir.
Bir başka hadis-i şerifte de: (Ebu Hureyre’den nakledildiğine gore) Resulullah (asm.) “Yakında buyuk fitneler olacak o fitnelerde (yerinde) oturanlar ayaktakilerden, ayaktakiler yuruyenlerden, yuruyenler koşanlardan, daha hayırlı olacaklar. Kim o fitne icinde bulunmuş olursa, ondan uzak dursun. O zaman bir iltica yeri, sığınacak mekan bulursa ona sığınsın” buyurarak(9) aynı konuya parmak basmıştır.
Cahiliye cağındaki acık sacıklığın, ummetin sonunda da olacağını belirten
Resulullah, bir gun Medine’de sabah namazı vaktinde korkarak heyecanla uyanmış: “Dunyada nice giyinmiş kadınlar vardır. Ahirette cıplaktırlar” (10) buyurmuştur. Boylece Resulullah dunyanın sonunda ve ummetin sonlarında, İslam kadınlarının dunyada giyinik oldukları halde, İslamî tarzda giyinmedikleri, bazı yerlerini actıkları, şeffaf ve dar giyindikleri icin ahiret nokta-i nazarından acık olduklarını ve acıklıklarının cezasını goreceklerini belirtmiştir.
Yine, “Benden sonra kimisi kimisinin boynunu vuran kafirler olarak dinden donmeyin” (11) buyurarak, kendinden sonra cahiliye cağı gelenek ve goreneklerine, icki, kumar, faiz, puta tapma, fısk ve buyuk gunahlara donmemeyi emrettiği gibi, dinden geri donme hususunda da ummeti uyarmış, islam cemiyetlerinde irtidadların (dinden donmelerin) olacağına da işaret etmiştir.
Yine, fitnelerin Hz. Omer zamanından sonra başlayacağını da Huzayfe’ye (ra.) bildirmiş, Hz. Omer’in (ra.) fitnenin ortaya cıkmasını engelleyen bir kapı olduğunu ifade etmiştir. (12)
Resulullah (asm.) ayrıca fitnenin doğudan cıkacağını, deniz dalgaları gibi dalgalanıp ortalığa hakim olacağınıda belirtmiştir(13). Hatta zamanın değişmesi ile insan şekilli putlara tapılacağını da haber vermiştir. (14) Ummet icinde ye’cuc, me’cûc ve Deccal’ın cıkacağındanda soz eden
Resulullah (asm.) (15) zaman gectikten sonra, guvenilirliğin insanlardan alınacağını, insanların gittikce kotuleşeceğini, geriye kotu halli insanlar kalacağını (Husale-i nas) belirtmiştir. Husale, herşeyin kotusu hakkında kullanılır. Mesel buğdayın, hurmanın kotusune ‘husale” denildiği gibi, insanların şerlilerine, alcaklarına da boyle denir. Nitekim Buhari’de nakledilen bir hadis-i şerifte: Mirdas b. Eslemi şoyle rivayet eder:
“İyiler birer birer onceden gider. Geride arpa veya hurmanın husalesi (dokuntusu, kotusu) kaldığı gibi husaleler kalır da Allah Onlara hic kıymet vermez.” (16)
Kaynaklar:
1. Sahihu’l-Buhari, VIII, 88; Sunenu İbn-i Mace II, 1331 (no: 4015)
2. Sahihu’l-Buhari, VIII, 88; Sunenu İbn-i Mace II, 1305 (no: 3954)
3. Sahihu’l-Buhari, VIII, 89.
4. Sahihu’l-Buhari, VIII, 89.
5. Sahihu’l-Buhari, VIII, 89.
6. Sahihu’l-Buhari, VIII, 90.
7. Burada alma manasına kazf kelimesi kullanılmıştır.
8. Sahihu’l-Buhari VIII, 93; Sunenu İbn-i Mace II, 1317 (no: 3979).
9. Sahihu’l-Buhari VIII, 92; Tefriru’l-Kurani’l-Azim II, 43; Sunenu İbn-i Mace, II, 3961.
10. Sahihu’l-Buhari VIII, 90; Sunenu İbn-i Mace II, 1326 (Tabahtur ve kadınların suslenmesi).
11. Sahihu’l-Buhari VIII, 91.
12. Sahihu’l-Buhari, VIII, 93; Sunenu İbn-i Mace II, 1306 (no: 3956)
13. Sahihu’l-Buhari, VIII, 95.
14. Sahihu’l-Buhari, VIII, 100.
15. Sahihu’l-Buhari, VIII, 101-104.
16. Riyazu’s-Salihin s. 171 (370. bab. 1825. hadis. Buhariden); Sunenu İbn-i Mace II, 1307 (no: 3957, 1340) (no: 4038 Hurmanın kapcığından ayıklandığı gibi iyiler gittiği zaman) ayrıca bk. II, 1342 (no: 4043).
Murat Sarıcık (Doc Dr.)
__________________
Ahirzaman fitneleri nasıl ortaya cıkacak ; bunlara karşı kendimizi nasıl koruyacagız?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Ahirzaman fitneleri nasıl ortaya cıkacak ; bunlara karşı kendimizi nasıl koruyacagız?