2018 yılında "Turkiye Turizm Yılı" ilan edilen Cin Halk Cumhuriyeti'nden ulkemize gelen turist sayısı, bir onceki yıla gore yuzde 59,38'lik artışla 394 bin kişiyi gecti.

2018 yılında "Turkiye Turizm Yılı" ilan edilen Cin Halk Cumhuriyeti'nden ulkemize gelen turist sayısı, bir onceki yıla gore yuzde 59,38'lik artışla 394 bin kişiyi gecti. Yaşanan artışı değerlendiren Yaşar Universitesi Turizm Rehberliği Oğretim Uyesi Doc. Dr. Gokce Ozdemir Umutlu, doğru tanıtım stratejileri ile hareket edildiği takdirde bu yıl yaşanan artışın devam ederek onumuzdeki yıllarda hedeflenen 1 milyon Cinli turist sayısına ulaşabileceğini ifade etti. Kultur ve Turizm Bakanlığı verilerine gore 2018'de ulkemizi ziyaret eden yabancı sayısı gecen yıla gore yuzde 21,84 artışla 39 milyon 488 bin 401 kişi oldu. Ulkemize en cok ziyaretci gonderen ulke sıralamasında Rusya, onceki yıla gore 1 milyon aşkın bir artış ile 5 milyon 964 bin 613 turist ile birinci, Almanya 4 milyon 512 bin 360 turist ile ikinci sırada yer aldı. Gectiğimiz yıl, "Turkiye Turizm Yılı" ilan edilen Cin Halk Cumhuriyeti'nden gelen ziyaretci sayısındaki yuzde 59,38'lik artış dikkat cekti. 2018'den Cin'den gelen turist sayısı 394 bin 109'a ulaştı, 2016'da 167 bin 570, 2017'de ise 247 bin 277 Cinli ulkemizi ziyaret etmişti. Yaşar Universitesi Uygulamalı Bilimler Yuksekokulu Mudur Yardımcısı Turizm Rehberliği Oğretim Uyesi Doc. Dr. Gokce Ozdemir Umutlu, Cin ile turizm ilişkilerimizin gectiğimiz yıllarda başarılı işbirlikleri ile guclendirildiğini ve Cinli turist sayısının onemli bir ivme kazandığını belirtti. Cin ve Turkiye arasındaki ilişkilerin binlerce yıl oncesine dayandığını, İpek Yolu'nun bu ilişkilerde onemli rol oynadığını hatırlatan Umutlu, "İki ulkenin gecmişten gunumuze gelen bağları ve son yıllarda artan işbirlikleri var. Doğru tanıtım stratejileri ile yaşanan artış devam ederek onumuzdeki yıllarda hedeflenen sayı olan 1 milyona ulaşılabilir" dedi.

"2019 YILINDA JAPON TURİST SAYISINDA DA CİDDİ BİR ARTIŞ BEKLENMEKTE"

2018'de Japonya'dan gelen turist sayısında da yuzde 66,11'lik artış yaşandığını; ancak sayının 81 bin 93 kişi olduğunu kaydeden Umutlu, "2019, Japonya'da Turk yılı. Benzer işbirliklerinin Japonya ile de kurulması sonucunda 2019 yılında Japon turist sayısında da ciddi bir artış beklenmekte" diye konuştu. Gectiğimiz yıllarda, Rusya orneğinde gorulduğu gibi tek bir pazara bağımlılığın ozellikle Antalya icin cok buyuk bir sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Doc. Dr. Gokce Ozdemir Umutlu, "Bu yıl Rusya ve Avrupa'dan gelen ziyaretci sayısında ciddi artış var; ancak gectiğimiz yıllarda Rusya pazarında olduğu gibi Avrupa pazarında da ciddi daralmalar gozlemlenmişti. Turizmin, yaşanan ekonomik ve politik gelişmelerden genel olarak etkilenmemesi icin riskin dağıtılması cok onemli. Bu nedenle de turizm stratejileri acısından pazar ceşitliliğine gitmek cok doğru bir adımdır. Kultur ve Turizm Bakanlığı da nitekim Uzakdoğu pazarına yeni tanıtım calışmaları ile yoneldiğini duyurdu. Bu noktada, hedeflenen ulke pazarlarında talebin yapısını, turistlerin beklentilerini ve karar verme sureclerini cok iyi analiz etmek gerekir. Her pazara ozel tanıtım stratejilerinin geliştirilmesi ve turistik urun bazında gerekli uyarlamaların yapılması şart" diyerek onerilerde bulundu.

JAPONLAR KULTUR TURİZMİNİ TERCİH EDİYOR Japon turistlerin genel olarak; deniz, kum, guneş turizmi yerine kultur turizmini tercih ettiğini belirten Doc. Dr. Umutlu, "Nitekim Turkiye'de en yoğun olarak ziyaret ettikleri destinasyonlardan biri Kapadokya. Son yıllarda farklılaşmakla birlikte Japon turistlerin coğunluğu hala bireysel seyahatlere sempatik bakmamakta, gruplar halinde seyahat etmeyi tercih etmekte ve dolayısıyla paket turlar satın almakta. Cin ise dunyanın en buyuk pazarlarından biri ve Cin Dış Turizm Araştırma Enstitusune gore 2030 yılında 400 milyon Cinlinin seyahate cıkacağı ongorulmekte, şu an ise 70 milyon civarında Cinli turist yurt dışına seyahat etmekte. Deneyim peşinde olan Cinli turistler icin seyahat maliyetleri ikinci planda. Dunya Turizm Orgutu verilerine gore, Cinli turistler, diğer turistlerin iki katı oranında harcama yapıyor ve ozellikle de alışveriş yapmaktan hoşlanıyorlar. Bu nedenle turizm tanıtım stratejileri, hedef kitleye yonelik olarak geliştirilmeli" dedi.

DİREKT UCUŞ SAYIYI ARTIRIYOR Kultur ve Turizm Bakanlığının Cinli ve Japon turistleri cekmek icin tanıtım yapması gerekirken, İzmir'in de kent destinasyonu olarak sahip olduğu tarihi ve kulturel turizm kaynakları doğrultusunda tanıtım calışmalarına odaklanılması halinde, kente gelen turist sayısının artacağını vurgulayan Doc. Dr. Umutlu, "Diğer yandan, Cinli turistlerin destinasyon seciminde direkt ulaşım onemli bir faktorken Cin'den İzmir'e direkt ucuşların bulunmaması dikkate alınması gereken bir eksiklik. Ayrıca, İzmir destinasyonunun tanıtımı da bahsettiğimiz cekim unsurları vurgulanarak yapıldığında olumlu sonuclar alınacaktır" diye konuştu.


SonDakika.com
__________________