Turkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır Gastronometro’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek hem MEB ile birlikte duzenledikleri aşcılık yarışmasını hem de 2018 ve 2019 sezonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bayındır, Turizm Fonu ile ilgili soruya ise, ‘’Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Tum Avrupa’da konaklama vergisi var. Turizm Fonunun otellerin cirolarından alınacak payla değil, konaklama vergisiyle oluşturulması gerekir’’ yanıtını verdi.

2018 yılında yaklaşık 40 milyon yolcu ve 30 milyar dolar turizm geliri gibi rakamların cıktığını belirten Timur Bayındır, buna paralel olarak 2023 hedeflerinin de değiştiğini kaydetti. Bayındır, ‘’Bu, işin guzel tarafıydı. Bunun yanında hala gelirleri toparlayamamışız o da bariz gorunuyor. Avrupa’nın en ucuz ulkesiyiz. O yuzden ne yapıp edip gelirleri yukseltmemiz lazım ama bunun icin de 10 liralık malı da 100 liraya satmamamız lazım.’’ dedi.

Turkiye’nin turizm gelirini arttıracak ceşitliğe ve urune ulaşması gerektiğini kaydeden Bayındır, ‘’Mesela Ataturk Kultur Merkezi’nden ben cok umutluyum. Viyana’da opera seyreden insanlar İstanbul’da neden istermezsin?’’ diye konuştu. Bayındır, ‘’Diğer taraftan, gastronomi onemli bir gelir arttırma ayağı olabilir. Şehir turizminde her şey dahil gibi bir sistem kuramazsınız.’’ ifadelerini kullandı.

OCAKTA AVRUPA’DA DUŞUŞ VAR

Bayındır, acıklamasının devamında şu değerlendirmeleri yaptı:

‘’Aldığımız bilgilere gore, Avrupalı turist Turkiye’ye donmeye başladı. Bir sure Arap muşteri ile idare ettik ama esas muzeleri dolduran gezen tozan turistler Avrupalılar. 2019’da cok daha iyi olacağını bekliyorduk ancak Avrupalı turistte 2019’un başıyla birlikte kucuk de olsa bir duşuş var. Avrupa’daki ortalama duşuş yuzde 0,1 ama Turkiye’deki duşuş yuzde 3,5. Ocak ayı cok buyuk bir sayıya tekabul etmiyor. Biz tabi umudumuzu yitirmiyoruz. Avrupa pazarına dair en sağlıklı bilgiyi ITB’de alacağız.

İSTANBUL’DA DOLULUK DUŞTU AMA FİYATLAR ARTTI

İstanbul’da dolulukta bir miktar duşuş oldu ama hem oda başına gelirde hem de ortalama oda fiyatında artış var. Bu da fiyatlarımızın arttığını gosteriyor.

PAZARLARIN DURUMU

En buyuk pazarlarımızdan biri Almanya. Umarım Almanya’da yeniden 5 milyon rakamını geceriz. Ama Almanya’dan bize yolcu getiren iki ucak şirketi battı. Biz şimdi bunların acığını kim kapatacak diye bekliyoruz.

Balkanlar’da yuksek rakamlar yok ama istikrarlı bir buyume var. Bu yıl Hollanda’nın yeniden 1 milyonu gececeğini duşunuyoruz.

UKRAYNA İCN İSTANBUL-KAYSERİ-KAPADOKYA FOROMULU

Ukrayna’da girişimlerde bulunduk ve deniz, kum guneşin yanında Ukraynalılara İstanbul-Kayseri-Kapadokya satışını duşunuyoruz. Guzel calışmalar yaptık ve iyi neticeler aldık. Ukraynalılar gelecek yıl daha fazla gelecekler. İran’da ise buyume devam ediyor. Nevruz’la birlikte Yine yoğun şekilde gelecekler.

GUNEY AMERİKALI TURİST TAM İSTEDİĞİMİZ TURİST

Rusya’da ise henuz şehir turizmini tam olarak başlatamadık. Rusya bu yıl bir miktar artar ama gecen yılki gelişmeyi beklemiyoruz. İspanya, İtalya ve Guney Amerika’dan kultur turisti alıyoruz. Guney Amerikalılar bizim istediğimiz şekilde hem gezen hem de para harcayan turist kategorisinde. İtalya’da da ciddi artışlar var. Aldığımız bilgilere gore İtalya’da kontratlar yapılmaya başlandı.

TURİZM SEKTORUNDE 1 MİLYON İNSAN CALIŞIYOR

Ulkemizin ciddi bir istihdam sorunu var, işsizlik arttı. Biz hep soyluyoruz; bunun en buyuk caresi turizm. Turk turizm sektorunu icinde yaklaşık 1 milyon kişi istihdam etmişiz. Bunun 664 bini yiyecek icecek, 264 bini konaklama, 50 bini de seyyahta acentelerinde calışıyor.

OTELLERDE 300 BİN İSTİHDAM HEDEFLİYORUZ

2015’de otellerde 219 bin kişi istihdam ettik. 2016’da bu rakam 190 bine duştu, 2017’de 205 bine ve 2018’de 260 bine cıktı. Biz turizmde işlerin gelişeceğini ongoruyoruz. Dolayısıyla buna paralel olarak istihdamın da 300 bine cıkacağını duşunuyoruz. Konaklama sektorunde personel ucretleri ortalama yuzde 20 civarında arttı.

BİR DUĞUNDE 35-40 EKTRA PERSONEL GOREV YAPIYOR

Turizm tamamen insan gucune dayanıyorum. Bu nedenle maliyetlerin buyuk kısmı personel maliyetleri. Calışma Bakanlığından esnek calışma saatleri istedik. Mufettiş geliyor, ‘sen bu ay dort kere ekstra adam almışsın. O zaman bunları bordrolu yapacaksınız’ diyor. Biz de bizi sıkıştırmayın diyoruz. Mesela universite oğrencisini sabah kahvaltısında iki saat calıştırabilmeliyim. Ya ada bir ev kadınına Peri-time iş vermeliyim. Mesela bir duğun yaparken 35-40 tane ekstra personel calıştırıyorsunuz. Ben bu personeli kadroya alırsam o dakika batarım.

BU COCUKLARI OKULLARI BİTER BİTMEZ İŞE YERLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Turk turizminin ihtiyacı olan yetişmiş elemanı ancak meslek liselerinden temin edebileceğimizi biliyoruz. Bu nedenle aşcılık yarışmasının ilkini gecen yıl yaptık. Ama duyurusunu iyi yapamadık. Bizim beklentimiz bu cocukları okul biter bitmez iş yerlerimizde istihdam edebilmek. İstanbul’da mutfağı olan 12 meslek lisesi var. Bunları Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yarıştırıyoruz.

COCUKLAR GERCEK MUTFAKLA TANIŞIYOR

Gastronometro’da son model mutfak aletleri var. Cocuklar burada gercek mutfakla tanışıyor ve mesleğe karşı daha Beşir yakınlık duyuyor. Bu yarışmaya katılan cocuklara staj imkanı yaratıyoruz. Stajlarda kendilerini gosterme imkanı buluyorlar ve kendilerini kanıtlarlarsa orada calışmaya başlıyorlar. Asıl aracımız, meslek okullarındaki tum bolumlerde okuyan oğrencileri bu surece dahil edeceğiz.’’

Timur Bayındır, kendisine yoneltilen ‘’Figen’le kurulda bir daha aday olacak mısınız?’’ sorusuna ise, ‘’Bu iş bir nobet işi. Kimler one cıkar şu anda bilmiyorum. TUROB saygın bir kurum. İasityojrum ki tecrubeli birileri gelsin. Bu şekilde cok da arkadaş var. Ben artık devam etmeyeceğim gibi gorunuyor. Artık biraz da gencler, yeni fikirler gelsin.’’ yanıtını verdi.

AMERİKA’YI YENİDEN KEŞFETMİYORUZ

Bakanlığın oluşturmayı planladığı Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili bir soruya da yanıt veren Bayındır, ‘’İnanmadığımız şeyin arkasında vay şoyle-boyle diye gitmeyiz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye calışıyoruz. Butun Avrupa’da konaklama vergisi var. Ama bunun icin yasal duzenleme gerekiyor. Bu para nerede toplanacak, kim harcayacak. Biz diyelim İstanbulu’da 100 milyon dolar topladık, bu parayı kim harcayacak? Ama para hangi şehirde toplanıyorsa oraya harcanmalı. Bunun yanında, yeterli butcesi olamayan şehirlere diğer şehirlerden destek verilebilir.

Bunun yuzde 1 olarak işletmelere değil, konaklama vergisi olarak konaklayanlara yuklenmesi gerekiyor. Bu konaklama vergisi aşağı-yukarı her ulkede var. Herkesin yaptığı şekilde yapmakta fayda var.

TUROB Yonetim Kurulu Uyesi Levent Erdoğan ise, ‘’Biz bu tip bir paranın toplanmasıyla ilgili değil, bunun yonteminin farklı olabileceğini duşunuyoruz. Orneğin, siz otelinizi yeniliyorsunuz. İki yıl zarar ediyorsunuz ama ustune bir de cironun yuzde birini aktarıyorsunuz.’’ ifadelerini kullandı.

ALINTIDIR : www.turizmguncel.com
__________________