Mescid-i Haram
Yeryuzunde ilk ibadet yeri olan Kabe-i Muazzama’nın etrafında sonradan yapılan caminin adıdır. Ceşitli tarihlerde yenilemek ve genişletmek amacıyla bircok defalar yıktırılıp yeniden yaptırılmıştır.Osmanlılar tarafından yaptırılan uc sıra halindeki kubbelerin sayısı beşyuz olup, bunların altında dortyuz altmışiki sutun (direk) vardır. Bunlar yıktırılmayıp butun tazeliği ve canlılığını muhafaza ederek ayakta durmaktadır. Suud yetkililerinin 1973 senesinde tamamlatmış oldukları genişletme calışmalarıyla Mescid-i Haram, bugunku haline getirilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) Mescid-i Aksa’da kılınan bir namaz bin namaza, Mescid-i Nebi’de kılınan bir namaz onbin namaza, Kabe’de kılınan bir namaz ise, yuz bin namaza bedeldir’ buyurarak, Mescid-i Haram’ı meth etmişlerdir.
Kabe-i Muazzama
Mekke şehrinde bulunan ve ‘Beytullah- Allah’ın evi’ diye adlandırılan kutsal binadır. Yeryuzunde kurulan ilk ve en onemli evdir. O’na Allah’ın evi denilmesi, şeref ve kıymetini acıklamak icindir. Yoksa yuce Allah’ın herhangi bir eve veya mekana ihtiyacı olmadığı acıktır. Mekke’de, Mescid-i Haram’ın ortasında bulunan Kabe, dort koşe, kup şeklinde, yaklaşık 12 metre boyunda, 11 metre genişliğinde ve 13 metre yuksekliğinde siyah taşlardan yapılmış bir binadır. Beytullah, dunyada en kıymetli yer, Muslumanların kıblesidir. İlk insan ve ilk Peygamber olan Adem (a.s.), bazı rivayetlere gore, meleklerin de yardımıyla Mekke’de, Beyt-i Ma’mur’un altında Kabe’nin temelini kazdı. Sonra Allah’u Teala, bu temeller uzerine Cennet yakutlarından bir Beyt indirdi.
Aslı beyaz yakut olan Hacer-ul Esved de, bu Beyt’le beraber indirildi. Beytullah, Adem (a.s.) ın vefatıyla veya tufandan sonra tekrar goklere kaldırıldı. Ondan bir nişane olarak Hacer-ul Esved yeryuzunde kaldı. Allah’u Teala Hacer-ul Esved’i, tufandan once Ebu Kubeys dağında sakladı. İbrahim (a.s.) zamanına kadar Kabe’nin yeri belirsiz oldu. Fakat insanlar, yine o bolgede dua ederler, arzularına kavuşurlardı. Allah’u Teala’nın emriyle İbrahim (a.s.) ve oğlu İsmail(a.s.) Kabe’yi Muazzama’yı eski temelleri uzerine bina ettiler. İbrahim (a.s.); ‘Ey İsmail’ iyi bir taş getir ki, hacılara işaret olsun’ buyurdu. Ebu Kubeys dağı bu konuşmalardan haberdar edilip Allah’ın hikmetiyle konuştu. ‘Cebrail (a.s.) tufanda bana bir taş emanet etti.
Gel onu al’ sesini İbrahim ve oğlu İsmail (a.s.) işittiler. Bunun uzerine Hacer-ul Esved’i getirip, Kabe’deki yerine yerleştirdiler. Kabe’nin ilk yapılışı, ceşitli zamanlarda tamiriyle ilgili geniş ve doğru bilgiler elde etmek isteyenler muteber kaynaklara baş vurmalıdırlar. Bizim burada detaya girmemiz mumkun değildir. Yeryuzunun en kıymetli yeri olan Kabe-i Muazzama ya bakmak sevaptır. İlk gorulduğunde yapılan dualar kabul olunur. Muslumanların gunde beş vakit buraya yonelerek namaz kılmaları farzdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘ Bu Beyt, İslam’ın direğidir. Kim bu Beyt’i ziyaret etmek maksadıyla hac ve umre yapmağa cıkarsa, (bu yolda)olduğu takdirde Allah’u Teala, onu Cennet’ine koymayı, sağ kaldığı takdirde, ganimet ve mukafatla memleketine dondurmeyi taahhut eder’ buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimizin Doğduğu Ev
Alemlere Rahmet olarak gonderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v.) Mekke’nin doğusunda (Şuubu Beni Haşim ve Zukak’ul Mevlid caddesinin Leyl carşısındaki Darud-Tababia) arasındaki evde doğdu. Hacca gidenler bu evi de ziyaret etmektedirler. İcerisinde Efendimizin valideleri Hz. Amine Hatun’un elleriyle salladığı ağac beşik, olduğu gibi durmaktadır.
Cennet-ul Mualla Mezarlığı
Mekke’deki kabristanın ismidir. Peygamber Efendimiz’in ilk ailesi Hz. Hatice validemiz ve bazı Sahabe-i Kiram bu kabristanda medfundur. Buradaki turbeler ve kabir taşları, Osmanlılar’dan sonra yıkılarak yerle bir edilmiştir. Burasını da ziyaret ederek fatihalar okunmalıdır.Cennet’ul Mualla mezarlığına giderken, solda Mekke tarafındadır. Peygamberimiz (s.a.v.) efendimiz birkac defa olmakuzere cinlerle burada goruşup, namaz kıldırmışlardır.
Hira Dağı
Mekke-i Mukerreme ile Mina arasında bulunan bir dağdır. Hira dağı ilk vahyin geldiği yer olup, Mekke’ye 9 km. mesafededir. Etrafı dik dağlarla cevrilidir. Cıkmak ve inmek son derece guc, sert taştan, topraksız bir dağdır. Mekke’yi bu dağdan en ince teferruatına kadar seyretmek mumkundur. İlk vahyin geldiği mağara halen durmaktadır.Arafat Mekke-i Mukerreme’nin doğusunda 25 km. uzaklıkta bulunan ovanın adıdır. Kurban bayramından bir gun once (Zilhicce’nin 9. gunu)haccın farzlarından olan VAKFE bu ovada ve 70 metre yukseklikte olan, ‘Rahmet dağı’ manasına gelen (Cebel-i Rahme) civarında yapılır.Arafat ovasının en yuksek tepesi olan CEBEL-İ RAHME’de Hz.Adem ile Hz. Havva validemiz, Cennet’ten sonraki uzun ayrılığın akabinde bu tepede buluşmuş, affı icin bu tepenin uzerinde Allah’a yalvararak duaları kabul edilmiştir. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Veda Hutbesini, koyu yeşil taş yığınlarının meydana gelen bu Cebel-i Rahme tepesinde irad etmiştir.
Sevr Dağı
Kabe’nin guney cietinde bulunan, Peygamber Efendimizle Hz. Ebu Bekr’in Mekke’den Medine’ye hicretleri esnasında gizlendikleri mağaranın bulunduğu dağdır.Mekke’ye 5 km. uzaklıkta olan bu dağın tepesinde, girilmesi gayet dar bir mağara vardır. Peygamberimizle, Hz. Ebu Bekr bu yerde uc gun ikamet etmişlerdir.
Arafat
Arafat Mekke-i Mukerreme’nin doğusunda 25 km. uzaklıkta bulunan ovanın adıdır. Kurban bayramından bir gun once (Zilhicce’nin 9. gunu)haccın farzlarından olan VAKFE bu ovada ve 70 metre yukseklikteolan, ‘Rahmet dağı’ manasına gelen (Cebel-i Rahme) civarında yapılır.Arafat ovasının en yuksek tepesi olan CEBEL-İ RAHME’de Hz.Adem ile Hz. Havva validemiz, Cennet’ten sonraki uzun ayrılığın akabinde bu tepede buluşmuş, affı icin bu tepenin uzerinde Allah’a yalvararak duaları kabul edilmiştir. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Veda Hutbesini, koyu yeşil taş yığınlarının meydana gelen bu Cebel-i Rahme tepesinde irad etmiştir.
Muzdelife
Arafat ile Mina arasında bulunan, Arafat’tan 7 km. uzaklıkta olan bir bolgenin adıdır. Arefe gunu (9 Zilhicce) guneş battıktan sonra Arafat’tan buraya gelinir. Akşam-yatsı namazı burada cem edilerek kılınır. Gece burada gecirilerek sabah namazından sonra Mina bolgesine gidilir. Muzdelife’de bir muddet durmak (VAKFE) vaciptir.Mina’da şeytana atılacak olan (nohuttan buyuk, fındıktan kucuk) 70 er taşcık buradan toplanır.
Mina
Mekke’nin doğusundaki dağların eteğinden Arafat’a giden yol uzerinde bulunan bir yerin adıdır.Hac ibadeti esnasında kurban kesilen ve cemre (şeytan) taşlamak icin gidilen yerdir. Harem sınırları icinde olup Muzdelife ile Mekkearasındadır. Mekke’den 7 km. uzaklıktadır. Akabe biatlari de cemre-i Akabe’nin yakınında bir mahalde yapılmıştır.
Mescid-i Cin
Cin Mescidi, Cin Sûresi’nin indiği yerde inşa edilmiş olan mescittir
alıntı
__________________
Mekkede Ziyaret Edilecek Yerler (İslam Timi)
Dini Bilgiler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Mekkede Ziyaret Edilecek Yerler (İslam Timi)