Sual: Sabrın onemi nedir? Neye sabretmek daha cok sevaptır?
CEVAP
Sabır uc ceşittir. En onemlisi gunah işlememeye sabırdır. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Sabır uc ceşittir: 1- Belaya, musibete sabır, 2- Din bilgilerini oğrenirken ve ibadetlerini yaparken sabır, 3- Gunah işlememek icin sabır. Belaya sabredene 300, ibadet yapmaya sabredene 600, gunah işlememeye sabredene ise, 900 derece ihsan edilir.) [Ebuşşeyh]
Musa aleyhisselam, Hızır aleyhisselama, (Ledun ilmine nasıl kavuştun?) diye sorunca, o da, (Gunah işlememeye sabretmek sayesinde) diye cevap verdi.
Kur’an-ı kerimde sabrın onemi cok Âyette bildiriliyor. Uc Âyet meali şoyledir:
(Sabredenlere, mukafatlar hesapsız verilir.) [Zumer 10]
(Ey iman edenler, Allah’tan sabır ve namazla yardım isteyin. Allahu teÂl elbette sabredenlerle beraberdir.) [Bekara 153]
(Ey Resulum, kÂfirlerin eziyetlerine, ululazm Peygamberler gibi sabret!) [Ahkaf 35]
Sabır hakkında hadis-i şeriflerden bazıları şoyledir:
(İmanı en ustun olan; sabırlı, comert ve hoşgorulu olandır.) [Deylemi]
(Hak teÂlÂ, sevdiği kulu dertlere muptela kılar, o da sabrederse, ondan razı olur.) [Deylemi]
(Kotu komşunun eziyetlerine olunceye kadar sabredeni Allahu teÂl sever.) [Hakim]
(Allahu teÂlÂ, sabredeni sever.) [Taberani]
(Allahu teÂl buyurdu ki: "Kimin, bedenine, evladına veya malına bir musibet gelir, o da guzel sabrederse, Kıyamette ona hesap sormaya hay ederim.) [Hakim]
(Hak teÂlÂ, kendini sabretmeye zorlayanı sabretmeye muvaffak kılar.) [Buhari]
(Sevmediklerinize sabretmedikce, sevdiklerinize kavuşamazsınız.) [İ. Maverdi]
(Acıya sabredip uğradığı felaketi gizlemesi ve kimseye şikayet etmemesi, kişinin Allahu teÂlÂyı iyi tanımış olmasındandır.) [İ.Gazali]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Sabrın Onemi Nedir (İslam Timi)