Kanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve bircok yerli ve yabancı turisti ceken Mısır Carşısı, Halı Muzesi, Kapalı Carşı, Kucuk Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Suleymaniye Cami, Fatih Camii yer alıyor.


Vakıflar Genel Mudurluğu Basın Muşavirliğinden edinilen bilgilere gore Kanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların bircoğu vakıf eseri olarak ayakta duruyor ve hala bircok yerli ve yabancı turisti buralara cekiyor. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve hala bircok yerli ve yabancı turisti ceken Mısır Carşısı, Halı Muzesi, Kapalı Carşı, Kucuk Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Suleymaniye Cami, Fatih Camii yer alıyor.

Yurt icinde ve yurt dışında bulunan Osmanlı eserlerini restore eden ve yeniden ayağa kaldıran Vakıflar Genel Mudurluğu İstanbul'un tarihi dokusunuda koruyor. Vakıflar Genel Mudurluğu, Turkiye'deki ve Osmanlı coğrafyasındaki vakıf eserleri tek tek ayağa kaldırıyor. 2002 yılından bugune kadar 5 bin 250 vakıf eser Genel Mudurlukce restore edildi. Faliyetlerini Osmanlı eserlerinin olduğu her yerde surduren Genel Mudurluk yeni eserleri gun yuzune cıkarıp ayakta tutmaya devam ediyor.

İstanbul'daki başlıca vakıf eserleri ise şoyle:

"Mısır Carşısı:
Yeni Cami Kulliyesi, Eminonu meydanında bulunmakta olup, Cami, HunkÂr Kasrı, Turbe, Sebil, Carşı ve Sıbyan Mektebi'nden oluşuyor. Sultan III. Murad'ın eşi ve Sultan III. Mehmed'in validesi olan Valide Safiye Sultan'ın isteği uzerine Mimar Sinan'ın oğrencilerinden Mimar Davud Ağa tarafından 1597 (H.1006) yılında Kulliye'nin temeli atıldı. Valide Hatice Turhan Sultan tarafından 1663 yılında inşaat tamamlatıldı. 16 Temmuz 2013 tarihinde İstanbul Vakıflar 1. Bolge Mudurluğu tarafından Mısır Carşısı restorasyonu yapıldı.


Halı Muzesi:
Ayasofya İmareti Padişah 1. Mahmut tarafından yaptırıldı. İmaret olarak hizmet veren bina zamanla harap olunca uzun yıllar kurşun deposu olarak kullanıldı.

Kapalı Carşı:
Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dunyanın en buyuk carşısı ve en eski kapalı carşılarından biridir. Kapalıcarşı 30 bin 700 metrekarede 66 kadar sokağı, 4 bin kadar dukkÂnı olan adeta bir şehri andıran, butunu ile ortulu bu site zaman icerisinde gelişip buyudu. İcinde son zamanlara kadar 5 cami, 1 mektep, 7 ceşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han bulunuyor.

Kucuk Ayasofya Camii:
Bizans İmparatoru I. Justinianus ve karısı Theodora tarafından 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bachos Kilisesi adıyla yaptırılan kilise Sultan II. Beyazıt Topkapı Sarayı Darussaade Ağası Huseyin Ağa doneminde camiye cevrildi. Bu esnada yapıya medrese, şadırvan, minare ve muezzin mahfili eklenerek; bazı ek pencereler acıldı. 1648 ve 1763 depremlerinde buyuk hasarlar goren Kucuk Ayasofya Camii, 1831 yılında geniş kapsamlı bir tadilattan gecti.


Sultan Ahmet Camii:
17.Yuzyılın onemli eserinden biri olan Sultanahmet Camii, Mimar Sinan'ın yapı anlayışı icinde inşa edilmiş bir şaheseri olarak biliniyor. Sinan'dan sonra Turk mimarlığının meşalesini ele alan Mimar SedefkÂr Mehmet Ağa'nın ellerinde yukseldi.6 Temmuz 2017 tarihinde Vakıflar 1. Bolge Mudurluğu tarafından Sultanahmet Camii Restorasyon Uygulaması başladı.

Rustempaşa Cami:
İstanbul'da Mimar Sinan'ın deniz kıyısına yaptığı uc camiden birincisi Mihrimah Sultan'ın Uskudar'daki kulliyesinin camii; ikincisi kocası Sadrazam Rustem Paşa'nın Tahtakale'de, Uzuncarşı'nın sonunda yaptırdığı bu cami; ucuncusu de yine Uskudar'da Şemsi Paşa'nın kucuk kulliyesinin camiidir. Her ucu de İstanbul deniz kıyısı siluetinde ozel yerleri olan yapılardır. Fakat ozellikle Rustem Paşa'nın carşı kotunun bir kat uzerinde inşa edilmiş camii, Yeni Cami ile birlikte, limanın İstanbul yakasının onemli işaret yapılarından biridir.

Suleymaniye Cami:
Bulunduğu semte adını veren, İstanbul'un ucuncu tepesinde inşa edilen kulliye Kanuni Sultan Suleyman tarafından Mimar Sinan'a inşa ettiridi. Cami kulliyenin merkezinde, 377 ada, 6 parselde yer alıyor. Caminin kitabesi inşaatın başlangıc tarihini 1550, caminin acılış tarihini de 1557 olarak veriyor. Cami kareye yakın dikdortgen planlı harim ile revaklı avludan oluşuyor.


Fatih Camii:
İstanbul İli, Fatih İlcesi, Ali Kuşcu Mahallesi, Fevzipaşa Caddesi'nde yer alan Fatih Sultan Mehmet'in kendi adına yaptırdığı cami ve kulliye binaları şehrin bir tepesi ustunde inşa edildiği icin İstanbul'un siluetine damgasını vuruyor. Fatih Camii İstanbul'da fetihten sonra yapılan ilk selÂtin camii ve kulliyesi. 1463'de başlayan kulliye inşaatı 1470'te tamamlandı. Fatih Camii ve Kulliyesi'nin mimarı Atik Sinan'dır. Kulliye İstanbul'un en onemli dinî ve kulturel merkezini oluşturuyor."

Kaynak: sabah.com.tr

__________________