80) Cenaze kabristana varıp, defnedilmeden once okuzun kesilmesi ve etinin hazır bulunanlara dağıtılması.
El-İbda 114
81) Cenazenin evden cıkışı sırasında kesilen hayvanın kanının olenin kabrine konulması.
82) Olunun defninden once tabutun etrafında zikir yapılması.
Es-Sunen 67
83) Olunun kabre yerleştirilmesi sırasında ezan okunması.
İbni Abidin Haşiye 1/837
84) Olunun kabrin baş tarafından kabre indirilmesi.
103. Konu
85) Huseyin (Radiyallahu Anh)’ın turbesinde olunun kabre indirildiği esnada bir miktar toprak konulması. Cunku boyle bir iş her turlu korkuya karşı bir guvenliktir.
Miftahu’l-Kerame 1/497
86) Zaruret olmadığı halde olunun altına kum veya toprak yayılması.
İbnu’l-Hac el-Medhal 3/261
87) Kabirde olunun başı altına yastık ya da benzeri bir şeyin konulması.
İbnu’l-Hac el-Medhal 3/260
88) Kabirde olunun uzerine gul suyu serpilmesi.
İbnu’l-Hac el-Medhal 2/222, 3/262
89) Hazır olanların ellerinin ust kısımlarıyla istircada bulunarak toprak atmaları.
Miftahu’l-Kerame 1/499
90) Birinci avuc toprak attığında “Biz sizi ondan yarattık”, ikincisinde “Ona iade ederiz”, ucuncusunde “Bir kere daha yine ondan cıkarırız” Ta-Ha 55. ayeti okumak.
106. Konu
91) Birinci avuc toprağı atarken: “Bismillah”, ikincisinde “El-Mulku Lillah”, ucuncusunde “El-Kudretu Lillah”, dorduncusunde “El-İzzetu Lillah”, beşincisinde “El-Afvu ve’l-Ğufranu Lillah”, altıncısında “Er-Rahmetu Lillah” dedikten sonra yedincisinde yuce Allah’ın: “Yerin uzerindeki her canlı fanidir.” Rahman 26. Âyeti ile yuce Allah’ın: “Biz sizi ondan yarattık...” Ta-Ha 55. Âyetini okumak.
Şerhu’ş-Şir’a 568
92) Fatiha, Felak, Nas, İhlas, Nasr, KÂfirun ve Kadr Suresi olmak uzere yedi sureyi ve onunla birlikte şu duayı okuması:
“Allah’ım ben Senden İsm-i Azamın adına istiyorum. Senden dini ayakta tutan ismin adına istiyorum. Senden istiyorum, Senden istiyorum, Senden istiyorum. Senden kendisi anılarak dilekte bulunulduğu vakit verdiğin, dua edildiği vakit kabul ettiğin ismin adına istiyorum. Ey Cebrail’in, Mikail’in, İsrafil’in ve olum Azrail’in Rabbi” der ve butun bunları olunun defnedildiği sırada soylemek.
Şerhu’ş-Şir’a 568
93) Olunun başı ucunda Fatiha’yı, ayakları tarafında da Bakara Suresinin ilk ayetlerini okumak.
Heysemi 3/45
94) Olunun uzerine toprak yığılmaya başladığında Kur’an okumak.
İbnu’l-Hac el-Medhal 3/262, 263
95) Oluye telkin verilmesi.
Es-Sunen, 67, San’ani Subulu’s-Selam
96) Kadının kabri uzerine iki taş dikmek.
ŞevkÂni Neylu’l-Evtar 4/73
97) Olunun defnedilmesinden hemen sonra kabrin yanı başında mersiyeler okumak.
İbda 124, 125
98) Olunun defnedilmesinden once ya da sonra şerefli meşhedlere goturulmesi.
Miftahu’l-Kerame 1/500, 507
99) Olunun defnedilmesinden sonra turbedeki ya da yakınındaki bir odada kalmak.
İbnu’l-Hac el-Medhal 3/278
100) Definden dondukleri vakit ellerini olenin eserlerinden silmedikce eve girmemek.
İbnu’l-Hac el-Medhal 3/276
101) İnsanlar gelip alsınlar diye kabrin uzerine yiyecek ve icecek koymak.
102) Kabrin yanı başında sadaka vermek.
El-İktida, 183, Keşfu’l-Kına 2/134
103) Olunun baş tarafından su dokerek daha sonra etrafında donmek ve artan suyu kabrin orta tarafına dokmek.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Defin ve Definden Sonraki Bid’at