Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:

“Ummu Habibe ile Ummu Seleme, Habeşistan’da gordukleri icinde resimler bulunan bir kiliseden bahsettiler. Bu kiliseyi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e de anlattılar.

Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

−‘Onlar iclerindeki salih bir kimsenin vefat ettiğinde, kabri uzerine bir (turbe dikip) mescid yaparlar. İcine de o şekilleri resmederler. İşte onlar, kıyamet gununde Allah katında halkın en şerlileridirler’ buyurdu.”

Buhari 527

Bu hadis bize kabirlerin uzerine turbe yapmanın, bu şekilde oraları mescid edinmenin bizi Allah’ın yanında yaratılmışların en şerlisi haline donuşturduğunu bildirmektedir.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kabrinin bayram yeri edinilmesini yasaklayıp şoyle buyurmuştur:

“Evlerinizi kabirler, kabrimi de bayram yeri yapmayın! Nerede olursanız oradan bana salÂt-u selam getirin. Cunku selamınız bana ulaştırılır.”

Ebu Davud 2042, Albani Sahihu’l-Cami 7226

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendi kabrine veya başkalarının kabrine ziyaret amacıyla yolculuk yapılmasını yasaklamıştır. Cunku her hangi bir kabri ziyaret amacıyla yolculuk yapmak, o kabri bayram yeri edinmektir.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:

“Şu uc mescidin gayrına yukler bağlanıp yolculuk yapılmaz:

1) Benim bu mescidim,

2) Mescidi Haram ve

3) Mescidi Aksadır.”

Buhari 1130, Muslim 1397/511

Kabirlerde Namaz Kılmayı ve İbadet Yapmayı Yasaklayan Hadisler

1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Ey Allah’ım! Kabrimi tapılan bir put yapma...’ buyurdu.”

Malik 1/172-85, Abdurrezzak 15916, Ahmed 2/246

2) Ali bin Huseyin (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in kabrinin bulunduğu evin yanındaki gediğe gelen bir adam gordu. Adam o gediğe giriyor ve orada dua ediyordu.

Ali bin Huseyin (Radiyallahu Anhuma) adamı bu fiilden yasakladı da:

−Babam ve dedem tariki ile işittiğim bir hadisi sana nakledeyim dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Kabrimi bayram yeri edinmeyin...’ buyurdu.”

Ebu Yağla 469, Ebu Davud 2042, Ahmed 2/246

3) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

‘Evlerinizi kabirler, kabrimi de bayram yeri edinmeyiniz. Her nerede olursanız, oradan bana selam gonderiniz; sizin selamınız bana ulaştırılır’ buyurdu.”

Ebu Davud 2042, Ahmed 2/367

4) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kalkamayıp vefatıyla neticelenen hastalığında şoyle buyurmuştur:

‘Allah, Yahudi ve Hristiyanlara lanet etsin! Onlar nebilerinin kabirlerini mescid edinmişlerdir.’

Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bu sakındırması olmasaydı, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in kabri acıkta olurdu. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kabrinin mescid edinilmesinden korkmuş ve ondan ummetini sakındırmıştır.”

Buhari 4441

5) Zeyd bin Eslem (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

‘Ey Allah’ım! Kabrimi kendisine namaz kılınan bir put yapma! Nebilerinin kabirlerini mescidler edinen kavme Allah’ın gazabı şiddetlenir’ buyurdu.”

İbni Ebi Şeybe 2/269

6) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:

“Ummu Seleme (Radiyallahu Anha) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e Habeşistan beldesinde gorduğu bir kiliseyi zikretti. O kiliseye Mariye deniliyordu. Ummu Seleme (Radiyallahu Anha) o kilisede gorduğu resimleri anlattı.

Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

−‘Onlar oyle bir toplum ki; iclerinde salih bir kul veya salih bir kimse olduğunde onun kabri uzere mescid inşa ederler. O resimleri de oraya yaparlar. İşte onlar Allah-u TeÂl katında mahlûkatın en şerlileridir’ buyurdu.”

Buhari 427, Muslim 528/16, İbni Ebi Şeybe 3/225, Nesei 702, Ahmed 6/51

7) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şoyle diyor:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim:

‘İnsanların en şerlileri kendileri hayatta iken kıyamet uzerlerine kopan ve kabirleri mescidler edinen kimselerdir’ buyuruyordu.”

İbni Hibban el-İhsan 2325, İbni Huzeyme 789, Tabarani 10413, Bezzar 3420, Ahmed 1/405, 435

8) Cundeb bin Abdullah (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

“Vefatından beş gun once Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim:

‘Sizden onceki kimseler nebilerinin ve salihlerinin kabirlerini mescid ediniyorlardı. Ben size bunu kesin olarak yasaklıyorum’ buyuruyordu.”

Muslim 532/23, Ebu Avane 1/401, Tabarani Mucemu’l-Kebir 1686, İbni Sa’d 2/240

9) Ebu Mersed el-Ganevi (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

‘Kabirlerin uzerine oturmayınız ve onlara doğru namaz kılmayınız’ buyurdu.”

Muslim 972/97-98, Ebu Davud 3229, Nesei 759, Tirmizi 1050, Beyhaki 4/79, Ahmed 4/135

Not: Kişi kabir ziyaretini, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in dediği gibi ahreti veya olumu hatırlamak icin yapmalıdır.

Bureyde (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:

‘Ben kabirleri ziyaretten sizi yasaklamıştım. Artık onları ziyaret edebilirsiniz. Cunku kabirler sizlere ahireti hatırlatır. Kim kabir ziyareti yapmak istiyorsa yapsın, ancak batıl bir soz soylemesin’ buyurdu.”

Muslim 977/106, Ebu Davud 3235, Nesei 2031, 2032, 4441, 5667, 5668, 5669, Beyhaki 4/77, Ahmed 5/3, 50, 355, 356, 361