YABANCI GOZUYLE İSLÂMİYET
Teksas Teknik Universitesi profesorlerinden, Amerikan tarihcisi Dr. Kiris Troglar, 1972 senesinde buyuk bir topluluğa yaptığı konuşmada, Avrupa ronesansının ilham ve gelişme kaynağının islÂmiyyet olduğunu, muslumanların İspanya'ya, Sicilya'ya gelerek bugunku modern teknik ve gelişmenin temellerini attıklarını, fende ilerlemenin, kimyada, tıpta, astronomide, denizcilikte, coğrafyada, haritacılıkta ve matematikte terakki etmekle mumkun olduğunu soylemiş, bu bilgileri Avrupaya, Kuzey Afrika ve İspanya yolu ile muslumanların getirdiklerini bildirmiştir. (Eğer muslumanlar, bilgilerini kıymetli kÂğıtlara ve papiruslere yazmasalardı bugunku modern basın nasıl meydana gelir ve nasıl faideli olabilirdi) demiştir. Yukarıdaki yazı Pakistan'da cıkan haftalık (İslÂm Dunyası) gazetesinin 26 Ağustos 1972 tarihli sayısından alınmıştır.
Mocheim diyor ki:
(Onuncu asırdan beri Avrupada yayılan fen bilgilerinin, fizik, kimya, astronomi ve matematiğin islÂm mekteplerinden alındığı ve hele Endulus muslumanlarının Avrupanın ustadı oldukları muhakkakdır. Romalılar İspanya'ya hakim olmak icin iki yuz sene uğraşmışlardı. Halbuki muslumanlar bu yarım adayı yirmi senede ele gecirdi. Pirene dağlarını gecerek Fransa' ya kadar yayıldılar. Muslumanların ilim, irfan, ahlÂk bakımından ustunlukleri, silÂhlarının tesirinden daha az değildi).
Davenport diyor ki, (Avrupa bugun de muslumanlara medyundur. Peygamberleri; şan-şeref ve ustunluk mal ile değil, ilim ve irfan ile olculur, demiştir. İslÂm devletleri en muktedir ellerde asırlarca idare edilmiştir. Muslumanların uc kıta uzerine yayılması, tarihin en şerefli zaferleri olmuştur.)
Yine İngiliz Lord Davenport diyor ki:
(Batıda Endulus muslumanları, ilim ve fen tohumlarını sacarken, doğuda Mahmud-u Gaznevi ilim ve irfan yayıyordu. Memleketi fen adamlarının kaynağı olmuştu. İslÂm hukumdarı, uretimi arttırıyor, kaynaklardan topladığı serveti iyi yerlerde, memleketin ilerlemesinde kullanıyordu. Doğuda huzur, medeniyyet ilerlerken Fransa'nın yedinci Louis'i, Vitri şehrini ele gecirince yaktırdı. Binucyuz insan da beraber yanmıştı. O zaman İngiltere'de ic savaşlar olum sacıyordu. Toprak ekilmemiş, herşey tahrip edilmişti. Ondorduncu asırda, İngiliz, Fransız muharebeleri o kadar feci, o kadar yıkıcı idi ki, tarihte benzeri gorulmemişti. Doğuda İslÂm memleketlerinde ise miladî 1351'de Dehli hukumdarı olan ucuncu Firuz Şah Tuğluk olum tarihi olan 1384 yılına kadar, nehirler uzerinde elli set, kırk cami, otuz mektep, yuz han, yuz hastane, yuz hamam, yuzelli kopru yaptı, kanal actı. Hindistan'da Şah Cihan'ın butun memleketi huzur ve saadet icinde idi. Muhendis Ali Murad Hana, Dehli kanalını yaptırdı. Şehrin her yerinde mermer fıskiyeler, şadırvanlar, hamamlar yapıldı. Her evde sular akıyordu. Memleket emniyet icinde idi.)
__________________
__________________
Yabancı Gozuyle İslam
Dini Bilgiler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Yabancı Gozuyle İslam