Alanya Turistik İşletmeciler Derneği'nın hazırladığı turizm bulteninin ikincisi yayımlandı. Bultende, Alanya'nın 2014 yılındaki performansı, buyume oranları, pazarların durumu, mevcut yatak arzındaki değişim gibi pek cok konuya yer veriliyor. Bir değerlendirme yapan TUROFED Yonetim Kurulu Uyesi ve ALTİD Başkanı Burhan Sili, "Alanya, tesis kapasiteleri ve imkanlar acısından rekabette zorlanmaya başladı" değerlendirmesini yapıyor.



Son yıllarda tüm Akdeniz canağında artan kapasiteyle birlikte Belek, Kundu gibi bolgelerin devreye girmesiyle nitelik ve müşteriye yonelik fiziki imkanların artmasıyla birlikte Alanya'nın tesis kapasiteleri ve imkanlar acısından rekabette zorlanmaya başladığını belirten Burhan Sili, yatırımcı ve işletmecilerin bu sorunu aşabilmek adına daha az kar marjlarını goze alarak yenileme yatırımlarına yoneldiklerini kaydetti.

İnişli - cıkışlı bir sezon yaşadıklarını ifade eden Sili, şu noktaların altını cizdi:

ANCAK HAZİRAN BAŞINDA TOPARLANABİLDİK

Zorlaşan rekabet, değişen pazar koşulları gibi nedenlerle Alanya’da turizm 2014 yaz sezonunda inişli cıkışlı bir seyir izledi. Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlar, Ukrayna krizi, yatak kapasitesinin hem bizde hem
de rakibimiz olan diğer ülke ve destinasyonlarda artıyor olması, turist gonderen ülkelerin ic turizme yatırım yapmaları ve bunun olumlu sonuclarını kendileri adlarına almaya başlamaları, küresel ısınma nedeniyle güneşli havalarda potansiyel tatilcilerin, tatil satın alma taleplerindeki düşüş, yine ekonomik nedenlerle seyahate cıkış sıklığının ve süresinin (gün sayısı) azalması, Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeniyle İsrail pazarındaki dalgalanma, Suriye’nin icinde bulunduğu durum nedeniyle bu pazarın talebinin neredeyse sıfırlanmış olması, artan yatak kapasitelerine ilaveten residence’lerin ve ikincil konutların ciddi talep gormesi gibi daha bircok nedenle ve yaz başında düşük doluluklarla başladığımız 2014 sezonunu ancak mayıs sonları hatta haziran başlarında Alanya turizmi olarak toparlayabildik.

İC PAZARDAN DESTEK GELDİ

Sonrasında da ozellikle temmuz ayında, tüm sahil bolgelerinde olduğu gibi Alanya’da da ic turizm desteğinin Ramazan dolayısıyla azalmış olmasından dolayı tam kapasiteyle calışma yapılamadı. Ağustos ve eylül ayları hem ic turizmdeki talep artışı hem de tüm talep gosteren pazarların tatil donemleri olması nedeniyle ciddi oranlarda doluluk yakalandı. Eylülün son haftası itibariyle ekim ayı da bu sene cok rahat gececeğe benzemiyor ki şimdiden talebi arttırmaya yonelik calışmalar yapılmış durumda.

ONUMUZDEKİ SEZONLAR İCİN GOSTERGELER OLUMLU

Konaklama sektorü acısından perspektifini vermeye calıştığımız bu durum, yatak kapasiteleri artışının bu ivmede devam etmesi ve bugün hitap ettiğimiz pazarlar dışında yeni pazarların devreye girmemesi durumunda ve normal koşullarda onümüzdeki senelerde cok da fazla değişmeyecek gibi gorünüyor. Rusya pazarının ikili hanelerde artmaya devam ediyor olması, İran pazarının hızlı bir artış gostermesi gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra ozellikle Alanya acısından onemli bir kazanım olan Alanya-Gazipaşa Havalimanı bu sene iki kez revize edilmiş artış oranı ile sene sonunda 750 bin yolcu kapasitesine ulaşmış olacak ki bunlar da Alanya acısından sevindirici.

Sonuc olarak hem Alanya hem de tüm sahil kesimi acısından yeni pazarlara yonelinmesi ve yatak artış hızının azalması ve hatta belirli bir noktada da durması kişi başı elde edilen gelirler acısından olumlu olacaktır.



Kaynak

__________________