Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Bugun dindarlığa kulturel bağlamdaki asıl tehdit ateist mulahazalardan değil, populer kulturden gelmektedir" dedi

Diyanet dergisinin son sayısında Harry Potter, Pokemon, Barby, Orumcek Adam, Supermen gibi karakterlere yer yerilerek "Populer Kultur" kavramı ele alındı. Bardakoğlu da yazısında populer kulture değinerek, "Kuran'ın lehv ve lağv, yani boş, beyhude, oyun ve eğlence olarak nitelendirdiği populer kultur dalgaları, dindar kişiliğin sahih olculer icinde gelişiminin veya devamının belki de en onemli tehdidi olmaktadır" dedi. Bardakoğlu şunları kaydetti:

Dinler sorgulanıyor

"İcinde bulunduğumuz yuzyılda modern toplumun egemen değerleriyle bicimlenen cağdaş soylem, kendi dışındaki butun din ve gelenekleri sorgulamaya almış, neredeyse bunları birer tehdit unsuru olarak algılamaya başlamıştır. Bugun artık dine ve dindarlığa kulturel bağlamdaki asıl tehdit pozitivist veya teorik bazdaki ateist mulahazalardan değil, gundelik hayat akışının urettiği populer kulturden; bu kulturun manevi, dini ve ahlaki değerleri aşındırmasından ve toplumları tuketim kitlelerine donuşturme cabalarından gelmektedir."

Supermen, Orumcek Adam ve Barbie'nin resimlerinin de bulunduğu dergide, Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nden Dr. Hatice K. Arpaguş'un şu goruşlerine de yer verildi:
"Cocukta durtulerini dizginleme yeteneği cok zayıf olduğundan, televizyondaki dizi kahramanının şiddete yonelik davranışları, cok kolay şekilde saldırganlık durtulerini harekete gecirebilir. İşte bu realiteden sonra cocuk ve televizyon ikilisi duşunulduğunde gosterilecek ihtimamın derecesi de kendiliğinden ortaya cıkmaktadır. Cunku He - Man, Pokemon, Harry Potter gibi kahramanlarla yetişen cocuklardan ahlaki değer ve erdem beklentisinde olmak cok da isabetli gorunmemektedir."

Diyanet, Kuran kursları icin ozeleştiri istedi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Şevki Aydın, Kuran kurslarının ciddi bir ozeleştiri yapması gerektiğine işaret etti. Aydın, "Diyanet" adlı dergide yer alan yazısında Kuran kurslarının laik Cumhuriyet icin tehdit unsuru olarak gosterildiğini de ifade etti.
Bugun 4221 Kuran kursu bulunduğunu ve oğrenci sayısının da ulaştığı nokta itibariyle bu kursların halkca benimsendiğine işaret olduğunu savunan Aydın şoyle dedi:

Nedenleri tespit edin

"Ancak Kuran kurslarının (bu kurumlara ilişkin doğrudan veya dolaylı sorumluluk taşıyanların) ciddi bir ozeleştiri yapmaları, saldırı niteliğinde de olsa butun eleştirileri soğukkanlılıkla anlamaya calışmaları, onları değerlendirip kendi hatalarından kaynaklanan nedenleri tespit ederek ortadan kaldırmak icin onlemleri almaları gerekmektedir. Bunun otesi diğerlerinin sorunudur."

Milliyet
__________________