Norvec merkezli Senior Travel Yonetim Kurulu Başkanı Anna Saernmo; 2006 dan beri +90 yaş grubunu seyahatlere goturuyor. Nilgun ATAR/OZEL HABER

04 Eylul 2014 Perşembe - NİLGUN ATAR- turizmhaberleri.com
FARKINDALIĞA YOLCULUK SOHBETLERİ-10-

Senior Travel Yonetim Kurulu Başkanı ve Ceo'su Anna Saernmo ile gecen sene Ankara Rixos Hotel'de Kuresel Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Kongresi'nde tanıştım. Cok profesyonel, sıradışı bir duruşa, muhteşem bir pozitif enerjiye sahip başarılı turizmcilerden...

90 YAŞIN BUYULEYİCİ FOTOĞRAFI....
ANNA keyifli sohbetimizde yaşlı turizmine nasıl başladığını ve yaşadığı ilginc anıları anlattı. Beni en cok etkileyen cep telefonunun ekranındaki resimdi… 90 yaşında bir kadın duşunun, uzun gumuş renkli gur sacları var.. Dudaklarında ateş kırmızısı bir ruj ve sınırsız bir gulumseme… Başında hoş bir şapka, elinde ise uzun ince bir sigara… Dumanı bir film şeridi gibi kıvrıla kıvrıla yukseliyor resmin ortasında…En onemli detay ise.. Kocaman guneş gozluklerinin camına yansıyan manzara…Masmavi bir okyanus kıyısı ve palmiyeler… Eşsiz bir tablo.. 90 yaşındaki kadın bu manzaraya bakarak guluyor…Ne gulmesi.. hayata kafa tutuyor, fena halde dalgasını geciyor…

DUNYAYA EN TEPEDEN BAKAN YAŞLILAR..
Anna Saernmo'nun uzattığı kartvizitin arkasına baktığımda ise bu kez kızıl saclı zamansız bir kadınla goz goze geliyorum. Cingene pembesi şapkası ile aynı renkte ruj.. Cekingen bir gulumseme... Şapkasının kenarında minik bir cicek var, yanaklarında pembe allık, mor cicekli mayosu ile denizde.. Başı hafif yana eğik.. turkuaz mavisi gozleri ile sizi suzuyor.. Kaşları incecik yay gibi... O bakışları ile neler anlatıyor neler… Dunyaya en tepeden bakıyor bu zamanı durduran kadınlar…!

FARKINDALIĞA YOLCULUK SOHBETLERİNDE YAŞLILIK
Ağustos ayı icerisinde engellilerin sorunlarına ve engelli turizmine yonelik cok ilgi ceken bir dosya hazırladık. Yazı dizisinin adı Farkındalığa Yolculuk sohbetleri idi. Engelliler ile bedenleri yaşlananlar benzer sorunlarla karşı karşıyalar..
Bu sohbetin detaylarını yeni pencereler acması icn paylaşıyorum.

YAŞLILARIN SEYAHAT ETME İHTİYACINI HİC DUŞUNMUYORUZ
Anna 2006'dan beri yaşlılara dunyayı gezdiriyor … Hem de +80/90 yaş grubuna tatil yaptırıyor. Norvec merkezli Senior Travel Yonetim Kurulu Başkanı ve Ceo'su.. Norvec'te bakım evlerinde, kurum ve evlerde bakılan yaşlıların da tatile ihtiyacı olduğunu duşunerek bu işe girmiş.. Yani zoru olanı secmiş mesleğinde.. İskandinavya da yuzbinlerce insanın Huzurevlerinde yaşadığını, bu insanların dışlanan bir grup olduğunu vurgulayarak; '' yaşlı insanların seyahat ihtiyacları olabileceğini, farklı yerler gormenin onlara iyi geleceğini hic duşunemiyoruz. Ben onlara nasıl seyahat edeceklerini oğretiyorum. Huzurevinde yaşayanlar da bu seyahatten dolayı mutlu oluyorlar, onların da hayatların da bir değişim oluyor. '' diyor.

Ulkemizde yaşlıların huzurevlerinde hatta aile icinde bile bakımları buyuk bir sorun olurken, evlatlar bu sorumluluğu birbirine atarken; Anna onlara bambaşka dunyaların kapılarını acma misyonu ustlenmiş… Ustelik bu işi cok severek ve cok profesyonelce yapıyor.

YAŞLILARLA İLK SEYAHAT DENEYİMİ NASIL SONUCLANDI
Anna +80/90 yaş grubunu cok ilginc ve eğlenceli buluyor. Ustelik her tatilin onları gencleştirdiğini yıllarına yaşam kattığını vurguluyor. İsvec ve Norvec'te yaşlılar hakkında goruşlerin tamamen değiştiğini anlatan Anna; “olum aşamasında olanları bile tatile goturduk '' diyor.

İlk yaşlı grubunu tatile cıkardıklarında neler yaşadığını soruyorum, başlıyor anlatmaya: '' Biz once Norvec'te 65 kişiyi bir araya getirdik. Bakımevlerinde demans, felcli, engelli, şiddet davranışlı yaşlıları topladık, cılgınca bir projeydi. İlk gezide acemilik ve cok sorun yaşadık; otelde asansor ve tuvaletleri kullanamadılar, duşa giremediler, restoran kalabalık ve gurultuluydu. Ancak insanlar eğlendi, kendileri yemek yemeğe başladı, şarap ictiler, erken uyumadılar, yetişkin bezleri kullananlar tuvalete gitmeye başladı. Bir tatil seyahati demanstan muzdarip olan bir kişide olumlu sonuclar yaratabiliyor. Tatilde kendilerini 18-19 yaşında hissettiklerini soyluyorlar. Yaşlı bir bedenin icindeler sadece.'' diyor.

ALZHEIMER HASTASI TATİLDE 2O Lİ YAŞLARINA DONDU…
Anna bu tatillerden cok carpıcı bir anısını da şoyle paylaştı:
“Birbirini cok seven yaşlı ciften kadın ileri derecede Alzheimer hastasıydı.. Cok agresif ve surekli hırcınlık yapıyordu. Tatil sırasında ise mucize gibi bir değişiklik yaşadı ve 20 li yaşlarına dondu. Eşine buyuk bir sevgi ile yaklaştı, o donemlerdeki alışkanlıklarını gosterdi, eskiyi hatırlıyordu surekli ve cok mutluydu.. Tabii bu değişiklikten en fazla onu cok seven eşi memnundu.. Cunku gencliğini yaşıyordu o da eşi ile birlikte.. Tatil donuşunden kısa bir sure sonra vefat ettiğini duyduğumuzda cok uzulduk ama tatildeki mutlu hali bizler icin teselli oldu“ dedi. (Tatilin pozitif etkileri uzerine cok carpıcı bir ornek bence…)

YAŞLILAR TATİLDE SAĞLIK BAKIMINI ONEMSİYOR
Peki yaşlılar seyahatlerde neleri tercih ediyor?
Yaşlılar evde oturmanın aksine seyahati seviyor ve seciyorlar. Kısa ucuş, iklim, kultur, ucuz yaşlı pazarı olması gibi kriterler tercihlerde on plana cıkıyor. Anna yaşlılarla seyahat etmekten edindiği tecrubelerini şoyle ozetliyor:
''Yaşlılar kısa mesafe ucuşları istiyorlar. Tatillerini deniz ve okyanusla eşleştiriyorlar. Konakladıkları yerlerde evrensel tasarım kriterlerini onemsiyorlar. Erişilebilirlik cok onemli. Yaşlılar kentin merkezinde olmak istiyorlar, avm, kuafor, hastane, dişci vb ihtiyacları karşılanmalı. İskandinavlar Turkiye'ye geldiğinde ozel hastanelere gitmek istiyorlar. Yuzde 8.5 i kalp ve beyin ile ilgili sağlık sorunları olan hastalar var. Guneşin az olduğu bir ulkede yaşadıkları icin bunları tedavi ettirecekleri en doğru uygun lokasyon arıyorlar. Hem tatil hem de sağlık bakımı icin… ''

TATİLDE GENCLEŞİYORLAR
Ne gibi değişimler oluyor tatil surecinde..?
'' Bu insanların tatilde cok gencleştiklerini gozlemliyoruz. Kendi hemşireleri ile geliyorlar, altbezleri kullanıyorlar ama tuvaletleri kendileri kullanıyorlar. Yemeklerini kendileri yemeğe başlıyorlar. Bir haftada adeta 5-10 yıl gencleşiyorlar. 90 yaşın uzerinde bir suru insan var seyahat ettiğimiz. Kac yaşında hissettiklerini sorduğumda 18-19 yaşında olduklarını soyluyorlar. Bu durumda duşunmemiz lazım, aslında onlar eski bedendeki genc ruhlu insanlar. Kendi kendilerine seyahat edemiyorlar. Tek başına seyahat etmeye korkuyorlar. Yurutec veya tekerlekli sandalye kullanıyorlar.. Gotureceğimiz destinasyonlar ve oteller bu gruba uygun olmalı. Bir listemiz var. Tum adımlar oncesinden planlanıyor. ''

25 ULKEDE YAŞLILIK CALIŞMALARINI İNCELEDİM
25 ulkede yaşlılık ve yaşlı turizmi alanında yapılan calışmaları gorduğunu aktaran Anna; ulkemizde yerel yonetimlerin bu alanda ahenkli olmayışına ve evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi gereğine dikkat cekiyor. Turkiye ile henuz calışmıyor. Duşunuyorlar mı. Evet.

ANTALYA YAŞLI VE ENGELLİLERİN TURİZM MERKEZİ OLABİLİR
Yaşlı turizminde Turkiye'nin buyuk bir potansiyele sahip olduğunu belirten Anna; ozellikle Antalya'nın uygun zemin hazırlandığı takdirde şansının cok yuksek olduğunu vurguluyor. “Eylul, Ekim'den itibaren uygun olan oteller kış sezonunda gelen yaşlı konuklarla dolar. '' (İşte kış turizmini canlandıracak formul)

Yaşlı kesimin gelecekte cok buyuk bir grup olacağını vurgulayan Anna; '' İskandinavya'da bu tip bakıma ve seyahate ihtiyacı olanların oranı her sene yuzde 25 artıyor. '' diyor. Bu cok ciddi bir rakam. Yaşlı turizmini programına alan ve geliştiren ulkeler pastanın en buyuk dilimlerini alacak. Otellerimizin yaşlı turizmine hazırlanması icin de kısaca şu onerileri sıralıyor: '' Otellerde yaşlı hizmetinden anlayan doğru ekip olmalı . Sosyal hizmetler birimi ve hemşireler de gerekiyor. Yaşlı turizmi icin otellerde haftada 3 saat eğitim verilebilir. Yabancı dil cok onemli; hedef pazara yonelik otellerde İskandinav kadrosunun olması avantaj sağlayacaktır. Boylece zorluklar aşılabilir. ''

İSPANYA'DAN BİR OTEL ORNEĞİ
İspanya'dan bir otel orneği veriyor Anna: “İspanya da bir yer buldum, Hcienda de Soul, orayla calışmıyorum ama doğru bir ornek.. Yaşlı turizminde sadece Norveclilerle calışıyorlar. Her sene 70 binden fazla misafir geliyor. Ustelik hic ucuz değil, yaşlılar en az 2 hafta kalıyor. Otelin ucakları var. Bekleme listeleri bulunuyor ve herkesi alamıyorlar. ''

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN
Anna ile sohbet guzeldi. Konusunda uzman bir seyahat acentası olarak paylaştığı deneyimler, verdiği ornekler ve yol haritaları da.. Şimdi bu sohbetten neler cıkarabiliriz, ona bakalım:

ARTIK HERKES TURİZME BAKIŞ ACILARINI YENİLEMELİ.. HERŞEY DAHİL TURİZMLE BİR YERE VARAMAYACAĞIMIZ KESİN... TURKİYE DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR.
50 MİLYON TURİST GİBİ RAKAMLARA DA ODAKLANMAYALIM FAZLACA. RAKAMLAR DEĞİL YENİ FİKİRLER VE PROJELER YOL GOSTERMELİ TURK TURİZMİNE...
YENİ ŞEYLER SOYLEME ZAMANI ŞİMDİ..
TURKİYE ENGELLİ VE YAŞLI MİSAFİRLERİN CENNETİ OLUR MU?... OLUR.. O HALDE HERKES İŞ BAŞINA..!
YEREL YONETİMLER, BAKANLIKLAR,UNİVERSİTELER, TİCARET ODALARI, TURİZMCİLER, TURSAB, TUROFED, TUREB, TURİZM YAZARLARI VE GAZETECİLERİ..TOPYEKUN ONCE CEVREMİZDEN, KENDİMİZDEN BAŞLAYALIM ENGELLERİ YOK ETMEYE.. KAYBEDECEK ZAMAN YOK, YETERİNCE KAYBETTİK..

http://www.turizmhaberleri.com/haber...i.asp?ID=28175