Benim bu yazıda en doğru bulduğum yer " Devamlı abdestli bulun. Az uyu. " kısmıdır..Ne guzel soylenmiş bi laf..Cunku abdest insanı şeytandan korur.
"Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Hamd Allah’a mahsustur. Allah’ın secip sevdiği kullara selam olsun.
Sana, Allah’a taati ve takv uzere bulunmanı tavsiye ederim. Nerede olursan ol insanlara ez ve cefa verme. Buna ozellikle Mekke-i Mukerreme’de ve Medine-i Munevvere’de dikkat et.
Başkaları senin gıybetini yapsa bile sen kimsenin gıybetini yapma. Haksız yere hic kimsenin dunya malından bir şey alma. Ancak, dinin helal kıldığını al ve onu da hayır yollarında harca.
Mu’min kardeşlerin ac ve muhtac iken, sen şehvetin icin bolca harcama yaparak lezzetlenme. Elindeki nimetten onlara da tattır.
Kesinlikle yalan soyleme.
Hic kimseyi kucuk gorme. Nefsinin kimseden ustun olduğunu duşunme.
Kalbî ve bedenî ibÂdetleri yerine getirmek icin tum gayretini sarfet. Bununla birlikte nefsine, “hicbir zaman Allah katında makbul olacak bir hayır işleyemedim” duşuncesini kabul ettir.
Bil ki, ibÂdetin ruhu niyettir. Guzel niyet ise ancak ihlas ile mumkun olur. Senden daha buyuk olan Âriflere ihlas gerekirse, sana nasıl gerekmesin? Allah’a yemin ederim ki ben, anamdan doğduğumdan bu gune kadar, Allah katında makbul ve muteber olup hesabı sorulmayacak tek bir hayır amel yaptığıma inanmıyorum.
Kendi nefsini butun hayır işlerinde iflas etmiş kabul et. Eğer başka turlu duşunur ve kendinde bir varlık gorursen, bunun tam bir cehÂlet olduğunu bil. Nefsini hayırlarda iflas hÂlinde gormekle birlikte, Allah’ın rahmetinden de umidini kesme. Cunku Allah’ın lutuf ve rahmeti, kul icin butun insanların ve cinlerin amelinden daha hayırlıdır. CenÂb-ı Hakk şoyle buyurur:
“Onlara soyle, ancak Allah’ın lutfu ve rahmetiyle sevinsinler. Bu, onların toplayıp biriktirdikleri şeylerden daha hayırlıdır.” (Yunus/58)
İbni Abbas (R.A.), Âyetteki toplam şeylerin kulun kazandığı ameller olduğunu soylemiştir. Demek ki kul yaptığı amellerine değil, Allah’ın rahmetine guvenmelidir. Şu hususu da hatırlatayım:
Sakın şeytana oyuncak olmuş bazılarının yaptığı gibi, Allahu TeÂlÂ’nın rahmetine guvenerek ibÂdetleri terketme. Kalb zikrine devam et, oyle ki yolda yururken dahi zikirden ayrılma.
Butun işlerinde Allahu TeÂlÂ’nın guc ve kuvvetine yapış. Ulu sÂdatların rûhÂniyetine sıkı teveccuh et. Âlimlere ve Kur’Ân hÂfızlarına ikram ve hurmet et. Mumkun olduğu kadar Kur’an-ı Kerim okumakla meşgul ol. Fıkıh ve hadis ilimlerine diğer ilimlerden daha fazla calış.
Kalb huzuru ile meşgul olman seni bu ilimlerden alıkoymasın. ZÂhiri işlerle meşgul olurken kalb huzurunu yitirmek, mÂnevî zayıflığın alÂmetidir.
Teheccud, işrak, kuşluk ve evvÂbin gibi nÂfile ibadetleri bırakma.
Devamlı abdestli bulun. Az uyu.
Senden ric etseler bile, hicbir idÂrecinin işlerine girme. Muslumanların başındaki imam ve idÂrecilerin sÂlih olması icin du et. Ayrıca musluman halkın ıslahı icin de yalvar. Bir de, İslÂm dininin yukselmesi ve yayılması icin Allah’a niyazda bulun.
Butun takat ve gucunu Allah’a itaat icin harca. Elindeki mala kanaat et. MakÂm-ı Mahmud’un sÂhibi Hz. Peygamber’in (S.A.V.) sunnetine sımsıkı sarıl. Buna ozen goster, sana yeter.
Hamdolsun Âlemlerin Rabbine. Şeyh MevlÂna Halid’den k.s. Bir Demet Nasihat, Semerkand Dergisi, Şubat 1999"
Kaynak... http://www.cagriweb.com
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Edep ve İhlas