Ben Bilirim" Hastalığı;
Oğrenmek bir sonsuz caba. Hangi konu olursa olsun biliyorum demek cok zor. Cunku ne zaman biliyorum deseniz, bilmediğiniz bir şey muhakkak var. İddialı bir bicimde "Ben artık biliyorum, oğrenecek bir şey kalmadı" diyen kişi aslında bilgi cumlesini cok dar tutuyor demektir. Bu, "Ben bilirim" hastalığının getirdiği bir yanılgıdır. Bu tur insanlar dar bilgi setleri icine kendilerini hapsederler. Sayısız odaları olan bir binbir gece sarayının bir odasını gorup, kendilerini bu odaya kapatan, dışarıya ilişkisini kesip "Ben bu sarayı biliyorum" diyen masal karakteri gibidirler.Bilmek var, bilmek var;
Bilmenin dereceleri vardır. Birisi "Ben bunu biliyorum" derse, "Ne biliyorsun, ne kadar biliyorsun?" diye sormak gerekir. "Ben bilirim" diye bol bol reklam yapıp dolaşanlar, bilgisi en sığ olanlardır. Bilginin derinliklerine dalanlar alcak gonulluğu oğrenirler. En tehlikeliler, yarım bilgililerdir. Bunlar bildiklerini sanarak davranırlar. Yarı pişmiş bilgi, yarı pişmiş ekmek gibidir. Yarı pişmiş ekmek, yarı hamurdur; mideye oturur. Yarı pişmiş bilgi de beyine oturur. Oturmakla da kalmaz, kişiye olmadık işler yaptırır. Cevrenize bakın, bir yığın ciğler ordusu goreceksiniz.
Bilgi ve oğrenmek;
Bilmek hoş bir duygudur. Bilmek, bilgiye sahip olmak bir ulu zenginliktir. Bilgi mulkiyeti insana guven verir. İnsan tum duyularını ve zihnini acık tutmasını bildiği surece bu dunyada oğreneceği cok şey vardır. Bu değişen dunyada, oğrenilecek bilgi cumlesinin iceriği surekli artmaktadır. Sadece işinde başarılı olmak isteyen kişi değil, işini elinde tutmak isteyenler, surekli yeni şeyler oğrenmek zorunda kalacaktır. İşe almalarda olcut, "Kişi ne biliyor?" değil, "Oğrenmeyi biliyor mu?" olacaktır. Belki "olacaktır" demek de yanlış, "olmaktadır" demek daha doğru.
İnsanın olumu;
Tıp bilimi, insan olumunu ceşitli bicimlerde tanımlıyor. Organ nakilleri gundeme geldiğinde hukuk da işin icine giriyor. Değişik tanımlar var. Şimdi işi karıştırmak icin bir tanım da ben getirmek istiyorum. Bence, kişi oğrenmeyi bıraktığında olur. İnsanın başına gelecek en buyuk felaket oğrenme isteğini kaybetmesidir.
Hep oğrenmeniz dileğiyle…
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- ''ben bilirim'' hastalığı (herşeyi bildiğini idda edenler lutfen okusun)