Hiddink'ten Sevilla şifresi
Futbol0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- Hiddink'ten Sevilla şifresi
-
15-10-2019, 18:23:25Kayıtlı ÜyeBir donem Sarı-lacivertli takımı calıştıran Hollandalı unlu teknik adam, pek cok konuda goruşlerini acıkladı. Tecrubeli hocanın Fenerbahce ve Ay-Yıldızlı Takım hakkında soyledikleri, epey ses getirecek turdendi. Her zamanki gibi icten konuştu Guus Hiddink, Yazı İşleri mudurlerimizden Mehmet Demircan’a, birbirinden ilginc acıklamalar yaptı. Tecrubeli hoca, bir gun Turkiye’de yeniden calışmayı duşunduğunu soyledi. Kendisiyle tanışıyorduk, ancak randevusuz gitmiştik Antalya’ya... Rus Milli Takımı’nın kamp yaptığı Cornelia Otel’e girdiğimizde, rahatladık. Cunku eski bir dostun gulen gozleriyle baktı bize... “Merhaba” dedi Turkce ve Turkce devam etti: “Fenerbahce’deydim. Rıdvan, Mujdat, Şenol... Semih vardı, Galatasaray’dan almıştık, buyuk olay olmuştu. Bir mac sonu, sopalarla idmanı basmışlardı.” Guluyordu... “İlk yurtdışı deneyimimdi. Cok mutluydum, cok şey oğrendim. Muthiş bir tecrubeydi. Turkiye’de calışan bir teknik adam, dunyanın her yerinde calışır, bunu oğrendim!” Bıraksak sabaha kadar anlatacaktı. Ne mi yaptık? Bıraktık. Soz Guus Hiddink’in... “Zico’yu cok iyi tanırım. Cok sakin gibi gozukse de, aslında futbolcularını cok iyi bir şekilde motive eden bir yapıya sahiptir. Fenerbahce ile yaptıkları ortada. Zaten oyunculuğuna kimse bir şey soyleyemez. Bence Zico’nun en guclu tarafı, muhteşem bir taktik ustası olmasıdır. Fenerbahce ile yakaladığı başarılar kesinlikle tesaduf değildir.” “Fenerbahce’yi en son Eindhoven’da PSV karşısında izledim. Ev sahibi, rakibinin daha cok gol yememek icin sahaya cıktığını duşunmuştu. Zaten PSV’li futbolcular neye uğradığını şaşırdılar. Fenerbahceli forvetler o gece biraz daha becerikli olsaydı, ilk yarı 2-0 olurdu. O gece Fenerbahce, bende takım olarak gercekten de muthiş bir ilgi uyandırdı. Yani rakibi karşısında cok agresifti, kazanmak icin sahaya cıktığını gosterdi.” ‘Fenerbahce kolay gol atıyor’ “Sevilla’nın 2 yıl onceki takımından ortada eser yok. O donemde biliyorsunuz cok iyi bir takımdı ve Avrupa Kupaları’nda muhteşem bir başarı yakaladılar. Ancak şu an cok oyuncusunun sakat olduğunu biliyorum. Ayrıca Afrika Kupası’ndan donen yıldızlar, tekrar eski formlarına kısa surede kavuşamıyorlar. Bunun aksine Fenerbahce, izlediğim kadarıyla kolay gol atabilen bir takım. Bence Fenerbahce ilk macta gol yemeden bir gol atarsa, tura cok yaklaşır. 1-0 ideal bir skordur.” “Fatih Terim’in Milli Takımı’nı cok beğeniyorum. Terim’in zaten başarısı ortada... 2008 grup maclarına gelince; Herşeye rağmen Turkiye finallere kalmayı bildi. Turkiye cok kritik maclarda puanlar kaybetti, ancak bana gore en kritik macı da kazandı. Norvec’i Oslo’da yendi. Bu mac bittiğinde hemen, ‘Fatih Terim işini bilir’ dedim kendi kendime...” ‘Cekler cok iyi bir turnuva takımı’ “Turk Milli Takımı’nın 2008 Finalleri’nde yer aldığı grup gercekten de cok guclu bir grup. Cek Cumhuriyeti tam bir turnuva takımı. Dikkat edilmesi gerekir. Portekiz’i zaten herkes tanıyor. Portekiz hem cok iyi, cok tecrubeli bir takıma, hem de cok kaliteli ve usta bir teknik adama sahip. İlk macta Portekiz’den alacağınız 1 puan iyi olur. Bana gore asıl puanlar İsvicre’den gelmeli. Yani Turkiye, İsvicre’yi mutlaka yenmeli.” “Rusya 2008 Finalleri’ne surpriz bir şekilde kaldı. Biz cıkış bekliyorduk, ancak bu takım icin erken oldu. Elbette İngiltere karşısında mukemmel oynadık. Hırvatistan’ın yardımıyla da vizeyi kaptık. Ancak biz şampiyonanın surpriz takımıyız. Her kucuk başarı bizim icin buyuk bir adım olacak. Onun icin calışıyoruz, genc takımımla surpriz peşindeyiz.” ‘2010’a kadar Rusya’dayım’ “Rusya Federasyonu ile 2010’a kadar sozleşmem var. Buradan erken ayrılmayı da duşunmuyorum. Mukemmel bir cıkış yakaladık. Yetkililer bana guveniyor ve altyapıya inanılmaz yatırım yaptılar. Mesela Rusya’da 2010’da sadece 4 yabancıya izin verilecek. Şu an 6, seneye 5’e inecek ve 2 yıl sonra ise dediğim gibi 4 olacak. Bu da genclerin onunu acacak. Bunun icin calışıyoruz ve mukemmel bir sistem oluşturduk.” Roman Abramovic ile iyi bir dostluğumuz var. Ama onun otesi olamaz. Herkes Chelsea’ye gideceğimi duşundu. Ama yapamazdım. Once birileri ile oturdum, ‘Rusya’yı nasıl Avrupa’nın elit ulkeleri arasına sokarız’ diye plan yaptık. Daha sonra aynı kişiler beni Chelsea’ye gonderemez ki... Bunu yapamam. Para artık bende ikinci planda... 2010 sonrası ise bakacağım...” ‘Erzik’in teklifi heyecanlandırdı’ “Fenerbahce’yi calıştırdıktan sonra sadece bir kez Turkiye’den teklif aldım. UEFA’da saygın bir isim olan Şenes Erzik’le goruştum. Bana milli takımı onerdi ve inanılmaz bir teklif sundu. Bu teklif beni gercekten heyecanlandırmıştı. Ancak maalesef Avustralya ile on protokol imzalamıştım. Ama ilerde mutlaka yeniden Turkiye’ye donmek istiyorum.” Toni ile yumruk yumruğa! İstanbul’da yaşadığım iki ilginc olay vardı. Biri kaleci Schumacher’le... Antrenmanları izleyen gazeteciler her calışma bitiminde odalara gelir, futbolcularla goruşerek haber alırlardı. Antrenman sırasında ise herkes sırtını donmuş, sohbet ederdi. Kaleci Schumacher’in calışmada burnuna bir top geldi. Burnu kanadı, ben de kendisine “Hadi şunlarla bir oyun oynayalım” dedim ve Alman oyuncuyla kavga yapar gibi birbirimizle boğuştuk. Evet, bir gun sonra gazetelerin manşeti tam bizim duşunduğumuz gibiydi; “Toni ile Hiddink yumruk yumruğa kavga etti.” Bir diğeri ise başkan Metin Aşık ile sozleşme imzalamamızda yaşadıklarımızda... Her şey konuşuldu ve anlaşmaya vardık. Başkan imza atmamı istedi, ancak “Peşin para konuşmuştuk. Once para, sonra imza” dedim. Cıldırdı! “Turk insanına guvenmiyor musun” dedi. Guvenle ilgisi yoktu bu işin. Prensip meselesiydi. Hemen kurmaylarını, 4-5 yoneticiyi para bulmaları icin dışarı gonderdi. 1-2 saat sonra yoneticiler geldi. Paralar gazete kağıdına sarılmıştı. Alman markıydı. Masaya kondu ve para sayıldı, imzayı attım. Fatih Tekke cok karakterli Fatih Tekke’yi bir kac macta izledim. Gercekten cok iyi bir golcu. Fiziğini mukemmel kullanıyor. Ancak bir donem sakatlandı ve uzun sure forma giyemedi. Rus basınında ilginc bir haber okumuştum. Petersburg’dan ayrılmak istemiyordu, cunku aldığı paranın karşılığını verememiş. Umarım yeni sezonda daha başarılı olur. Karakterli bir oyuncu. Onu sevdim doğrusu. __________________