Eşcinsel hakem hakkını aramak icin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu! Eşcinsel olduğu icin 3 ay askerlik yapan ve rapor alarak hizmetini yarım bırakan 33 yaşındaki klasman hakeminin, Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından kendisine gorev verilmediği takdirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gotureceği oğrenildi. MHK'nin sezon başında yayınladığı "Hakemliği Giriş, talimatın 25. maddesinde yer alan "Sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamaz" hukmu doğrultusunda askerlik yaptığına dair belgeyi sunamayan hakemin dramı, futbol camiasına bomba gibi duştu. MHK Başkanı Oğuz Sarvan'ın haberdar olmadığı konuyla ilgili MHK bolge sorumlusu tarafından sezon başında uc kez 3. lig macına verilen hakemin, eşcinsel olduğu icin askerlik yapamadığı, bunun dışında talimatta ongorduğu gibi herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı ifade edildi. Liglerde tekrar gorev alabilmek icin MHK Genel Sekreteri Osman Avcı'ya yazılı başvuruda bulunan hakemin, olumsuz yanıt alması durumunda avukatı aracılığı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kişisel dava acacağı belirtildi. Olay hakemin cevresine, "Konu gundeme geldiği zaman sıkıntılar yaşayacağımı biliyordum. Ama uzerimde bu kadar baskı oluşacağını hic duşunmemiştim" dediği kaydedildi. Not: Habere konu olan hakemin kimliği, yaşı, bolgesi ve klasmanı ile ilgili bilgiler mevcut olduğu halde, ulkemiz koşullarında kişisel haklarının zarar goreceği duşuncesiyle acıklanmamıştır. Uzman goruşleri Kemal Kapulluoğlu(Hukukcu): Eşcinsellik bir sağlık sorunu değildir. Bayan hakemlerde askerlik koşulu aranmıyor. Eşcinsellik askerlik yapmasına engeldir, ama hakemlik yapmasına değil. İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunması doğru yoldur. Şekip Mosturoğlu(Fenerbahce asbaşkanı, avukat): MHK'nin tavrının sadece sağlıkla ilgili olduğunu sanmıyorum. Hakemin şohreti ve manevi değerleriyle ilgili kaygılar olabilir. Bu hak arayışını saygıyla karşılıyorum. Ancak mevcut MHK icinde bu girişimin sonuc vereceğini sanmıyorum. Kemal Dincer (Gozlemci ve Temsilciler Kurulu Başkanı): Gunumuz dunyasında bir eşcinsel Paris'te belediye başkanlığı yapabiliyorsa, Turkiye gibi bir ulkede eşcinselim diyebilecek medeni cesarete sahip biri de hakemlik yapabilir. Mustafa Culcu (Eski MHK başkanı): Bu kuralı fiziksel sorunları nedeniyle askerlik yapamayan sağlıklı mac yonetemez diye koyduk. Bizden sonraki MHK'lar talimatı kaldırmadığı gibi, askerliğini bitirip gelenlere de mac vermiyor. Oğuz Sarvan (MHK Başkanı): Bu konuda ayrımcılık yapmayız. Eşcinsel de olsa şartları tutuyorsa hakemlik eğitimine başlayabilir, talimatlarda ayrıcalık yok. __________________