Turizm Guncel yazarı Orhan Sancar, Moskova'daki MITT Fuarı'nda TurizmGuncel'e Rusya ve Kazakistan pazarlarını değerlendirdi. Sancar, Turk tur operatorlerinin pazara yeni giren Biblio Globus'a baskı yaptıklarını iddia ederek 'Globus pazarı rahatsız etmeye calışıyor ve manevraları pazara zarar veriyor' dedi.



Orhan Sancar, son donemde Rusya pazarında Turk tur operatorlerinin gundemindeki en onemli konulardan biri olan Biblio Globus'un pazara girmesi ve operatore baskı yapılması konuları hakkında şunları soyledi:

“Rusya pazarında bu sene yeni bir rakip olarak Biblio Globus konusu var. Globus bir şekilde pazarı rahatsız etmeye ve pazardan pay almaya calışıyor. Son birkac yıldır Rusya pazarındaki en onemli gelişme ilk beşteki tur operatorlerinin ortak hareket etmeleri ve karlı satışlarla pazarı domine etmeleri durumuydu. Rekabeti azaltan, arz – talep dengesine gore ucakları ayarlayan bir ortam oluşmuştu. Bu tabi tur operatorleri acısından sevindirici bir şeydi. Oteller tarafından bakarsak onlara da bir baskı uygulanıyordu. Ancak cok fazla bir rekabet olmadığı icin fiyat baskısı yemiyorlardı. Oteller de memnundu. Tur operatorleri karlı operasyonlar gecekleştirdikleri icin cari hesaplardaki alacak – borc dengeleri de olumluydu. Bu sene Rusya pazarındaki Turk tur operatorlerinin, onlarla birlikte hareket eden TezTour’un ve TUI gibi diğer şirketlerin ucak koltuklarındaki monopolizmi ve eşgudumlu hareket etmeleri Rus ucak şirketlerini rahatsız ediyor.”

'BIBLIO GLOBUS'A BASKI VAR'

“Bugun Rusya’nın en onemli ucak şirketlerinden TransAero pazarda bu eğilimden dolayı ciddi darbe aldı. Bu nedenle Biblio Globus’u kullanarak pazardan pay kapmaya calışıyor. Sonucta bu beş tur operatoru bir blok oluşturdular, otellere sokmamaya calışıyorlar. Boyle bir baskı kesinlikle var.”

'CEKİŞME ARTIYOR, GLOBUS DENGESİZLİK İSTİYOR'

“Bir suru otel yazı gonderiyor. Otelciler ‘Bizim otelimiz Biblio Globus’a uye olmadığı halde bu şirket bizi satıyor’ diyorlar. Globus pazara girmek icin her turlu manevrayı yapıyor. Hic kontratı olmayan otelleri başka tur operatorleri uzerinden satmaya calışıyor. Global dağıtım sistemleri uzerinden satış yapıyor. Bunlar pazara zarar veren hareketler. Cunku bir otelin diyelim ki haftalık ucreti 500 dolar. Globus bu oteli 300 dolara satıyor. O otel aslında onda yok, o oteli satamayacak. Diyor ki ‘Ben bulayım, dengesizlik olsun. Aralarında bir sorun olsun. Ben de durumdan nemalanayım’. Biz bunları Turkiye pazarında ilk defa yaşıyoruz. Daha once Mısır’da yaşadık, İspanya’da yaşadık, Dubai’de yaşadık. Rusya’da TransAero ve Biblio Globus’un Turk tur operatorleri ile cekişmesi bu seneye damga vuracak olaydır.”

'RUSYA PAZARI YUZDE 30, TURKİYE YUZDE 10 BUYUR'

Orhan Sancar Rusya pazarındaki son durumu ve 2013 beklentilerini ise şoyle anlattı:

“Pazara bakacak olursak Rusya pazarı bu yıl Turkiye acısından daha iyi durumda gibi gorunuyor. Şoyle bir gercek var: Bundan sonra biz yatay buyuyeceğiz, Rusya pazarı ise dikey buyuyecek. Cunku artık Rus turistlerin bakış acıları değişti. Avrupa’ya kolay vize alıyorlar, fiyatlar duştu. Yeni destinasyonlara yonelim var. 2013’te Rusya pazarının genel olarak yuzde 25 – 30 oranında buyuyeceği soyleniyor. Turkiye’nin alacağı oran ise yuzde 8 – 10 arasıdır. Biz pazarın lideri olduğumuz icin yuzde 10’luk bir buyume ciddi oranda olumlu bir buyumedir.”

'ANTALYA'DAKİ YATAK ARZI DENGELENEMEYEBİLİR'

“Antalya’da dengesizlik var. Pazara 40 bin yatak arz ediliyor. Bu kadar yatak yuzde 10’luk buyumeyle dengelenemez. Bu artış ancak mevcut yatakları doldurur. Bu nedenle Antalya’da otelcilerin karlılıkları duşebilir, otelleri boş kalabilir. Yeni yatakların entegrasyonu uc beş yıl surer. Boyle yatırımlara devam edilirse buyuk dengesizlik ortaya cıkar.”

'1 KAZAK TURİST 5 RUS TURİST KADAR HARCIYOR'

Sancar, Kazakistan pazarı ile ilgili olarak da şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kazakistan’dan Turkiye’ye 350 bine yakın Kazak turist geliyor. Bu sayı pek artmıyor. Cunku ulkenin nufusu duşuk; yaklaşık 15 milyon. Ayrıca ulkede cok zengin ve cok fakir iki kesim var. Orta direk yok. Bu nedenle tabana yayılma yok. Her yıl en fazla yuzde 5 artış kaydediliyor. Otelciler Kazak turistleri tercih ediyor. Cunku hem konaklama sureleri uzun hem de para harcıyor, pahalı odalar satın alıyorlar. Bir Kazak turist beş Rus turist kadar para harcıyor. Bu sene Antalya’ya karşı bir talep artışı soz konusu Kazakistan pazarında. Antalyalı oteller de Kazak pazarına bu nedenlerle artık ağırlık vermeye başladılar.”

'HER İKİ PAZARDA DA SEZON UZUYOR'

“Kazakistan pazarında turizm tam oturmadığı icin orta ve kucuk olcekli operatorlerin iflas etme ihtimalleri var. Oturmuş bir teminat sistemi yok. Gecen sene bazı firmalar bunları yaşadılar. Kazakistan’da Turk bayraklı havayollarının faaliyet gostermesine diğer BDT ulkelerinin aksine musaade ediliyor. Bu nedenle Turk bayraklı ucakların, 12 saatlik bir ucuş hattı olan bu ulkede faaliyet gosterebiliyor olmaları da karlılık acısından onemli bir nokta. Bu yıl Rus pazarında da ucaklar 20 Mart’ta başladı. Aynı one kayma bu pazarda da var. Onceleri tanıtım turları, hafta sonu tatilleriyle başlıyoruz ve devam ediyoruz. Burada sevinilmesi gereken hem Rusya hem de Kazakistan pazarlarında sezonların uzamaya başlamasıdır.”

Kaynak



__________________