Hz. Nuh'un (a.s.) kavmi tufan ile yok edildi. Tufan oncesi Yuce Rabbimiz Hz. Nuh'a; "sana inanan aileni koruyacağım" mujdesini vermiştir. Tufan gelince, Hz. Nuh kendisine inananları gemiye bindirdi. Ancak oğullarından birisi gemiye binmedi.
Hz. Nuh (a.s.) sular yukseldikce oğluna haykırdı. Oğulcağızım! bizimle beraber gemiye bin! Oğlu ise ben dağa cıkar ve dağa sığınırım.
Tufandan kurtulurum dedi. Hz. Nuh'un oğlu gemiye binmedi. Ve bir dalga Hz. Nuh ile oğlunu birbirinden kopardı. Hz. Nuh'un oğlu boğulup helak oldu.
Hz. Nuh oğlunun boğulması karşısında her baba gibi uzuntulu halde; Ya Rabbi ailemi koruyacağına soz vermiştin. Neden oğlumu bağışlamadın dedi.
Yuce Rabbin cevabı cok acıktı: "Ey Nuh! Bu senin oğlun değil. Zira onun sana isyan etmesi, onu senin oğlun olmaktan cıkarmıştır." (Hud Suresi, 45-47) mealinde cevap verdi.
Hz. Nuh bu cevap uzerine ozrunu beyan edip şoyle demişti: "Hakkında kesin bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım. Eğer beni affetmezsen, bana merhamet etmezsen, her şeyi kaybedenlerden olurum." (Hud Suresi, 47)
Yuce Allah: Hz. Nuh'un oz oğlunu onun evladından saymıyor. Halbuki tufanda boğulan oğlu ondandı. Oz cocuğuydu ama Yuce Allah, o senden değil diyor. Cunku o vahye inanmadı. O halde neseb, aşiret, ırk kardeşliği değil, 'iman' kardeşliği sizin icin gecerlidir demiş oluyor.
Oyleyse; ırk, neseb, aşiret gibi sun'i ve ırka dayalı bir davanın peşinde koşanı Yuce Rabb itibarsız goruyor. Ama Yuce Rabbe ve Peygamberine bağlılıkta bir olanı ise, itibar sahibi kabul ediyor. Irk ve aşiret davasını gudeni ise cahili donemin tortusu kabul ediyor. Allah'ın yolunda bir olanları ise nesepleri farklı da olsa mumin kabul ediyor. Hud suresinin mesajı budur.
Kaynak