Kariyer nedir diye internetten araştırırsanız Google size pek cok tanım gosterir. Bunlardan kısa biri:


“Kariyer, mesleğimizi yaparken koyduğumuz hedefler doğrultusunda iş deneyimi kazanırken, gerekli eğitimleri alıp, mesleki ve bireysel acıdan kendimizi gercekleştirme surecimizdir.”


Dunya ile ilgili makamları, maddiyatı haddinden fazla onemseyen insanlar cok. Allahı ve ahireti hic umursamayan insanların gozundeki değeri esas hedef alan insanlar cok. Mesleğinde kariyer sahibi olmak ve kariyerini yukseltmek icin, ustunde calıştığı bir sanat veya spor dalında iyi bir kariyer sahibi olmak icin cırpınır durur insanoğlu. Hem sadece kendisi icin değil, cocuklarının kariyer sahibi olmaları icin de aynı titizliğin “belki cok daha fazlasını” gosterir.

Allahı unutmuşuz, ozumuzu unutmuşuz. Bu dunyada Allahın dini ile mukellef olan varlıklarız. İşte bu acıdan herkes kendi değerini bilmeli ve Allah’ın kendisini muhatap almış olması gerceğini unutmayarak bunun hem hakkını vermeye calışmalı hem de şukrunu yerine getirmeli.


Eğer musluman isek bizim ilk sıradaki kariyerimiz bu olmalı. “Allah insanları ve cinleri nicin yaratmıştır” Kuran-ı Kerim’de bize bildiriliyor.

Allahsızlığı temel vasıf olarak almış olan icinde bulunduğumuz toplumun yaşam tarzı icinde dunyevi kariyerler konusunda ne kadar duyarlı ve titiz isek Allah ve melekleri nezdinde, diğer mumin kullar arasında nasıl bir imani kariyerimiz vardır bunu anlamada ve iyileştirmede cok daha fazla titiz olmak zorundayız. Bunu topluluklar halinde başarabilirsek devletimiz bize başka turlu hayat tarzları sunamaz, değişmek zorunda kalır. Devleti biz kendimiz oluşturduğumuzun farkına varmak zorundayız.

Allahı ve ahireti unutan insanlar gayri ihtiyari unutmuş değil. Umursamamak sucu icinde oldukları icin unutuyorlar. Sonucta Kurani bir ifadeyle “Allah da onlara nefislerini unutturuyor.”

Artık varsa yoksa dunyevi kariyer, gurur, kibir, onur, maddi kazanc. Hepsi dunya icin. Hepsi Allah’ın dinini yok sayan, gormezden gelen hayat tarzı icin ama asla Allahın bizden beklediği hayat tarzı icin değil yani Allahın dini icin değil, oz itibarı ile “Allahın razı olduğu yolda olmak icin” değil.

İyi bir mumin olabilmemizde vicdanın rolu

Vicdanımız bize ruhumuzun mesajlarını ileten bir aractır. Mesajlar aklımıza sunulur. Aklımız o mesajları nefsin durumuna gore anlar, nefsimizin kalitesine gore işleyen karakterimiz o mesajları bu şekilde değerlendirir. Yani vicdan tek başına işe yaramıyor. Nefis terbiyesi kesin şart. Bu ise İslami ilimlerde Âlim, maneviyatı yuksek mumin bir rehber, bir murşid-i kÂmil olmaksızın “imkÂnsız gibi” zordur. Bu zamanda uyum sağlayabileceğimiz bir rehber bulmak ve bulsak bile onun rehberliğinden faydalanmak da cok zor. O halde iman kuran meselelerine onem veren bir cemaat icinde, onlarla birlikte hayır hasenat işlerinde bulunmak lazımdır. Bu zaman hizmet ve iman kurtarmak zamanıdır. Nefsimiz boylelikle yola gelebilir. Başka turlu olması cok ama cok zor bir şeydir.

Hakikatteki kariyerimiz icin…

Hakikat kariyerimiz icin zamanımıza uygun receteler Kur’an-ı Kerîm’de bizlere sunulmuştur. Orneğin Akabe suresi ve Asr suresi cok keskin cozumler sunuyor.

Bu surelerden şu sırrı da cıkarabiliriz: Dunyevi varlığımız ve dunyada sahip olduğumuz maddi manevi şeylerin (zaruri ihtiyaclarımızdan arta kalan her şeyin) tumunu hayır hasenat işlerinde kullanmalıyız. Maddi varlıklarımızın yanı sıra aklımızı ve bilgilerimizi de, her yonden…

Ve herkesin kendi derecesine gore yapabileceği hayır hasenat işleri, salih ameller kesinlikle vardır, bu sureler bize bunu gosteriyor.

Ahirette bize “senin şu kadar maddi varlığın, aklın, zamanın, sağlığın, şu kadar kabiliyetin senin ve ailenin temel ihtiyaclarının dışında yeterince hayır işlerinde kullanılmadı, bir kısmı boş işlerle zararlı uğraşılarla boşa harcandı gitti, sen onları israf ettin” diye hesap sorulmamalı. Gereğini şu anda, her anda duşunup yerine getirmeliyiz. Yoksa Akabe suresi’nde dendiği gibi Akabe’yi aşmamız mumkun değildir. Aşmamız Allahın rızası icin kesinkez şarttır. İşte kariyer, aş ki kariyerin olsun!



Alıntı
__________________